Az Orka engedélyezése

Ha az Orka alapvető beállításait szöveges módban szeretné megadni, nyomja meg az Alt+F2 billentyűkombinációt, majd írja be az orca --text-setup parancsot és nyomja meg az Enter billentyűt.

Az Orka első elindításakor néhány kérdést tesz fel:

Először egy megjelenő listából nyelvet kell választania; jelenleg körülbelül 64 nyelv és nyelvjárás támogatott. Mivel hosszú a lista, így a terminál görgetősávját kell használnia a lista korábbi elemeinek megtekintéséhez. Gépelje be a választott nyelv számát (például az amerikai angol a 7. nyelv), majd nyomja meg az Enter billentyűt. Nem kell megvárnia a lista teljes felolvasását, az Orka megpróbálja megállapítani az alapértelmezett nyelvet, ez a lista első eleme lesz.

A következő kérdés az, hogy engedélyezi a szavankénti visszhangot. Ez az opció előírja az Orka számára, hogy egy szó begépelése után ismételje meg az adott szót. Nyomja meg az I vagy az N billentyűk valamelyikét annak függvényében, hogy szeretné-e használni ezt a funkciót. A választás véglegesítéséhez nyomja meg az Enter billentyűt.

A következő kérdés a billentyűvisszhang engedélyezése. Ha ez a beállítás engedélyezett, az Orka minden billentyű leütést kimond. Nyomja meg az I vagy az N billentyűk valamelyikét annak függvényében, hogy szeretné-e használni ezt a funkciót. A választás véglegesítéséhez nyomja meg az Enter billentyűt.

A következő kérdés megválaszolásával a billentyű kiosztást adhatja meg. A következő kiosztások közül választhat: 1. asztali, 2. laptop kiosztás. Válasszon annak megfelelően, hogy milyen típusú számítógépet használ. A választás befolyásolja, hogy az Orka funkcióit milyen módosító billentyűvel lehet elérni. Az asztali kiosztás esetén az Insert, laptop kiosztás esetén a Caps Lock az Orka módosító billentyű. Az egyéb billentyűk más funkciókhoz vannak fenn tartva.

Ezután adja meg, hogy szeretné-e a braille kimenetet használni. Ehhez egy BrlTTY kompatibilis Braille kijelző szükséges. Nyomja meg az I vagy az N billentyűk valamelyikét, majd a választás véglegesítéséhez nyomja meg az Enter billentyűt. Megjegyzés: Ha nincs BrlTTY eszköze és igennel válaszol, az semmilyen problémát nem okoz.

Az utolsó kérdésnél azt adhatja meg, hogy engedélyezi-e a képernyőn megjelenő braille monitort. Ezt a funkciót általában csak a fejlesztők használják, de akkor is jól jöhet, ha vizuálisan kell ellenőrizni a braille kimenetet. Nyomja meg az I vagy az N billentyűk valamelyikét annak függvényében, hogy szeretné-e használni ezt a funkciót. A választás véglegesítéséhez nyomja meg az Enter billentyűt.

Ezután az Orka használható. Ha az akadálymentesítés még nem engedélyezett, az Orka megkéri önt arra, hogy jelentkezzen ki és újra jelentkezzen be a grafikus rendszerbe a szolgáltatás működéséhez. Nyomja meg az I és az Enter billentyűt a kijelentkezéshez.

Ha az Orka beállítások megadását befejezte, nyomja meg az Alt+F2 vagy Meta+R billentyűkombinációt, majd írja be az orca parancsot és nyomja meg az Enter billentyűt. Az akadálymentesítési szolgáltatások ezután használhatók. Az Orka grafikus beállító párbeszédablaka (3.2.4. szakasz ― Az Orka grafikus beállítási párbeszédablaka) többek között rendelkezik egy „Az Orka elindítása bejelentkezéskor” jelölőnégyzettel. Ezzel a jelölőnégyzettel szabályozható, hogy az Orka automatikusan elinduljon-e a bejelentkezés után.

Ha az Orka nagyító modulját teljes képernyős üzemmódban szeretné használni, győződjön meg arról, hogy az X kiszolgáló „Kompozit” kiterjesztése engedélyezett: Nyomja meg az Alt+F2 vagy Meta+R billentyűkombinációt, majd a megjelenő Futtatás ablakban gépelje be az xdpyinfo parancsot és nyomja meg az Enter billentyűt. A kimenetben meg kell jelennie a „Composite” szövegnek.