Alapvető billentyűparancsok

Mielőtt továbblépne, tisztában kell lennie az alábbi alapvető GNOME billentyűparancsokkal:

Alt+F1 [Debian változatoknál] - megjeleníti és aktiválja a GNOME asztali környezet menüjét. Három főmenühöz lehet ebben a menüben hozzáférni: az Alkalmazások, Helyek és a Rendszer főmenükhöz.

Solaris és Windows rendszereknél ezt a funkciót a Ctrl+Esc billentyűkombinációval lehet elérni.

Alt+F2 vagy Meta+R - megjeleníti a futtatás párbeszédpanelt, ahol parancsokat adhat meg, paraméterekkel vagy azok nélkül. Ha olyan fájlt szeretne futtatni, mely több paramétert tartalmaz, aktiválja a futtatás fájllal gombot a szükséges fájl megtalálásához. A futtatás párbeszédpanel tartalmaz egy ismert alkalmazások listája feliratú kapcsológombot. Ha ezt a vezérlőelemet a szóköz billentyű segítségével bejelöli, egy listában könnyedén navigálhat az alapértelmezett alkalmazások között.

Solaris rendszerekben ezt a funkciót a Meta+R billentyűkombinációval lehet elérni (mint a Microsoft Windows rendszerekben).

Tab és Shift+Tab - egy alkalmazásban mozgatja a fókuszt a vezérlőelemek között; használja a Tab billentyűt, ha előre felé szeretne lépkedni a vezérlőelemeken. A Shift+Tab billentyűkombináció ellentétes irányban lépteti a fókuszt a vezérlőelemek között. A vezérlőelemek segítségével a felhasználó változtatásokat kezdeményezhet egy program felhasználói felületén; például vezérlőelem típusok a gombok, legördülő-listák, szerkesztőmezők.

Alt+Tab és Shift+Alt+Tab - vált az éppen futó alkalmazások között. Ha több programot futtat egyszerre, a váltás irányát a két billentyűkombináció határozza meg. Az Alt+Tab billentyűkombináció előre felé, míg a Shift+Alt+Tab billentyűparancs visszafelé vált az alkalmazások között. Ugyanerre a célra szolgál az Alt+Esc és a Shift+Alt+Esc billentyűkombináció is azzal a különbséggel, hogy a váltás közben a programok felhasználói felületei nem jelennek meg.