Alkalmazásspecifikus beállítások megadása

Egy alkalmazás alkalmazásspecifikus Orka beállításainak létrehozásához először el kell indítani az adott alkalmazást. Győződjön meg róla, hogy az alkalmazás aktív, majd nyomja meg az Orka módosító+Control+Szóköz billentyűkombinációt (alapértelmezésben, asztali billentyűzetkiosztás esetén ez az Insert+Ctrl+szóköz).

Megjelenik az Orka általános beállítások párbeszédablakához nagyon hasonló többlapos párbeszédpanel, de az alábbi különbségekkel:

  1. Ebben a párbeszédablakban nincs Általános oldal.
  2. A Beszéd lapon a beszédrendszer és a beszédszintetizátor legördülő dobozok le vannak tiltva (inaktívak).
  3. A létező alkalmazásspecifikus billentyűtársítások a Billentyűtársítások oldalon a billentyűtársítások lista tetején jelennek meg.
  4. A laplista végén egy új, alkalmazásspecifikus beállítólap található. Megjegyzés: Az End billentyű laplistán való lenyomásával közvetlenül erre a lapra ugorhat.

Az alkalmazásspecifikus beállítások az Orka általános beállításaihoz hasonló módon szabhatók személyre. Ha például a billentyűvisszhang általánosságban le van tiltva, de a Számológép alkalmazásban engedélyezni kívánja, akkor ezt itt egyszerűen megteheti.

Ha személyre szabta az alkalmazásspecifikus beállításokat, akkor nyomja meg az OK gombot. Ezek a beállítások a saját könyvtárában, a ~/.orca/app-settings könyvtár egy <ALKALMAZÁSNÉV>.py nevű fájljába kerülnek, ahol az <ALKALMAZÁSNÉV> a kérdéses alkalmazás neve.

Ezeket a fájlokat az Orka automatikusan létrehozza. Az adott alkalmazás beállítófájljának korábbi tartalma az adott alkalmazás alkalmazásspecifikus beállításainak megváltoztatásakor felülírásra kerül.

Ha további alkalmazásspecifikus beállításokat vagy kódot szeretne megadni, amit nem akar elveszíteni, akkor ezeket a beállításokat a ~/.orca/app-settings/<ALKALMAZÁSNÉV>-customizations.py nevű fájlba helyezze el. Ez a fájl automatikusan beolvasásra kerül az az <ALKALMAZÁSNÉV> alkalmazás alkalmazásspecifikus beállításainak betöltésekor.

Megjegyzés: ez egy olyan speciális szolgáltatás, amire a legtöbb Orka felhasználónak nincs szüksége. Csak akkor használja, ha biztos a dolgában.

Jelenleg van egy ismert hiba (néhányan ezt szolgáltatásnak neveznék), amelyet megpróbálunk megkeresni és kijavítani:

Ha megad legalább egy alkalmazásspecifikus billentyűtársítást, akkor az új értékek nem kerülnek módosításra a párbeszédablak OK gombjának megnyomásakor. Kerülő megoldásként újra lehet indítani az Orkát, vagy az Alt-Tab billentyűparancs segítségével át kell váltani egy másik alkalmazásra, visszaváltani arra az alkalmazásra, amelynek billentyűtársításait megváltoztatta.