SoundRTS audio stratégiai játék leírás

A játékleírás az audiojátékok honlapról származik, köszönet érte RauchRnek!
Index
Bevezetés
Egységek
Épületek
Kiosztható parancsok
A pályák felépítése
A programról
összegző
Kiegészítések

Kedves olvasó!

A SoundRTS címet viselő stratégiai audiojáték leírását olvasod épp. Ebből a dokumentumból megismerheted a program alapvető tulajdonságait, a menürendszert, a játékmódokat, a használható parancsokat, egységeket, épületeket. Esik továbbá néhány szó a többjátékosmód lehetőségeiről, szerver beüzemeléséről, s még pár dologról. Amennyiben kezdő, vagy nem túl gyakorlott játékos vagy, ez a leírás sokat segíthet neked.

Készítette: RauchR

A dokumentumot egyéni tapasztalatok alapján, a mástól megtanultakból, és némi súgóolvasgatás után készítettem. Jómagam több, mint fél éve vagyok többékevésbé aktív SoundRTS gamer, ezen idő alatt véleményem szerint sikerült beletanulnom a dologba.

Mi a célja a leírásnak?

A dokumentum elkészítésére elsősorban az ösztönzött, hogy meglátásom szerint egyre többen vagyunk, akik komolyabban szeretnének megismerkedni a SoundRTS-sel, szeretnének igazi kegyetlen csatákban részt venni, de sokan közülük elkedvetlenednek az első sikertelenség után, vagy a program bonyolultságától. Fontos leszögeznem viszont, hogy ebből a leírásból nem tanulhatunk meg egy általános, mindenhol használható és működő stratégiát a játékhoz. Egyrészt azért nem, mert itt csak a használatról lesz szó, másrészt pedig, mert ilyen stratégia nem létezik. Nyilván minél többet játszik az ember, annál gyakorlottabbá, tapasztaltabbá, szemfülesebbé válik, de ellenfeleink stratégiáját mi magunknak kell kiismernünk, s aszerint kell védekeznünk ellenük, illetve megtámadnunk őket. Jól emlékszem, a kezdeteknél borzasztó sok próbálkozásomba telt, hogy legyőzzem a gép által vezérelt ellenségeket, ha pedig sikerült, rögtön felmentem egy multiplayer szerverre, s mindig valaki olyan akadt ellenfelemül, aki sokkal régebb óta játszott, mint én, így rövid perceken belül a földdel tettek egyenlővé. Más volt a helyzet, ha hozzám hasonló kezdő emberekkel mentem csatába, bár természetesen ott is előfordult, hogy megsemmisítettek, s ez a mai napig is így van. Nem tartom magam rossz játékosnak, de a véleményem az, hogy verhetetlenek nem léteznek. Sok dolog függvénye lehet a győzelem. Először is nem árt ismerni a pályát, ahol játszunk. Ha kihívnak egy olyan pályára, ahol soha életemben nem jártam még, sokkal nagyobb az esélye a másiknak, amennyiben ő jól ismeri az arany lelőhelyeit, az erdők elhelyezkedését, és azt is, hogy nagyjából hol lehetek. Az időnek is jut nem kevés szerep ebben. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az a nyerő, aki a legrövidebb idő alatt képes a legütőképesebb sereg összeállítására, s utána hamar meg is találja ellenfeleit. Tény azonban, hogy még a legtöbbet játszó, legöregebb rókákat is térdre lehet kényszeríteni.

Kapcsolatfelvétel

Kritika, kérdés, egyéb esetén írj a rauch33@gmail.com e-mailcímre. Továbbá itt jegyezném meg, hogy többnyire hétköznap délutánokon és hétvégén, szívesen várunk mindenkit a publikus szerverünkre, amely az Attack nevet viseli, és működésekor megtalálható a szerverlistán. Az alappályákon kívül egyelőre 15 darab, barátaim és általam készített pályákon mérhetjük össze erőnket, a pályák számát folyamatosan bővítjük. Mivel a szerver publikus, így természetesen bárki bárkivel szabadon játszhat a pályákon, hisz bár a szervert Magyarországról hostoljuk, nem vagyunk rajta állandóan, de egyszer majd csak összefutunk...
Sok szerencsét tehát a leírás tanulmányozásához és a későbbi játékhoz, és rengeteg nyertes csatát kívánok mindenkinek!

Bevezetés: mi az a SoundRTS?

