A rendszer telepítése

A rendszer telepítésének leírása Torma László Ubuntu telepítési leírása alapján készült.

A továbbiakban a BeLin név helyett a leírásban többször az Ubuntu név szerepel, mivel a telepítő program így hivatkozik a rendszerre.

Fontos! Mielőtt belekezdene a telepítésbe, mindenképpen készítsen biztonsági mentést a fontos adatairól valamilyen külső eszközre (például CD, DVD, pendrive, mobil merevlemez, másik számítógép).

A telepítés hét egyszerű lépéssel elvégezhető. A telepítés megkezdéséhez nyomja meg az Enter billentyűt az asztalon található telepítés ikonon állva. Ha az Ubuntu telepítése opciót választotta, rögtön ez a telepítő indul el.

A megjelenő ablakban első lépésként a telepítés nyelvét lehet kiválasztani (a magyar nyelv az alapértelmezett), ezután a Tab billentyű segítségével lépjen a "forward" gombra és nyomja meg az Enter vagy a szóköz billentyűt. Tipp: a forward (előre) gombot úgy is aktiválhatja, ha lenyomja az Alt+r billentyűkombinációt.

Ezután válassza ki a régiót és a várost az időzóna beállításához (a magyar időzóna az alapértelmezett), majd aktiválja a "forward" gombot az 1. lépésnek megfelelően.

Ezt követően kiválaszthatja, milyen billentyűzetkiosztást szeretne használni (a magyar az alapértelmezett), majd aktiválja a "forward" gombot. A javasolt opció választógomb-elem (ez az alapértelmezett választás) mindig a kiválasztott nyelvnek megfelelő billentyűzetkiosztást állít be.

Így már el is érkezett a legkritikusabb részhez, a particionáláshoz. Itt különösen oda kell figyelnie, hiszen egy rossz választás könnyen adatvesztéshez vezethet. Amennyiben már van a számítógépén egy másik operációs rendszer (például Microsoft Windows), és azt szeretné megtartani, válassza az első, "Telepítés egymás mellé, választás az indítás előtt" opciót. Az opció alatt lévő csúszkával tudja átméretezni a kiválasztott partíciót (a Tab billentyűvel találhatja meg), és így helyet felszabadítani a BeLin számára. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezen a területen nem csak a Belin kap majd helyet, hanem az Ön saját könyvtára is, amiben az adatait tárolhatja. Amennyiben egy NTFS partíciót szeretne átméretezni a telepítés során, a biztonság kedvéért nem árt azt töredezettség-mentesíteni a telepítés megkezdése előtt.

Bár a Windowsos partíciókat elérheti Ubuntu alól is, a gyakran módosuló dokumentumokat, és a frissen elkészített, letöltött állományokat érdemes az Ubuntu alatt létrehozott saját könyvtárában tárolni. Ha teheti, legalább 20 gigabájt helyet szánjon az Ubuntunak, ezalatt már kényelmesen berendezkedhet.

Ha új számítógépre, merevlemezre telepít, vagy nem szeretné megőrizni a számítógépen található adatokat, válassza az "Az egész lemez felhasználása" opciót, és (ha több merevlemeze van) válassza ki azt a meghajtót, amire telepíteni szeretne.

Előfordulhat, hogy már korábban felkészítette a gépét az Ubuntu fogadására, és a merevlemez egy részét üresen hagyta. Ha erre szeretne telepíteni, válassza az "a legnagyobb összefüggő szabad hely használata" opciót.

Végül, ha a teljes particionálást szeretné kézben tartani, válassza a "Partíciók saját kezű megadása (csak haladóknak)" opciót. Ez a lehetőség haladó felhasználók számára a lehető legnagyobb szabadságot és rugalmasságot kínálja. Kérjük, ha nem ért hozzá, ne kezdjen bele, hiszen pillanatok alatt véletlenül is törölheti a fontos adatait!

Ha végzett a particionálási beállításokkal, aktiválja a "forward" gombot.

Ha aktiválta a "forward" gombot, adja meg a felhasználói adatait. Az itt létrehozott felhasználó a későbbiekben - jelszavát megadva - rendszergazdai jogosultságokat szerezhet, így ha több felhasználója is lesz a gépnek, itt mindenképpen annak az adatait adja meg, aki később a rendszer konfigurálását, karbantartását végzi majd. Ha ezzel végzett, aktiválja a "forward" gombot.

Ezt követően, ha már a számítógépén van egy korábbi Windows telepítés, a jelölőnégyzetek bejelölésével (szóköz billentyű) importálhatja az ott elmentett felhasználói profilokat, Firefox könyvjelzőket, Internet Explorer kedvenceket, háttérképeket és más adatokat.

Elérkeztünk a telepítés utolsó oldalához. Itt még egyszer, összegyűjtve láthatja a legfontosabb adatokat. Nézze át, hogy jól adta-e meg a beállításokat. Ha mindent rendben talál, aktiválja a "forward" gombot a telepítés megkezdéséhez. Az összegzés képernyőt az Orka ún. egyszerű áttekintés billentyűparancsok segítségével olvashatja el (hasonló elven működik, mint a Jaws kurzor).

A következő billentyűparancsokat használhatja, a teljesség igénye nélkül:
7, 8, 9: előző, aktuális, következő sor felolvasása.
4, 5, 6: előző, aktuális, következő szó felolvasása.
1, 2, 3: előző, aktuális, következő karakter felolvasása.

Ha aktiválja a "forward" gombot, megkezdődik a telepítés. Ennek ideje több tényezőtől is függ, mint például a számítógép, az optikai meghajtó, a merevlemez vagy az internet kapcsolat sebessége.

Ha a telepítő végzett, rögtön újraindíthatja a gépet, vagy használhatja tovább az Ubuntut a DVD-ről. Ha az újraindítást választja, az Ubuntu leáll, és kiadja a telepítő DVD-t.

Vegye ki a lemezt, majd nyomja meg az Enter billentyűt. Így hamarosan újra elindul az Ubuntu, ezúttal azonban már a merevlemezről.

Telepítés utáni fontos tudnivaló

A számítógép elindulása után egy indítómenü jelenik meg, melynek alapértelmezett menüpontja az Ubuntu elindítása. A korábbi operációs rendszert három lefelé nyíl és az Enter megnyomása után tudja elindítani.Vissza a főoldalra