BeLin 2.5 kiadás - kezdőlap

Üdvözöljük a BeLin 2.5 kiadás dokumentációs oldalán!


Miért készült a BeLin és miért pont ez a neve?

A cél az volt, hogy mintegy alternatív lehetőségként a látássérült felhasználók ki tudják használni a Linux operációs rendszer nyújtotta lehetőségeket.

Az Ubuntu név a Canonical bejegyzett védjegye, így a kiadásnak más nevet kellett választani. A beLin név a Beszélő Linux név rövidítése.

A rendszer számos akadálymentesen használható alkalmazást tartalmaz. Néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül :
A Firefox webböngészővel kényelmesen internetezhet, az ingyenes Openoffice.org irodai programcsomag segítségével Microsoft Office dokumentumokat, táblázatokat szerkeszthet és jeleníthet meg, a Pidgin üzenetküldő alkalmazással számos azonnali üzenetküldő protokoll használatával cseveghet másokkal, a Thunderbird levelezőprogram segítségével elektronikus leveleket küldhet és fogadhat, RSS hírcsatornákat böngészhet, az Adobe Reader segítségével pedig PDF fájlokat olvashat.

A BeLint az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány adja ki.

Melyik Ubuntu verzióra épül a BeLin 2.5 kiadás?

A BeLin 2.5 kiadás az Ubuntu 10.04.3 (Lucid Lynx) verziójára épül. Mielőtt használatba venné az operációs rendszert, érdemes elolvasnia a következő dokumentumot:

A Beszélő Linux letöltése

Ha olyan processzorral rendelkezik, amelyik támogatja a 64 bites architektúrát, akkor a 64 bites DVD képfájlt töltse le, egyéb esetben a 32 bites képfájlt ajánljuk. Csak 32 bites architektúrát támogatnak például az Intel Celeron, Athlon XP processzorok. Ha nem biztos benne, hogy az ön számítógépe támogatja-e a 64 bites architektúrát, inkább a 32 bites változatot használja.

A BeLin kiírásához DVD lemezre lesz szüksége, a letöltött DVD képfájlt például felírhatja a lemezre az ingyenesen használható Imgburn segédprogrammal.

BeLin 2.5 32 bites verzió (1,36 GB):
Belin 2.5 32bit letöltése

BeLin 2.5 64 bites verzió (1,114 GB):
Belin 2.5 64bit letöltése

A BeLin 2.5 operációs rendszer tananyag letöltéseA rendszer első elindítása

Indítsa újra a számítógépét úgy, hogy a DVD már a DVD olvasóban van. A számítógép a DVD-ről fog elindulni. Előfordulhat, hogy ehhez bizonyos BIOS beállításokat módosítani kell. Erről részletesebb információkat az alaplaphoz kapott leírásban vagy az alaplap gyártójának weboldalán találhat.

A számítógép újraindítása után, ha a BIOS beállítások megfelelőek, rövidesen megjelenik az üdvözlőképernyő (egy fekete képernyő, rajta nagy Ubuntu logóval, és néhány opcióval.)

A BeLin kiadás elindításához válassza az alapértelmezett, Az Ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül menüpontot (nyomja meg az Enter billentyűt), így hamarosan elindul a BeLin kiadás.

Ha tíz másodpercig nem nyomja meg az Enter billentyűt, a live rendszer betöltődése automatikusan elkezdődik.

Ha telepíteni kívánja az Ubuntu rendszert, az asztali környezet betöltődése után az asztalon válassza az „Ubuntu 10.04.3 LTS Telepítése” parancsikont, majd nyomja meg az Enter billentyűt. Legyen türelmes, hiszen első alkalommal az indulás jelentősen hosszabb ideig tarthat, mint a telepítés után.

Néhány billentyűparancs a rendszer kipróbálásához

Ha minden rendben van, akkor a rendszer elindulása után alapértelmezetten bejelentkezik az Orka képernyőolvasó és nagyító egy "Üdvözöljük az Orkában" üzenettel és a képernyőolvasó főablakába kerül. Ha valamilyen oknál fogva nem szólalna meg a képernyőolvasó, a következő hibaelhárítást próbálja meg elvégezni:

A BeLin 2.5 kiadás már tartalmaz három kiegészítő Orka szkriptet, mellyel a főhangerővel kapcsolatos beállításokat tudja változtatni. Ha az Orka képernyőolvasó nem szólalt meg, a következő billentyűparancsokat használhatja:

Lehetnek olyan hangkártya típusok, melyeknél a hangerővel kapcsolatos kiegészítő Orka szkriptek nem működnek megfelelően, például nem változik a hangerő értéke a megfelelő billentyűparancsra, vagy továbbra is némítva marad a hang a live rendszer elindításakor.