Aki valamennyire jártas a számítógépes játékok világában, az bizonyára hallott már valós idejű stratégiai játékról. A mászkálós, ugrálós, lövöldözős, keresgélős programokkal ellentétben ennek egész más a lényege, és az izgalma is máshol keresendő. Az efféle játékokban célunk, hogy kiépítsünk egy igazi birodalmat, amelyet megfelelően erős sereggel meg tudunk védeni az ellenségek elől, sőt alkalomadtán képesek legyünk mások megtámadására és megsemmisítésére. Mindeközben terjeszkedjünk is, minél több területet építsünk be, hozzunk létre minél nagyobb létszámú hadat. Ezeknek a gyűjtőcsoportja az ún. RTS megnevezés, RTS, mint RealTimeStrategy, valós idejű stratégia. A számítógépes videojátékok világában ennek jelentős képviselője például a World of Warcraft, noha ez már inkább a MMORPG csoportjába tartozik, az audio piacon pedig gyakorlatilag ez az egy játék létezik, amely a valós idejű stratégia csoportjába tartozik, ez pedig a SoundRTS. Nagyszerű dolog, hogy pillanatnyilag a program teljességgel ingyenes, a multiplayerért, vagy a szervereken tartózkodásért sem kell fizetnünk, bármikor letölthetjük és játszhatunk vele, ha kedvünk van, hivatalos oldala a http://jlpo.free.fr/soundrts címen érhető el. Ez a dokumentum a jelenlegi legújabb, SoundRTS 1.0.1-es verziója alapján készült. Fontos továbbá megemlítenem, még mielőtt komolyabban belemerülnénk a témába, hogy a game hosszú távon komoly időveszteséget, és nagyon hosszú, ám perceknek tűnő órákat eredményez a számítógép előtt, legalábbis annak, aki élvezi. Ez első hallásra akár viccesnek is tűnhet, de a SoundRTS megismerését követő egy hetem gyakorlatilag semmi másról nem szólt, csak szakadatlan harcokról, s már álmomban is a favágókat hallottam.

Alapvető tudnivalók

Akár számítógép, akár élő emberek ellen játszunk, a felépítés mindenhol ugyanaz. A kiválasztott pályán kell a rendelkezésünkre álló arany és fa mennyiségét felhasználva birodalmat építenünk. A pénz, mint mindenhol, itt is borzasztóan fontos szerephez jut (ilyen mocsok egy világban élünk), ugyanis pénzbe kerül gyakorlatilag minden. Egy épület létrehozása, egységek gyártása, stb... Aranyat a pályákon található aranybányákból szerezhetünk, illetve a legtöbb pályán rendelkezésünkre áll belőle valamennyi, amit nem kell kibányászni. A másik fontos dolog a fa, amely nem fogy olyan gyors ütemben, mégis nagy szükség van rá. Az épületek fából készülnek, sőt néhány egység létrehozása is tekintélyes mennyiségű fába kerül. Soha nem értettem például, hogy a sárkánynak vagy a mágusnak mi szüksége van fára? Talán a mágus varázspálcája abból készül, azt megértem, de a sárkány? Fát eszik?
Fontos továbbá, hogy minden létrehozott egységünk, legyen az munkás, katona, vagy bármi egyéb, élelmet fogyaszt, ráadásul minél fejlettebb egységeket hozunk létre, azok annál többet zabálnak. Ételt a farm építésével lehet termelni, egy darab farm nyolc darab ételt ád, ami, bizony, nem sok, viszont kevés.
A pályák gyakorlatilag úgy épülnek fel, mint egy tábla, vagy akár koordinátarendszer. A függőleges mezők meg vannak számozva, a vízszintesek pedig betűkkel vannak ellátva, például c2, f1, h9. Egy pálya méretét a pálya készítői határozzák meg, de a felépítéséről később még bővebben lesz szó.
A következőkben megismerkedhetünk a játékban használható egységekkel.

Egységek a játékban, avagy miket használhatunk

Paraszt (peasant)

A parasztok vagy munkások alkalmasak minden olyan feladat ellátására, amely közvetlen nem harchoz kapcsolódik. Aranyat ásnak, fát vágnak, építenek, javítanak, és mellesleg felderítésre is igen alkalmasak, mert ha esetleg kémkedés közben egy vagy kettő elhalálozna közülük, olcsón készíthetünk újat. Kijelölésük a d vagy control+d billentyűkkel történhet. A D csak az aktuális koordinátán (pl e5) tartózkodó munkásokat jelöli ki, a control+d az összes munkásunkat kijelöli. Működésükről később olvashatunk bővebben.

