A BeLin 2.5 kiadás újdonságai

A tavaly megjelent BeLin kiadáshoz képest a 2.5-ös BeLin kiadás többek között a következő újdonságokkal rendelkezik:

Az akadálymentesítést érintő újdonságok

Alapértelmezetten engedélyezett akadálymentes bejelentkezés képernyőolvasó támogatással

A GNOME 2.28-as verziójától kezdve a GDM (GNOME Display Manager) lehetőséget ad arra, hogy az akadálymentesítést használó felhasználók már a bejelentkezéskor is igénybevehessék az akadálymentesítési szolgáltatásokat. Az Ubuntu 10.04-es verziójában (így a BeLin 2.0 és 2.5 kiadásban is) alapértelmezetten engedélyezve van az akadálymentes bejelentkezés képernyőolvasó támogatással. Az Orka Képernyőolvasó már a bejelentkező képernyő megjelenésekor elindul, így a megjelenő felhasználói listából a nyílbillentyűk segítségével ki tudja választani azt a felhasználói fiókot, mellyel be szeretne jelentkezni. Elegendő a kiválasztott felhasználó nevén egy Enter billentyűt nyomnia, begépelni a jelszót, majd egy Enter billentyűvel jóváhagyni a beírt jelszót.

Az eredeti Ubuntu 10.04-es live CD-knél az akadálymentes bejelentkezés nincs engedélyezve, a BeLin 2.0 és 2.5 live DVD-k esetén viszont engedélyezett ez a szolgáltatás. A különbség a telepített rendszeren működő akadálymentes bejelentkezés és a live rendszeren működő akadálymentes bejelentkezés között mindössze annyi, hogy live rendszer esetén nem jelenik meg felhasználó lista a bejelentkező képernyő megjelenésekor. Ha valamiért ki kellett jelentkeznie a live DVD-n a grafikus környezetből és újra be szeretne jelentkezni, hajtsa végre a következő lépéseket:

A legújabb Orka képernyőolvasó

A 2.5-ös BeLin kiadás az Orka képernyőolvasó 3.0-s verzióját tartalmazza. A képernyőolvasó számos új funkciót és javítást tartalmaz, néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:Profilok kezelése

A 3.0-s Orka verziótól kezdve lehetősége van több beállítási profil létrehozására, átváltani az aktív profilok között, valamint megváltoztatnia az Orka elindításakor betöltödő kezdeti profilt. A profilok kezelésével kapcsolatos beállítási lehetőségek az Orka Grafikus Beállító Párbeszédablak általános lapfülén találhatók.

Tegyük fel, hogy megváltoztatja az Orka billentyűtársításait, de nem szeretné általánosan elmenteni a megváltoztatott beállításokat. A módosításait elmentheti egy új profilba az Orka Grafikus Párbeszédablak Általános lapfülén található Mentés másként gomb segítségével. Egy korábban elmentett profilt bármikor ideiglenesen betölthet, ha az aktív profil kombinált listamezőből kiválasztja a megfelelő profilt, majd aktiválja a Betöltés gombot. Ha azt szeretné, hogy egy másik profil legyen a kezdeti profil az Orka képernyőolvasó elindításakor, a Kezdeti profil kombinált listamezőből válassza ki a megfelelő profilt, majd aktiválja az Ok gombot.A kétféle üzemmód között bármikor válthat az 1-es vagy a 2-es számok lenyomásával. A billentyűparancs-listázó módból az ESCAPE billentyű lenyomásával léphet ki.


Értesítések kezelése

Az Orka képernyőolvasó korábbi verzióinak használatakor nem volt lehetőség az elhangzott értesítések újbóli meghallgatására. A 2.32-es verziótól lehetőség van az előző és utolsó értesítés meghallgatására, valamint az értesítések listájának megjelenítésére. Alapértelmezetten egyik funkció sem rendelkezik hozzárendelt billentyűtársítással, ezért a BeLin 2.5-ös kiadásban az értesítések listáját megjelenítheti az Orka módosító+SHIFT+é billentyűkombinációval.

Az értesítés-listázó módban az értesítések között a Felfelé és Lefelé nyilak segítségével léptethet, az elhangzott értesítést újra felolvastathatja a SZÓKÖZ billentyűvel. Az értesítés-listázó módból az ESCAPE billentyű lenyomásával léphet ki.


