Az akadálymentesítés bemutatása

Ez a fejezet bemutatja a GNOME asztali környezet akadálymentesítési lehetőségeit.

Minden szoftvernek tartalmaznia kell olyan lehetőségeket, amelyek segítségével a fogyatékos felhasználók is egyszerűen és hatékonyan tudják használni a szoftvert. Erről az Egyesült Államokban törvényt is hoztak (Rehabilitációs Törvény 508. §), ami felhívja a figyelmet az akadálymentesítési lehetőségek szükségességére a szoftverekben.

A GNOME asztali környezet egyszerűen használható és számos akadálymentesítési szolgáltatást biztosít. A GNOME asztali környezet minden támogatott alkalmazása és segédprogramja az akadálymentesítés és a használhatóság jegyében készült. A fizikai fogyatékosságokkal rendelkező felhasználók, például csökkentlátók vagy mozgássérültek, a GNOME asztali környezet minden funkcióját ki tudják használni a beállítóeszközeinek köszönhetően. A beállítóeszközök lehetővé teszik az asztali környezet megjelenési beállításainak és viselkedésének finomhangolását.

A GNOME asztali környezet egyszerű személyre szabhatósága jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a fogyatékos felhasználók is könnyedén tudják használni azt. Ez a kézikönyv leírja az egyéni beállításokhoz elérhető különböző eszközöket.