Gyalogos katona(footman)

Az f vagy control+f billentyűkkel vehetjük őket használatba, hasonló elven, mint a fentiek. Mint ahogy az a nevéből is kiderül, harcra használható, de a legtöbb egység sokkalta erősebb nála. Akkor ajánlatos használni, ha olyan pályán játszunk, ahol a jelek szerint kevés az arany, így nincs lehetőségünk erősebb sereg összeállítására. A gyalogosok páncélja és kardjuk élessége javítható egy bizonyos épület, a kovácsműhely létrehozásával és frissítésével, erről is olvashatunk később.

Íjász (archer)

Valamivel erősebb, mint a gyalogosok, de igazán csak akkor hasznos, ha sok van belőle és frissítve vannak. Kijelölésük a g, vagy control+g paranccsal történik.

Lovag (knight)

H vagy control+h billentyűk jelölik ki őket, és igen erősek tudnak lenni, ha a kovácsműhelyben felfrissítettük a kardjaikat és a páncéljukat. Nagyon népszerűek, szinte minden harcnál jól szerepelnek, egyetlen hátrányuk, hogy nem tudják megtámadni a sárkányokat, hisz azok repülnek. Ez jellemző a gyalogos katonákra is, az íjászok azonban oda tudnak nekik pörkölni.

Katapult (catapult)

J vagy control+j jelöli őket ki, és különösen rombolásra jók. Érdekes módon sokkal kevésbé elterjedt a harcokban, mint például az íjász vagy a lovag. Ha azonban sok van belőlük, igen eredményesek tudnak lenni. Frissítésükre nincs lehetőség.

Sárkány (dragon)

Ezek a jószágok akkor pusztítanak leginkább, ha borzasztóan sokan vannak. A katona és a lovag nem tudja őket megtámadni. Kijelölésük a k, control+k gombokkal történik.

Mágus (mage)

A mágus nem csupán a harcban erős, hanem sokat segíthetnek benne mágikus képességei is. Elkészíteni igen drága, viszont lehetőség van frissítésre. Az egyik frissítés képessé teszi arra, hogy a vele egy mezőn lévő minden egységet azonnal meggyógyítson, ha megsérültek. A második frissítés még ennél is hasznosabb. Amennyiben egy kémmel felderítettük, hol lehet az ellenség egyik bázisa, lehetőségünk van a mágusokkal az egész seregünket azonnal arra a mezőre teleportáltatni. A vele egy mezőn lévő összes egységet egy pillanat alatt elviszi a kijelölt mezőre, még akkor is, ha az a pálya másik végén található, például A3-ból a p7-re utazunk.

Az egységek közlekedése

Hasznos lehet tudnunk, hogy a különböző egységek különböző sebességgel közlekednek. Különösen akkor lehet ez életbevágó, ha nem teleportálással támadunk, hanem egész egyszerűen egy megadott mezőre vezényeljük egységeinket. Először a lovagok érnek majd oda, őket követik a gyalog közlekedő egységek (katona, íjász,mágus), később beröppennek a sárkányok is, majd valamikor a katapultok is megérkeznek, valószínűleg már túl későn. Ajánlom tehát, hogy nagyobb csatáknál mindig teleportálva közlekedjünk, ellenkező esetben nem tudunk egyesült erővel támadni, így minden egységünket megölik, még akkor is, ha mi jobb vagy nagyobb hadat hoztunk létre.
A következő fejezetben a játékban használható épületekről lesz szó.

A játékban használható épületek

Az épületekről általában

A játék dinamikája szerint minden épület legalább egy, de inkább több dologra jó. Úgy van felépítve a program, hogy bizonyos épületek megépítéséhez előbb másokat kell létrehozni, így logikailag minden egymásra épül. Ha például nincs barakkunk, nem lehet istállónk sem (ezen mondat jelentése az alábbiakban fog világossá válni). Fontos továbbá, hogy bármely mezőn tartózkodjunk a játékban, épületeink között mindig váltogathatunk a W gombbal, függetlenül attól, hogy azok hol helyezkednek el.

Farm (farm)

A farm gyakorlatilag egyetlen dolog miatt hasznos: ételt termel az egységeknek. Egy farm létrehozásával nyolc darab ételt termelünk.

Barakk (barracks)

A barakkban hozhatjuk létre katonáinkat, íjászainkat és lovagjainkat. Más dologra tulajdonképpen nem használható, csak egységek készítésére, ez azonban borzasztóan fontos.