Gyorsabb működés a Thunderbird levelezőprogram használatakor

Korábban ismert probléma volt, hogy a Mozilla Thunderbird levelezőkliens használatakor a levelek között lassabban lehetett váltani, ha egy üzenet mappa nagy mennyiségű üzenetet tartalmazott. Az Orka 3.0-s változatában ez a hiba javításra került.


Dátum és idő lekérdezésének támogatása

Korábban a BeLin kiadásokban csak egy kiegészítő Orka szkript segítségével lehetett biztosítani a dátum és idő lekérdezésének támogatását. Az Orka képernyőolvasó 2.32-es verziójától kezdve alapértelmezetten támogatott a dátum és az idő lekérdezése, valamint a dátum és időformátumok beállítása. Mindkét funkciót az Orka módosító+t billentyűkombináció segítségével érheti el. Ha a billentyűkombinációt egyszer nyomja le, a pillanatnyi idő kerül kimondásra és megjelenítésre a braille kijelzőn. A dátumot lekérdezheti, ha a billentyűkombinációt kétszer egymás után nyomja le.


Egyéb újdonságok

Ingyenes, ECDL alapú tananyag a BeLin operációs rendszerhez

Alapítványunk 2008-ban jelentette meg a látássérült emberek igényei szerint megírt, ECDL alapú oktatóanyagát a Windows operációs rendszer használatáról. A tananyag nagy sikert aratott, máig is sokan letöltik alapítványunk honlapjáról. Eközben egyre terjed az ingyenes Beszélő Linux operációs rendszer, így alapítványunk Budapest Főváros Szociális Közalapítványa támogatásával elkészítette a tananyag „belines” változatát is.

A tananyag felöleli a második ECDL modul („Operációs rendszerek”) teljes követelményrendszerét. Ez alapján akár otthon egyedül, akár tanfolyami keretek között felkészülhet egy látássérült ember az ECDL modulvizsgára.

A tananyag szerzője a Beszélő Linux operációs rendszer fejlesztője, Hammer Attila, alapítványunk munkatársa volt.

A tananyag bárki számára hozzáférhető, ingyenesen letölthető akár  a Beszélő Linux operációs rendszer részeként, akár attól függetlenül alapítványunk honlapjának Letöltés oldaláról. A tananyag vakbarát HTML, illetve felolvasott (mp3) formátumban érhető el.

Mindkét formátumú tananyag elérhető a letöltött BeLin 2.5 telepítő DVD tananyag mappájában.

Telepített BeLin 2.5 kiadás esetén a tananyag szöveges változata aktív internet kapcsolat nélkül is olvasható, a felolvasott változat meghallgatásához viszont aktív internet kapcsolat szükséges.

A tananyag különböző változataira mutató hivatkozásokat megtalálja a főoldal további dokumentációk és útmutatók című fejezetében, valamint telepített BeLin 2.5 kiadás esetén közvetlenül is elérheti a különböző változatokat a GNOME Asztali környezet Alkalmazások főmenü, Tananyag almenüjében található menüpontok segítségével.Reméljük, hogy az ingyenesen hozzáférhető tananyag nagy segítséget nyújt majd mindazoknak a látássérült embereknek, akik szívesen megismerkednének a Linux operációs rendszerek világával!Orka Oktató Alkalmazás

Az Orka Oktató Alkalmazás lehetővé teszi a kezdő felhasználók számára, hogy elsajátítsák az Orka Képernyőolvasó és a GNOME asztali környezet kezelésével kapcsolatos legfontosabb ismereteket anélkül, hogy veszélyeztesség a rendszerük biztonságos működését. Az alkalmazás felhasználói felülete úgy lett megtervezve, hogy azt minél egyszerűbben lehessen kezelnie egy kezdő felhasználónak. Az Orka Oktató Alkalmazást bármikor elindíthatja az ALT+F1 billentyűkombináció lenyomása után az Akadálymentesítés almenü Orka Oktató Alkalmazás menüpontjának kiválasztásával, vagy a STARTGOMB+SHIFT+O billentyűkombináció lenyomásával.