A BeLin 2.5 kiadásban lehetősége van arra is, hogy bármikor elindítsa a Hang beállítóeszközt a STARTGOMB+SHIFT+H billentyűkombináció lenyomásával.

A billentyűkombináció lenyomása után a kimeneti hangerő csúszkájának értékét növelni tudja a PAGEDOWN billentyűvel. Ha a hang továbbra is némítva van, nyomja le a Tab billentyűt, majd a SZÓKÖZ billentyűvel törölje a jelölést a némítás jelölőnégyzetből.Az Orka képernyőolvasó főablakában négy gomb közül választhat:
1. Beállítások: Itt adhatja meg egy többlapos párbeszédpanelen az Orka beállításait (általános beállítások, beszédparaméterek, billentyűvisszhang, nagyítással kapcsolatos beállítások stb.). Az Orka konfigurálásáról részletes információkat az Orka Képernyőolvasó És Nagyító súgójában talál.

2. Kilépés gomb: Ha aktiválja ezt a gombot, akkor kiléphet az Orka képernyőolvasóból. A vezérlőelemek között a Tab vagy SHIFT+Tab billentyűk segítségével lépkedhet.

  1. Névjegy gomb: Ha aktiválja ezt a gombot, megjelenítheti az Orka Képernyőolvasó névjegy párbeszédablakát.

  2. Súgó gomb: Ha aktiválja ezt a gombot, megjelenik a teljes GNOME Akadálymentesítési Kézikönyv magyar fordítása. A h, SHIFT+h billentyűk segítségével kényelmesen navigálhat a címsorok között, a Tab vagy SHIFT+Tab billentyűvel pedig a hivatkozások között. Ha egy fejezetet elolvasott, akkor mindig a lap alján levő hivatkozással tud átugrani a következő fejezetre.Ha szeretne az Asztalra lépni, nyomja meg a CTRL+ALT+d billentyűkombinációt. Itt már ugyanúgy mozoghat az ikonok között, mint ahogy a Windows operációs rendszerben már megszokhatta.

A GNOME asztali környezet főmenüjét az ALT+F1 billentyűkombináció segítségével hozhatja elő. Ekkor egy három menüt tartalmazó főmenü szerkezet jelenik meg:
1. Alkalmazások menü: Itt találhatók a telepített alkalmazások csoportjai és ikonjai. A navigáció ugyanúgy történik, mint a Windows startmenüjében.
2. Helyek menü: Itt különböző kényelmi menüpontok találhatók (saját mappa megnyitása, az asztal megjelenítése, a számítógépben található meghajtók megjelenítése stb.).
3. Rendszer menü: Itt az operációs rendszerrel kapcsolatos különböző beállítások adhatók meg.

A főmenük között a jobbra és balra nyilak segítségével, míg az almenükön a felfelé és lefelé nyilak segítségével lépkedhet. Egy almenüt a jobbra nyíl segítségével nyithat meg.

Néhány kényelmi billentyűparancs, melyet csak a BeLin kiadás tartalmaz:


Megjegyzés: további egyéni gyorsbillentyűket is beállíthat a Rendszer/Beállítások/Gyorsbillentyűk beállítóeszköz egyéni gyorsbillentyűk szakaszában. .

A következő billentyűparancsok az Orka nagyító képességeit teszik egyszerűen használhatóvá:


Megjegyzés: az "orka" billentyű asztali billentyűzet kiosztásnál az Insert, laptop kiosztásnál a Caps Lock billentyű.

A következő Orka gyorsbillentyűk néhány plusz funkciót kezelnek, ezek a funkciók csak a BeLin legújabb változatában érhetők el:

A rendszer telepítésének leírása

További dokumentációk és útmutatók, melyek használatához internet kapcsolat szükséges

Ismert hibákHol kaphatok segítséget?

Ezen dokumentációs oldal mellett akadálymentesítési problémákkal kapcsolatban mindenki előtt nyitott a BeLin levelezési lista, melyre feliratkozhat az alábbi címen:
http://linux.infoalap.eu/mailman/listinfo/linux_linux.infoalap.eu

A listaszabályzattal kapcsolatos további tudnivalókért nézze meg a Gyakran ismételt kérdések című dokumentumot.