Fűrészmalom (sawmill)

A fűrészmalom egy olyan épület, amely dupla hasznot hoz. Mint azt a neve is mutatja, amennyiben ilyet építünk arra a mezőre, amelyen tekintélyes méretű erdőt találtunk, a munkások a kivágott fát a fűrészmalomba viszik, amit ugyanerre a mezőre építettünk, így nem viszik messze, a favágás folyamata gyorsabbá válik. Valamint a fűrészműhely megépítése után válik lehetőségünk íjászokat készíteni a barakkunkban. Íjászaink ereje a fűrészmalom frissítésével drasztikusan megnőhet, frissíthetjük a nyíl sebességét, a hegyességet, illetve íjászaink páncélzatát, így ellenállóbbá is válnak. Természetesen a frissítések pénzbe és esetenként fába is kerülnek.

Kovácsműhely (blacksmith)

Katonáink és lovagjaink erejét növelhetjük ennek az épületnek a segítségével. Megépítése után némi aranyért és fáért cserébe frissíthetjük a kard élességét, és a páncélzatot. Ne felejtsük el a kovácsműhely megépítését, mert lovagjaink akár háromszor olyan erősek lehetnek tőle, mint egyébként.

Városháza (townhall)

A játék egyik legmeghatározóbb épülete. Akár kezdhettem volna az épületek tárgyalását ezzel is, de sorrendben így volt helyes. A legtöbb pályán már kezdetkor van ilyen épületünk, ha nincs, sürgősen építenünk kell legalább egyet. A városházának rengeteg funkciója van. A kiásott aranyat itt olvasztják be a munkások, így ha városházánk túl messze van a bányától, ez igen hosszú és fáradtságos művelet lesz. Fűrészműhely hiányában a kivágott fát is itt rakják le parasztjaink, majd mennek az újabb adagért. Érdemes tehát városházánkat minél közelebb építeni az aranybányákhoz és/vagy az erdőkhöz. Szót kell ejtenünk az épület frissítéséről is. Amennyiben van barakkunk, lehetőségünk nyílik városházánk frissítésére némi pénzért. Ha készen van, vártorony (keep) lesz belőle, és növekszik a munkások által építhető épületek száma az alábbi kettővel: istálló és workshop. Ha fűrészmalmunk, kovácsműhelyünk, és istállónk is van, a tornyot kastélyra (castle) frissíthetjük, így újabb két épülettel növekszik a repertoár: sárkánybarlang és mágustorony. Ennél az épületnél van lehetőségünk munkások létrehozására is.

Istálló (stables)

Istálló építésére a vártorony meglétekor nyílik lehetőségünk. Ha megvan, barakkunkban lovagot is gyárthatunk. Egy kis pénzért frissíthetjük istállónkat is, ekkor a lovak gyorsabban fognak vágtázni, ami esetenként igen jól jön.

Workshop (workshop)

Ha van vártornyunk, workshopot is építhetünk, ezekben pedig katapultokat hozhatunk létre. Fontos, hogy itt már nem a barakkban készítjük el az egységet, hanem magában az újonnan megépített workshopban. Az épület nem frissíthető.

Sárkánybarlang (dragonslair)

Ha sikerült megannyi építgetés után kastélyra frissítenünk a vártornyunkat, építhetünk sárkánybarlangot is, amelyben a sárkányainkat hozhatjuk létre. Frissítésre nincs lehetőség.

Mágustorony (magestower)

Kastély megléte esetén ilyet is építhetünk. Mágusaink jönnek létre itt, és frissíthetők is ötven, ötven aranyért. Az egyik frissítés gyógyítóvá teszi már meglévő és ez után létrejövő mágusainkat, a másik pedig teleportálást biztosít nekik, amelyről fentebb már szót ejtettem.

Egyéb tudnivalók

A farm kivételével minden épületet megtalálunk a W billentyűvel, a program először az épület nevét mondja el, majd azt, hogy melyik mezőn van. Például townhall1 at b1. Azaz városháza1 a b1 mezőn. A fentiekből is látszik, hogy minden épületből annyit építhetünk, amennyit jónak látunk, illetve amennyi nyersanyagunk rendelkezésre áll. A kovácsműhely, a fűrészmalom és az istálló ún. kiegészítő épületek, így ha felfrissítettük őket az összes lehetséges fokozatra, eltűnnek a listából, a W-vel már nem találjuk meg, hisz már nincs rájuk szükség. A frissítésekről annyit, hogy mind a fűrészmalom, kovácsműhely, istálló, mágustorony vagy városháza/torony/kastély frissítései vonatkoznak az eddig létrehozott, és az ez után megszületendő egységekre is. Ha például frissítjük a kovácsműhelyben a kard élességét, a frissítés elkészülte után az összes meglévő, és az ez után létrehozott katonának és lovagnak élesebb és sebzőbb lesz a fegyvere.