Az Orka Oktató Alkalmazásban minden ismertető egy egyszerű párbeszédablakban jelenik meg, melyen egy írásvédett szerkesztőmezőben olvasható el az oktató szöveg. A párbeszédablakokban lehetőség van váltani az előző és következő leckék között a Vissza és a Következő gombok segítségével. Az alkalmazás bármikor bezárható az ESCAPE billentyű lenyomásával, vagy a Bezárás gomb aktiválásával.

Az Orka Oktató Alkalmazás használatával a következő alapszintű ismeretek sajátíthatók el:

A legtöbb ismertető lecke után a megtanult ismeretek gyakorolhatók példa párbeszédablakok segítségével.Megváltoztatott billentyűparancs készlet

A 2.0 kiadásban a következő billentyűparancsok felhasználói visszajelzések alapján megváltoztatásra kerültek, ezek a kényelmesebb kezelést segítik:

A BeLin 2.5-ös kiadásban a következő billentyűparancsok lettek definiálva:Új kiegészítő Orka szkriptek

A 2.0-s BeLin változatban a következő kiegészítő szkripteket használhatta az Orka Képernyőolvasóhoz:

Időjárás előrejelzés bemondása

Ha az Orka+w billentyűparancsot használja, a metnet.hu RSS csatornán elérhető pillanatnyi időjárás előrejelzés kimondásra kerül. Ha ezt a billentyűparancsot kétszer egymás után nyomja le, a teljes előrejelzés kimondásra kerül az összefoglalóval együtt.Öt szabadon konfigurálható RSS csatorna információinak kezelése

Ez a szkript öt szabadon konfigurálható RSS csatorna elérhető információit teszi kényelmesebben hozzáférhetővé. Az RSS tartalmak általában folyamatosan változó rövid információkat közölnek, így anélkül értesülhet az új információkról, hogy minden egyes alkalommal meg kelljen látogatnia kedvenc webhelyeit. A csatornák kezelését lehetővé tevő Orka gyorsbillentyűk az Orka+SHIFT+1... Orka+SHIFT+5 billentyűkombináció tartományra lettek definiálva. Ha az adottRSS csatorna gyorsbillentyűjét csak egyszer nyomja le, akkor a beállított RSS csatornáról csak a megadott számú friss információ kerül felolvasásra. Ha az RSS csatorna gyorsbillentyűjét kétszer egymás után nyomja le, a megfelelő RSS csatorna teljes tartalma feldolgozásra kerül egy előformázott HTML állományba, a feldolgozott HTML állomány ezután megjelenítésre kerül a Firefox webböngészőben. Mind két esetben az RSS csatornák ún. title (cím) és description (rövid leírás) mezői kerülnek feldolgozásra, teljes feldolgozás esetén az eredeti információkra mutató link is bekerül az előformázott HTML állományba.

A szkript sajátossága, hogy mind a definiált RSS csatornák webcíme, mind a kimondandó információ mennyisége szabadon átkonfigurálható a saját igényei szerint.

Az öt RSS csatorna konfigurációs adatai a felhasználói mappájában levő rsscsatornak.cfg konfigurációs állományban tárolódnak. A konfigurációs állomány szerkezete rendkívül egyszerű, a következő mezőket használja:

A BeLin 2.5-ös kiadásba bekerült egy ötnapos időjárás előrejelzést támogató Orka szkript, mely a metnet.hu RSS csatorna információit dolgozza fel. Ha lenyomja az Orka módosító+SHIFT+w billentyűkombinációt, kimondásra kerülnek az öt napra előrejelzett hőmérséklet és szél adatok. Ha a billentyűkombinációt kétszer egymás után nyomja le, az összefoglaló is kimondásra kerül.A BeLin 2.5 kiadás használatakor lehetősége van a vágólapon levő szöveg, vagy a vágólapon levő fájlnevek újbóli meghallgatására, ha lenyomja az Orka módosító+SHIFT+R billentyűkombinációt. Ezzel a billentyűparanccsal ellenőrizni tudja a kivágás vagy másolás vágólapművelet sikerességét a beillesztés vágólapművelet végrehajtása előtt.Javított betűkapcsolatok az Espeak beszédszintetizátornál

A tavaly megjelent BeLin 2.0 kiadás az Espeak 1.44.03-as stabil verzióját tartalmazta. Az Espeak beszédszintetizátor jelentős fejlődésen ment keresztül a 2009-es BeLin 1.5-ös kiadás óta. Javult a betűkapcsolatok kiejtésének minősége, valamint új funkciók is megvalósultak. Néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:A BeLin 2.5-ös kiadásban az Espeak legújabb, 1.45.05-ös stabil verziója található. Ebben az évben is folytatódott a magyar nyelvi szabálykészlet továbbfejlesztése.

