Gyengén látás vagy vakság

A gyengén látástól a vakságig a látás korlátozottsága változó lehet. A gyengén látás tünetei változóak lehetnek: egyebek közt homályos látás, közel- vagy távollátás, színvakság, csőlátás. Az ilyen fogyatékossággal élőknek nehézségeket okozhat a számítógép képernyőjén látott kép vagy szöveg értelmezése, illetve a szem- és kézmozdulatok koordinációját igénylő különböző feladatok végrehajtása, például az egér mozgatása. A szövegméret és a szövegszín sokat számít az olvashatóság szempontjából a csökkentlátók számára.

A gyengén látókat vagy vakokat segítő akadálymentesítési technológiák a következők:

  • Az asztali környezet megjelenésének javítása – A felhasználók a jobb olvashatóság érdekében módosíthatják az asztali környezet megjelenését, például nagyobb méretű szöveget és nagy kontrasztú témát használva.
  • Képernyőnagyító – Ez egy nagyítólencsére hasonlít. Ennek felhasználói kiválaszthatják hogy a számítógép képernyőjének melyik területe legyen felnagyítva, a fókuszt pedig mozgatni tudják a képernyő különböző területei között.
  • Képernyőolvasó – A képernyőn megjelenő információkat beszédszintetizátoron vagy frissíthető braille kijelzőn teszi elérhetővé. A képernyőolvasó szoftverek csak szöveges alapú információkat alakítanak át. A grafikus információkat csak akkor tudja átalakítani, ha egy alternatív szöveges leíró rész leírja a vizuális képet. A vak felhasználók ezt az akadálymentesítési eszközt használhatják.