Az épületek használata

Miután a w billentyűvel kijelöltük a nekünk megfelelő épületet, az A betű nyomogatásával választhatunk, mit szeretnénk kezdeni vele. A barakk kijelölése esetén azt halljuk, hogy barracks1 at g3 (csak példának okáért), ez azt jelenti, hogy első barakkunk a g3 mezőn található. A betűvel a következő lehetőségek közül választhatunk. Recreate Footman, 6 gold and 1 food: ez azt jelenti, hogy gyalogos létrehozása, 6 arany és 1 darab étel. Ha az enter gombbal ezt a lehetőséget választjuk, elkezdődik a katona létrehozása, feltéve persze, hogy elég aranyunk és ételünk áll rendelkezésre. További A betűvel meghallgathatjuk a többbi lehetőséget is. Ha például építettünk fűrészmalmot, készíthetűnk íjászokat, így a következő lehetőség: recreate archer, 5 gold, 1 wood and 1 food. Jelentése: íjász létrehozása, 5 arany, 1 fa és 1 étel. Ha van vártornyunk, és építettünk istállót is, akkor lovagot is készíthetünk ugyanúgy az A betű használatával.
Ugyanilyen szabályok érvényesülnek más épületeknél is. Ha például megépítettünk egy barakkot, keressük meg w gombbal a városházát (townhall), és nézzük meg az A billentyűvel, mihez kezdhetünk velük. Első lehetőség a paraszt létrehozása (recreate peasant 4 gold and 1 food), illetve barakk megléte esetén a következő lehetőség a vártoronyra történő frissítés: upgrade to keep. Van egy nagyon hasznos tulajdonsága azon épületeknek, amelyek valamilyen egység elkészítésére szolgálnak, tehát a városházának/toronynak/kastélynak, a barakknak, a workshoppnak, sárkánybarlangnak és a mágustoronynak. Amennyiben kijelöljük valamelyiket w-vel, és lenyomjuk a backspace billentyűt, az újonnan létrehozott egységek azonnal elindulnak arra a mezőre, amelyen épp akkor állunk, amikor a backspace gombot lenyomjuk. További érdekesség, hogy amennyiben az ellenség lerombolja egy, már felfrissített épületünket, új épület létrehozásakor nem kell felfrissítenünk ismét, elég csak megépíteni, így olcsóbban megússzuk. Ez nem vonatkozik a városházára!

A következőkben az egységeknek kiosztható parancsokról lesz szó.

Az egységek működése

a parasztoknak kiosztható parancsok

Jelöljük ki a munkásokat (d, control+d), és nézzük meg az A billentyűvel, mire képesek:

Go to

A parancs arra a mezőre hívja a munkásokat, ahol épp tartózkodunk. Minden egységnél használható.

Exploit

Kizárólag a munkásoknál használható parancs, amennyiben aranybányán állunk, a munkások elkezdik kiásni az aranyat, ha erdőt jelölünk ki, az exploit paranccsal a parasztok fát vágnak.

Build:

A parancs használatával a munkások a kijelölt üres területre egy épületet építenek. Minden épületnek megvan a maga ára arany és fa mennyiségében. Létrehozható építmények: Farm, barracks, sawmill, blacksmith, townhall... Vártorony megléte esetén ez kibővül az alábbi kettővel: stables és workshop, kastélyra frissítés után pedig a listán lesznek ezek is: dragonslair, magestower.

Repair

Ha kijelöltünk egy megsérült, esetleg lángokban álló épületet, a munkások megjavítják. Nagyon fontos, hogy ebben az esetben nem a w gombot használjuk a kijelöléséhez, hanem a nyílbillentyűkkel kell arra a mezőre navigálnunk, ahol a sérült épület van, tab gombbal meg kell keresnünk, majd control+d a munkásoknak, és a betű egészen addig, míg azt nem halljuk, hogy repair.

Mod

A következő parancsunk a mód megváltoztatása, amely kettő lehet: védekező vagy támadó. A munkások alapvetően védekező módban vannak, de lehetőség van átállítani őket támadóra is. Védekező módban egységeink elmenekülnek, ha egy viszonylag erős sereggel találkoznak, támadó módban azonban még akkor is harcba szállnak az ellenséggel, ha az lényegesen nagyobb sereggel rendelkezik.

Stop

Minden egységnél használható, választásakor a kijelöltek abbahagyják azt, amit éppen művelnek.

A harci egységek parancsai


Fentebb már tárgyaltuk, hogy mely egységet milyen billentyűparancsokkal jelölhetünk ki. Control+s gombokkal a létező összes harci egységünket azonnal kijelölhetjük, gyakorlatilag a munkások kivételével mindenkit. Az alábbiakban a náluk használható parancsokról lesz szó:

Go to

Teljességgel azt eredményezi, mint a munkásoknál: a kijelölt egységeink a megadott mezőre indulnak.