Az Espeak 1.45.05-ös változat főbb újdonságai:Köszönetet kell mondani azoknak a felhasználóknak, akik szabadidejükben önkéntesként segítséget nyújtottak az Espeak beszédszintetizátor tesztelésében, és hibajelentést küldtek, különösen az NVDA csapat lelkes felhasználóinak. Mivel mindkét projekt ugyanazt a beszédszintetizátort használja, így mindkét projekt számára egy jobb Espeak verzió vált elérhetővé. Az Espeak magyar nyelvi szabályainak továbbfejlesztése természetesen a jövőben is tovább folytatódik.Megújult az internetes rádiók funkció

A BeLin 1.5-ös kiadástól kezdve a leggyakrabban hallgatott interneten is sugárzó rádiók közül a legfontosabbak bekerültek a Firefox könyvjelzői közé. A BeLin 2.5-ös kiadásban ezt a lehetőséget felváltotta a GNOME asztali környezet Alkalmazások főmenüjében létrehozott Internetes Rádiók almenü, melybe az újonnan felvett rádióállomások kategóriákba lettek rendezve.

Az Internetes Rádiók almenüben a népszerűbb rádióállomások a fő csoportba lettek elhelyezve, az egyéb rádióállomások pedig a Megyei rádióállomások, Városi rádióállomások és Zenei rádiók kategóriákba.

Ez a megoldás lehetővé teszi frissítések segítségével a lista későbbi bővítését, és a felvett rádióállomásokkal kapcsolatos adatok karbantartását.A Compiz csomagok eltávolításra kerültek

Mivel a korábbi BeLin kiadások tesztelésekor bizonyos hardverkonfigurációknál a Compiz blokkolta a képernyőolvasóval történő navigációt, így a BeLin 2.0 kiadásból is a Compizzel kapcsolatos csomagok eltávolításra kerültek. Ha önnek mégis szüksége lenne a vizuális effektekre, a következő csomagokat kell feltelepítenie:Továbbfejlesztett Hangoskönyv Konverter alkalmazás

A hangoskönyv Konverter egy egyszerű alkalmazás, mely különböző szöveges fájlformátumokból képes mp3 formátumú hangoskönyveket előállítani, a különböző formátumú szövegfájlok konverziójára külső konvertereket használ, a beszéd generálására pedig az Espeak beszédszintetizátort használja. A Hangoskönyv Konverter alkalmazás grafikus felületét egy egyszerű Zenittyel készített frontend valósítja meg, mely teljesen jól használható az Orka Képernyőolvasóval. A hangoskönyvek előállításakor beállítható a felolvasás beszédsebessége, hangmagassága, beállítható a konvertált mp3 fájlok vágási ideje és konvertálási bitrátája, de kiválasztható a jelenleg használt nyelvtől eltérő nyelv is a felolvasáshoz. Az alkalmazás a következő kiterjesztésű fájlokból képes mp3 formátumú hangoskönyveket előállítani:

A konvertált hangoskönyvek a saját felhasználói mappájában levő hangoskönyvek mappába kerülnek. Ha feldaraboltat egy hangoskönyvet, az alkalmazás a könyvhöz m3u lejátszólistát is készít, így akár a konvertált hangoskönyvek mobiltelefonon is hallgathatók.

Az alkalmazás a támogatott formátumok esetén beépül a Nautilus fájlböngésző menürendszerébe. Ha a fájlböngészőben egy támogatott kiterjesztésű fájlon áll, lehetősége van a fájl menüben vagy a helyimenüben kiválasztani a Hangoskönyv Konverter alkalmazást. Az alkalmazás mind a fájl megnyitási párbeszédablakban, mind a fájlböngészőben támogatja több fájl egyidejű kijelölését is, ha több fájlt jelölt ki konvertálásra, kiválaszthatja, hogy egyetlen hangoskönyvet kíván-e létrehozni a kijelölt fájlokból, vagy külön hangoskönyveket kíván-e létrehozni. Ha terminálban indítja a Hangoskönyv Konverter alkalmazást a hangoskonyv paranccsal, paraméterként egymás után megadhatók a konvertálandó fájlok, az alkalmazás korlátlan számú paramétert elfogad, de támogatja a helyettesítő karaktereket is.

