BeLin 3.02 kiadás - kezdőlap

Üdvözöljük a BeLin 3.02 kiadás dokumentációs oldalán!


Miért készült a BeLin és miért pont ez a neve?

A cél az volt, hogy mintegy alternatív lehetőségként a látássérült felhasználók ki tudják használni a Linux operációs rendszer nyújtotta lehetőségeket.

Az Ubuntu név a Canonical bejegyzett védjegye, így a kiadásnak más nevet kellett választani. A BeLin név a Beszélő Linux név rövidítése.

A rendszer számos akadálymentesen használható alkalmazást tartalmaz. Néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:
A Firefox webböngészővel kényelmesen internetezhet, az ingyenes Libreoffice irodai programcsomag segítségével Microsoft Office dokumentumokat, táblázatokat szerkeszthet és jeleníthet meg, a Pidgin üzenetküldő alkalmazással számos azonnali üzenetküldő protokoll használatával cseveghet másokkal, a Thunderbird levelezőprogram segítségével elektronikus leveleket küldhet és fogadhat, RSS hírcsatornákat böngészhet.

A BeLint az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány adja ki.

Melyik Ubuntu verzióra épül a BeLin 3.02 kiadás?

A BeLin 3.02 kiadás az Ubuntu 12.04.3 (Precise Pangolin) verziójára épül. Mielőtt használatba venné az operációs rendszert, érdemes elolvasnia a következő dokumentumot:

A Beszélő Linux letöltése

Ha olyan processzorral rendelkezik, amelyik támogatja a 64 bites architektúrát, akkor a 64 bites DVD képfájlt töltse le, egyéb esetben a 32 bites képfájlt ajánljuk. Csak 32 bites architektúrát támogatnak például az Intel Celeron, Athlon XP processzorok. Ha nem biztos benne, hogy az ön számítógépe támogatja-e a 64 bites architektúrát, inkább a 32 bites változatot használja.

A BeLin kiírásához DVD lemezre lesz szüksége, a letöltött DVD képfájlt például felírhatja a lemezre az ingyenesen használható Imgburn segédprogrammal.

BeLin 3.02 32 bites verzió (1,4 GB):
BeLin 3.02 32bit letöltése

BeLin 3.02 64 bites verzió (1,5 GB):
BeLin 3.02 64bit letöltése

A BeLin 3.0 operációs rendszerek tananyag DAISY változatának letöltése

A BeLin 3.0 operációs rendszerek tananyag felolvasott változatának letöltése

A BeLin 3.0 operációs rendszerek tananyag szöveges változatának letöltése

Az információ és kommunikáció tananyag DAISY változatának letöltése

Az Információ és kommunikáció tananyag felolvasott változatának letöltése

Az Információ és kommunikáció tananyag szöveges változatának letöltéseA rendszer első elindítása

Indítsa újra a számítógépét úgy, hogy a DVD már a DVD olvasóban van. A számítógép a DVD-ről fog elindulni. Előfordulhat, hogy ehhez bizonyos BIOS beállításokat módosítani kell. Erről részletesebb információkat az alaplaphoz kapott leírásban vagy az alaplap gyártójának weboldalán találhat.

A számítógép újraindítása után, ha a BIOS beállítások megfelelőek, rövidesen megjelenik a BeLin 3.02 kiadás indítómenüje. Az indítómenüben található menüpontok között a nyílbillentyűkkel mozoghat. Az indítómenü a következő menüpontokat tartalmazza:Ha szeretné kipróbálni a BeLin 3.02 kiadást, az indítómenü megjelenése után nyomja meg az ENTER billentyűt. A live rendszer betöltődése ezután megkezdődik. Legyen türelmes, hiszen első alkalommal az indulás jelentősen hosszabb ideig tarthat, mint a telepítés után.

Ha telepíteni kívánja a BeLin 3.02 kiadást, az asztali környezet betöltődése után az asztalon válassza a „BeLin 3.02 Telepítése” parancsikont, majd nyomja meg az Enter billentyűt.

Néhány billentyűparancs a rendszer kipróbálásához

Ha minden rendben van, akkor a rendszer elindulása után alapértelmezetten bejelentkezik az Orka képernyőolvasó egy "Üdvözöljük az Orkában" üzenettel és a képernyőolvasó főablakába kerül. Ha valamilyen oknál fogva nem szólalna meg a képernyőolvasó, a következő hibaelhárítást próbálja meg elvégezni:

A BeLin 3.02 kiadás tartalmaz három kiegészítő Orka szkriptet, mellyel a főhangerővel kapcsolatos beállításokat tudja változtatni. Ha az Orka képernyőolvasó nem szólalt meg, a következő billentyűparancsokat használhatja:

Lehetnek olyan hangkártya típusok, melyeknél a hangerővel kapcsolatos kiegészítő Orka szkriptek nem működnek megfelelően, például nem változik a hangerő értéke a megfelelő billentyűparancsra, vagy továbbra is némítva marad a hang a live rendszer elindításakor.

A BeLin 3.02 kiadásban lehetősége van arra is, hogy bármikor elindítsa a Hang beállítóeszközt a STARTGOMB+SHIFT+H billentyűkombináció lenyomásával.

Ha a Hang beállítóeszköz betöltődött, nyomja meg a TAB billentyűt. Ezt követően a kimeneti hangerő csúszkájának értékét növelni tudja, ha többször megnyomja a PAGEDOWN billentyűt. Ha a hang továbbra is némítva van, nyomja le ismét a TAB billentyűt, majd a SZÓKÖZ billentyűvel szüntesse meg a hang némítását.Az Orka képernyőolvasó főablakában négy gomb közül választhat:Ha szeretne az Asztalra lépni, nyomja meg a STARTGOMB+CTRL+D billentyűkombinációt. Az asztalon ugyanúgy mozoghat az ikonok között, mint ahogy a Windows operációs rendszerben már megszokhatta.

A GNOME asztali környezet főmenüjét az ALT+F1 billentyűkombináció segítségével hozhatja elő. Az ALT+F1 billentyűkombináció lenyomása után elérheti a telepített alkalmazások programcsoportjait és parancsikonjait. A Helyek almenüben tallózhatja a számítógépben található meghajtókat és a saját mappájában található fontosabb mappákat, tallózhatja a hálózaton található megosztott mappákat, megtekintheti az utoljára szerkesztett dokumentumokat, vagy kapcsolódhat hálózati kiszolgálókhoz. A Rendszereszközök almenüben levő Beállítások és Adminisztráció almenükben található beállítóeszközök segítségével megváltoztathatja a különböző beállításokat.

A menüpontok között a FELFELÉ és LEFELÉ nyíl segítségével mozoghat, egy almenüt a JOBBRA nyíl segítségével tud legördíteni.

Néhány kényelmi billentyűparancs, melyet csak a BeLin kiadás tartalmaz:A következő Orka gyorsbillentyűk néhány plusz funkciót kezelnek, ezek a funkciók csak a BeLin legújabb változatában érhetők el:

A rendszer telepítésének leírása

További dokumentációk és útmutatók, melyek használatához internet kapcsolat szükséges

Ismert hibákHol kaphatok segítséget?

Ezen dokumentációs oldal mellett akadálymentesítési problémákkal kapcsolatban mindenki előtt nyitott a BeLin levelezési lista, melyre feliratkozhat az alábbi címen:
http://linux.infoalap.eu/mailman/listinfo/linux_linux.infoalap.eu

A listaszabályzattal kapcsolatos további tudnivalókért nézze meg a Gyakran ismételt kérdések című dokumentumot.

A BeLin 2.5 kiadás online dokumentációjának megjelenítése