Control to

Ez egy igen hasznos funkció. Ha például mi a c7-re navigáltunk, kijelölt egységünk azonban a b1 mezőn van, és a Control to parancsot választjuk, a hadosztály tagjai e két mező között egészen addig teljesítenek őrjáratot, míg a stop-pal meg nem álítjuk őket, vagy más parancsot nem adunk ki nekik.

Teleportation


A parancs értelemszerűen csak a mágusok esetén használható, valamint felfrissített mágustoronnyal kell rendelkeznünk hozzá. Jelöljük ki control+l-lel a mágusokat, és az A betűvel keressük meg: teleportation. Használatakor az aktuális mezőn lévő összes egységet azonnal a kijelölt helyre viszi. Ha például mágusunk a d3 mezőn van, és rajta kívül van még 30 íjász is ott, akkor elviszi magával az összeset.

Backspace

Fentebb már említésre került ez a billentyű, mégis érdemel még néhány szót. Arra jó, hogy a leggyakrabban használt parancsot hajtsa végre kijelölt egységünkkel. Ha például a g2 mezőn a control+tab gombokkal megkerestünk egy aranybányát, majd control+d-vel kijelöltük parasztjainkat, nem szükséges az A billentyűvel megkeresnünk az exploit parancsot, egyszerűen nyomjuk le a backspace gombot, és munkásaink máris dolgukra sietnek. Ha szimplán ráállunk egy mezőre a nyíllal, a backspace minden esetben a Go to parancsnak felel meg, legyen szó bármilyen egységről.

A következő részben a pályákon történő tájékozódásról fogok beszélni.

A pályákon való tájékozódás alapvető szabályai

A pályákról általában

Minden egyes SoundRTS pálya gyakorlatilag egy táblaként fogható fel, vízszintes és függőleges tengellyel. Ezen terület nagyságát minden esetben a pálya készítője határozza meg. Vannak egészen nagy, vízszintesen 17, függőlegesen akár 24 mezőből álló pályák (lásd: RR2 és RR2b az Attack szerveren), vannak kicsi, 5 x 5-ös pályák (dl1 az attack szerveren), sőt olyanok is, amelyek csak vízszintes vagy csak függőleges mezőkből állnak (XLS nevű pálya az Attack szerveren). Azt is a pálya létrehozója határozza meg, mivel rendelkezzünk a játék kezdetekor, mennyi pénz, milyen épületek stb... Alapjáraton két típusú pályát különböztetünk meg: az építkezős, birodalomfejlesztős pályát, illetve a harcra összpontosító gyorspályákat. Előbbieken általában mindent magunknak kell megépíteni, utóbbiak pedig rendelkeznek szinte mindennel, a dolgunk csak az, hogy sereget gyártsunk, ezen harcok általában tíz percen belül lezajlanak, hasznos akkor, ha kevés időnk van. A játék rengeteg beépített pályával is rendelkezik.