A felolvasás jobbá tételéhez lehetősége van kivételszótárat készíteni, ehhez mindössze a következőket kell tennie:A Hangoskönyv Konverter elindítása

A Hangoskönyv Konverter alkalmazást az alkalmazások menü hang és videó csoportjában találja meg.

A Hangoskönyv Konverter főképernyője

Bármelyik módon indította el a Hangoskönyv Konverter alkalmazást, az előző változattól eltérően egy három gombot tartalmazó üdvözlőképernyő jelenik meg:

Forrásfájl kijelölése

Ha nem jelölt ki fájlokat konvertálásra, vagy a terminálon keresztül történő indításkor nem adott meg paramétereket, az ön által kívánt konvertálási üzemmód kiválasztása után a forrásfájl kiválasztása párbeszédablak fog megjelenni. Újdonság, hogy ebben a párbeszédablakban is lehetősége van az aktuális könyvtárban több fájl kijelölésére a megszokott billentyűkombinációk segítségével.Fájlok egyesítése, egyetlen hangoskönyv létrehozása

Amennyiben több fájlt jelölt ki a fájlböngészőben a Hangoskönyv Konverter elindítása előtt, terminálban paraméterként több fájlt adott meg, vagy a forrásfájl kiválasztása párbeszédablak segítségével több fájlt jelölt ki, egy kérdezőablak fog megjelenni. Kiválaszthatja, hogy egyetlen hangoskönyvet kíván-e létrehozni a kijelölt fájlokból, vagy különálló hangoskönyvet szeretne-e készíteni. Amennyiben egyetlen hangoskönyvet kíván létrehozni, meg kell adnia a hangoskönyv címét a megjelenő párbeszédablakban. Ha a cím megadása párbeszédablakot bezárja az ESCAPE billentyűvel, vagy a megjelenő szerkesztőmezőben nem ad meg új címet, a létrehozott hangoskönyv névtelen címet fog kapni.Másik nyelv választása a felolvasáshoz

Az összegző képernyő előtti utolsó kérdező párbeszédablak segítségével megadhatja, hogy kíván-e másik nyelvet kiválasztani a felolvasáshoz. Ha bezárja a megjelenő párbeszédablakot az ESCAPE vagy az ALT+F4 billentyűkombináció segítségével, a jelenleg használt nyelvhez tartozó Espeak hangkarakterrel fog megtörténni a felolvasás. Hasznos lehet más nyelvet választani, ha a kijelölt fájlokat más Espeak hangkarakterrel, vagy más Espeak nyelv használatával szeretné felolvasni.Az összegző képernyő

Az összegző képernyő segítségével áttekintheti a konvertálási folyamat megkezdése előtt a megadott paramétereket. 11-nél kevesebb kijelölt fájl esetén listázásra kerülnek a kijelölt forrásfájlok, és az egyéb konvertálással kapcsolatos paraméterek. Ha az összegző párbeszédablakban lenyomja az ESCAPE vagy az ALT+F4 billentyűkombinációt, a konvertálás nem fog megtörténni, és az alkalmazás bezáródik.Vakon is játszható játékok a BeLin 2.5 kiadásban

2010 nyarán elindult egy közösségi játékfejlesztés című kezdeményezés. Ennek lényege, hogy bárki készíthet játékprogramokat vagy alkalmazásokat, és ezeket megoszthatja a többi felhasználóval. Ha az alkalmazás tetszik a felhasználóknak, a szerző beleegyezésével a felajánlott játékprogram vagy alkalmazás publikálásra kerül a következő BeLin kiadásban, valamint elkészítésre kerül az alkalmazás csomagja az aktuális stabil BeLin kiadáshoz.

Egy játékprogram vagy alkalmazás akkor kerülhet véglegesen egy BeLin kiadásba, ha már nem tartalmaz kritikus hibákat. Előfeltétel az, hogy az alkalmazás vagy játékprogram szerzője folyamatosan javítsa a közösség által talált hibákat.