Mászkálás a pályákon

Amint elkezdjük a játékot, egy megadott helyre kerülünk, általában egynéhány épülettel, munkással stb. Ezen az egy mezőn kívül az összes többi terület ismeretlen, azaz unknown. Példának okáért tételezzük fel, hogy a b6 mezőn kezdjük a játékunkat, van egy városházánk és öt munkásunk. Jelöljük ki a munkásainkat, és fedezzünk fel területeket, keressünk aranyat. Egy lefelé gomb megnyomásával a b5 mezőre juthatunk, és a következőt halljuk: b5: unknown. Backspace-szel küldjük a munkásokat a b5-re. Ha nincs ott ellenség, megnézhetjük control+tabbal, mi található az aktuális mezőn. Általában minden egyes mezőn vannak beépítetlen területek, ezeknek a neve Meadow. Ha control+tabbal egy ilyenre ugrunk, építhetünk rá barakkot, farmot, vagy amit épp szeretnénk. További control+tabokkal felfedezhetünk további üres területeket, esetleg erdőt (woods), vagy aranybányát (goldmines). Ha találunk ilyet, backspace-szel az exploit parancsot választva fát vághatunk vagy aranyat áshatunk. Mivel városházánk a b6 mezőn van, a munkások a kiásott aranyat elviszik a b6-ra beolvasztani, majd jönnek a következő adagért. Egy munkás egyszerre maximum két aranyat tarthat magánál. Ha esetleg felfedezés közben olyan mezőre érünk, ahol ellenséges épület van, még a munkás is rombolni kezdi, a többi egységekről nem is beszélve. Az ellenség ezt azonnal észreveszi, ugyanis harangszó támad, a narrátor pedig elmondja, hogy milyen egység van a területén, valamint azt is, hogy melyik mezőn. Így tehát küldhet védőket, akik esetleg megölik az egységeinket. A fentebb levezetett dolog fordítva is működik, azonnal észrevesszük, ha valamely épületünket rombolja az ellenség.
Nagyon sok olyan pálya van, amely nem járható át teljesen. Nem biztos tehát, hogy a b6 mezőről el tudunk jutni a b5-re egy lefelé gomb megnyomásával, ehhez ugyanis kell egy út, amely lefelé vezet. Ha ilyen nincs, akkor kerülővel juthatunk csak el oda, sőt az is előfordulhat, hogy nem vezet út valamely irányba, ekkor egészen addig megközelíthetetlenek lesznek ezek a mezők, amíg képesek nem leszünk teleportálni mágusainkkal. Tegyük fel, hogy c4-ről a d4-re szeretnénk eljutni, de jobbra nem vezet út. Kipróbálhatjuk viszont, hogy kerülővel eljuthatunk-e ide: tartsuk lenyomva a control billentyűt, és nyomjuk le hozzá a jobbra nyilat. Ebben az esetben akkor is kijelölhetjük ezt a mezőt, ha tényleges, fizikai út nem vezet jobbra. Nyomjuk le a backspace gombot, és nézzük meg, mi történik: ha a kijelölt egységünk elfogadja a parancsot, akkor meg tudják közelíteni a mezőt. Ha azonban egy furcsa csipogó hangot hallunk, akkor a mezőre kerülőút sem vezet. A kerülőket a következőképpen képzeljük el: c5-ről d5-re eljuthatunk a következő módon: c5-ön állva control+jobbra, majd munkások vagy egyéb egységek kijelölése, és backspace. C5-röl elindulnak c4, c3, c2, ott jobbra d2, d3, d4, és d5. Ez persze csak egy példa, de teljesen lehetséges. Amit érdemes még tudnunk, hogy az unknown, ismeretlen mezők között akkor is szabadon lépkedhetünk a nyilakkal, ha nem járhatunk egyikből a másikba. Ahhoz, hogy feltérképezhessük, hová vezet út, el kell küldenünk az ismeretlen mezőre valamely egységünket, hogy ismertté válhasson.

A következőkben a program felépítése kerül terítékre.

A programról általában

Rendszerkövetelmények

A programnak létezik Windows-ra, Linux-ra, és MAC-re írt változata is.
A hivatalos oldalon nincs szó a hardverigényről, s ez azért lehet, mert pontosan nem lehet meghatározni. Függ a pálya nagyságától, a játékosok számától, és a létrehozott egységektől. Minél nagyobb pályán minél több egység foglal helyet, annál több processzorteljesítményt és memóriát emészt fel a program. A kis pályákon még akár egy 400 MHZ-es processzorral rendelkező számítógéppel is élvezhetően lehet játszani, de ennél azért lényegesen jobb gépet ajánlanék. A dolog másik oldala, hogy néhány pálya olyan hihetetlen módon meg tudja izzasztani a Core2Duo-kat is, hogy percekig a géphez sem lehet nyúlni, az Attack szerveren ilyenek nincsenek.

Single player

Egyjátékos módban a gép(ek) ellen folytathatunk harcot. Amatőr játékosoknak először ezt ajánlanám. Létezik a programban egy három küldetésből álló oktató mód, ezt a Campaign menüpont alatt találjuk, kezdők mindenképp verekedjék át magukat ezen: az első küldetésünk, hogy építsünk egy farmot és egy barakkot, a maradék kettőben mindössze az ellenséget kell elpusztítani.

Multiplayer

Ez kétség kívül a játék legszórakoztatóbb része. Multiplayer-hez fel kell csatlakoznunk egy, a szerverlistán található szerverre, ez a lista az éppen aktív SoundRTS szervereket mutatja. A fejlesztők fenntartanak a játékosok számára egy publikus szervert, ahol a bejelentkezett játékosok hívhatják ki egymást játszani, mi azonban a saját szerverünket, saját pályáinkat ajánlanánk, működés közben szerverünk természetesen megtalálható a listán, attack néven. Nagyon sok pálya van alapjáraton a játékba építve, az egyéni, szerverenként változó pályákat a felfelé nyíllal keressük, a cancel lehetőség felett. Egyéni, nem beépített pálya esetén a neve előtt egy szívdobbanást hallunk. Amennyiben valaki saját szervert szándékozik üzemeltetni, van rá lehetősége, amire viszont figyelni kell, hogy routeren, tűzfalon engedélyezve legyenek a bejövő utp/ip kapcsolatok a 2500-as porton, ellenkező esetben a szerver megjelenik ugyan a listán, mégsem lesz használható. Három típusú szervert lehet beüzemelni: simple server: a szerver megjelenik a listán, de csak a gazdája tud játékot indítani, más nem. Public server: a szerver bárki számára szabadon használható. Private server: a szerver nem jelenik meg a listán, az IP-címének a beírásával csatlakozhatunk rá.