Tavaly a kezdeményezés keretében a következő vakon is játszható játékprogramok készültek el:

Mindhárom játék egy automatikusan megnyíló terminál ablakban fut, a játékok jól használható az Orka Képernyőolvasóval. A játékprogramok az Alkalmazások menü Játékok almenüjéből indíthatók.

A magyar nyelvű saját fejlesztésű játékokon kívül tavaly bekerült a kiadásba egy Magyarországon is népszerű valós idejű audio stratégiai játék, a SoundRTS játék. A játékot Jean Luc készítette, a szerző hivatalos hozzájárulásával kerülhetett be a BeLin 2.0 kiadásba. A játék hangüzenetei angol nyelvűek, de rendelkezésre áll egy jó magyar nyelvű játékleírás hozzá, mely megtalálható a /usr/share/doc/soundrts mappában, vagy elolvasható a főoldal „További dokumentációk és útmutatók” című fejezeténél.A BeLin 2.5 kiadásba bekerült a Tilitoli játék, melyet Ócsvári Áron készített.

A „Tilitoli” egy egyszemélyes logikai játék, amit 3x3, 4x4, vagy 5x5-ös méretû táblán játszanak. A táblán a mérettől függően, 9-25 mező található. A mezőkön egészszámok találhatóak, (1-8 1-15, 1-24) között, ezen felül egy üres mező. Az üres mezővel felcserélhetőek a körülötte lévő mezők. A játék kezdetekor a mezők elhelyezkedése véletlenszerû. A feladat az, hogy a számokat sorfolytonosan rendezze úgy, hogy az üres mező a tábla jobb alsó sarkában helyezkedjen el.

Az alapvető szabályok itt is megmaradtak, vagyis csak az üres mező mozgatásával lehet sorba rendezni a mezőket. A programban alapértelmezetten háromféle méretû tábla található. Ezekhez egy-egy teszt pálya tartozik, a többi a felhasználók által készült, amire ez a dokumentáció nem tér ki.

A 3X3 táblán az 1-8 közötti számok találhatóak, összekeverve. A kilencedik mező az a bizonyos üres mező, aminek mozgatásával sorba kell rendezni a mezőkön található számokat. A négyszer négyes és ötször ötös táblák sem sokban különböznek az elsőtől, a négyszer négyesen 15, az ötször ötösön 24 számot kell sorba rendezni.

Plusz kiegészítés, hogy a játékos is létrehozhat táblákat. Ehhez csak egy XML fájlt kell készítenie, megadott szabályok szerint. Az egyes mezőkön nem csak számok szerepelhetnek, hanem bármilyen szöveg/hang, amihez valamilyen sorrendet lehet társítani. Jó alternatív példa erre Budapest kerületeinek neve, ahol a sorrendet a kerület száma adja meg. De egy dallam is kirakható sorrendet képez.

A tábla maximum ötször ötös lehet, ennél nagyobb játéktér már átláthatatlan lenne. Ha az XML fájl kevesebb, mint 24 elemet tartalmaz, a táblára felkerül megfelelő számú joker mező, ami a hiányzó elemek kiegészítésére szolgál. A sorba rendezéskor csak arra kell figyelni, hogy az utolsó normál mező után a jokerek következzenek és mindenképp a tábla utolsó eleme legyen az üres mező. Könnyítés viszont, hogy ha több joker mező is található a táblán, azokat nem kell sorrendbe állítani, a fő kritérium csak annyi, hogy egymást kövessék, és a sorba rendezendő mezők után következzenek.

A mezők értékei hangfájlokban tárolódnak, így új típusú tábla létrehozásakor a játékosnak minden értéket rögzítenie kell egy-egy hangfájlban. Ugyanígy a játék üzenetei is egy-egy hangfájlban találhatóak, ezért nyitott a lehetőség a Tilitoli más nyelvekre való lefordítására, vagy a háttérzene és egyéb hangok megváltoztatására.

A játék elindításához nyomja le az ALT+F1 billentyűkombinációt, majd válassza ki az Alkalmazások menü, Játékok almenüjének Tilitoli menüpontját.

A játék részletes leírásáról itt olvashat.Ha az eredeti Ubuntu 10.04-es verzió újdonságaira kíváncsi, látogasson el a www.ubuntu.hu honlapra.

Vissza a kezdőlapra H