Az options menü

Ebben a menüben beállíthatjuk játékosnevünket, illetve bekapcsolhatunk egy, a játékba épített sound packet. Ezt mindenképp ajánlom, mert sokkal élvezetesebb lesz tőle az egész. Ne felejtsük el a menüből történő kilépés előtt menteni a módosításokat.

A következőkben billentyűparancsokról olvashatunk, valamint arról, hogyan juthatunk el az egyszerű városházától a kastélyig és a mágustoronyig.

Összegzés: billentyűparancsok

funkció

billentyűparancs

munkás kijelölése

d, ctrl+d

gyalogos katona kijelölése

f, ctrl+f

Íjász kijelölése

g, ctrl+g

Lovag kijelölése

H, ctrl+h

Katapult kijelölése

j, ctrl+j

Sárkány kijelölése

k, ctrl+k

Mágus kijelölése

l, ctrl+l

A kijelölt egységnek kiadható parancsok közti válogatás

A billentyű

A használható épületek közti választás

W billentyű

Válogatás a kijelölt épület parancsaiból

A billentyű

A leggyakoribb művelet végrehajtása az egységeken

Backspace billentyű

Mezők közti közlekedés

le, fel, balra, jobbra

Az aktuális mezőről fizikailag nem megközelíthető mezők kiválasztása

control+le, fel, balra, jobbra

Aranybánya, erdő, vagy üres, beépíthető terület keresése az aktuális mezőn

control+tab

rendelkezésre álló arany mennyisége

y billentyű

rendelkezésre álló fa mennyisége

x billentyű

rendelkezésre álló étel mennyisége

c billentyű

Parancsok aktiválása

enter billentyű

Játék közbeni menü behívása

f10 billentyű

A játékban szereplők nevének meghallgatása

f11

Városházától a mágustoronyig

Városháza meglétekor építhetők: farm, barakk, fűrészműhely, kovácsműhely, városháza. Barakk meglétekor a városháza frissíthető toronyra. Toronyra frissítés után az alábbiakkal bővül a létrehozható épületek száma: istálló és workshop. Kovácsműhely, fűrészmalom és istálló megléte esetén a vártorony kastélyra frissíthető, utána építeni lehet újabb két épületet: sárkánybarlang és mágustorony.

Egyéb infók

Kiegészítő SoundPack

A oldalunkról letölthető egy SoundPack, amely alapvetően nincs beépítve a játékba. A soundpack Osztolykán Robi munkája. A régi hangokat és a beszédet teljesen kicserélte, így ezzel az új csomaggal az embernek nincs olyan érzése, hogy hupikék törpikékkel játszik.
A A hivatalos oldalon is megtalálható egy másik soundpack
A letöltött rart csomagoljuk ki, és a pack mappát másoljuk be a sound rts mappájába, eztán a beállításoknál kapcsoljuk be a sound packet. Pár másodperc elteltével már az új hangok szólalnak meg.

F10

Játék közben bármikor behívható egy menü az f10 billentyűvel, ahol a program gyorsaságát állíthatjuk be, de akár fel is adhatjuk. Figyeljünk arra, hogy multiplayer közben ne tartózkodjunk túl sokat ebben a menüben, mert néhány másodperc után a program befejezettnek nyilvánítja a játszmánkat. Mellesleg a gyorsaságot már a multiplayer elején meg kell adni, így erre a menüre csak akkor van szükség, ha ki szándékozunk lépni.

Ennyi lett volna!

Kedves olvasó! Elérkeztünk a dokumentumunk végéhez. Remélem, sikerült némi kedvet csinálnom a játékhoz, és sok információval gazdagodtál! Köszönet minden ellenfelemnek, aki megtanított játszani, veszíteni és nyerni, és azoknak is, akik tippekkel, trükkökkel segítettek! Ha bármilyen okból szeretnéd a kapcsolatot felvenni velem, írj a rauch33@gmail.com e-mailcímre. Remélem, az Attack szerveren találkozunk!

RauchR