A rendszer telepítése

A rendszer telepítésének leírása Torma László Ubuntu telepítési leírása alapján készült.

A továbbiakban a BeLin név helyett a leírásban többször az Ubuntu név szerepel, mivel a telepítő program így hivatkozik a rendszerre.

Fontos! Mielőtt belekezdene a telepítésbe, mindenképpen készítsen biztonsági mentést a fontos adatairól valamilyen külső eszközre (például CD, DVD, pendrive, mobil merevlemez, másik számítógép).

A telepítés néhány egyszerű lépéssel elvégezhető, de a telepítéshez aktív internetkapcsolat szükséges.

A telepítés megkezdéséhez nyomja meg az ENTER billentyűt az asztalon található „BeLin 3.02 Telepítése” ikonon állva.

A megjelenő ablakban első lépésként a telepítés nyelvét lehet kiválasztani (a magyar nyelv az alapértelmezett), ezután a Tab billentyű segítségével lépjen a "Folytatás" gombra és nyomja meg az ENTER vagy a SZÓKÖZ billentyűt.

A következő képernyőn található két jelölőnégyzet segítségével megadhatja, hogy a telepítés közben letöltésre kerüljenek-e a biztonsági frissítések, és telepítve legyenek-e a harmadik féltől származó kodekek és egyéb illesztőprogramok. Ha megadta az Önnek megfelelő beállításokat, a TAB billentyű segítségével lépjen a Folytatás gombra, majd aktiválja azt a SZÓKÖZ vagy az ENTER billentyűvel.

A Folytatás gomb aktiválása után a legkritikusabb rész, a particionálás következik. Itt különösen oda kell figyelnie, hiszen egy rossz választás könnyen adatvesztéshez vezethet. Amennyiben már van a számítógépén egy másik operációs rendszer (például Microsoft Windows), és azt szeretné megtartani, válassza az első, "Telepítés egymás mellé, választás az indítás előtt" opciót. Az opció alatt lévő csúszkával tudja átméretezni a kiválasztott partíciót (a Tab billentyűvel találhatja meg), és így helyet felszabadítani a BeLin számára. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezen a területen nem csak a Belin kap majd helyet, hanem az Ön saját könyvtára is, amiben az adatait tárolhatja. Amennyiben egy NTFS partíciót szeretne átméretezni a telepítés során, a biztonság kedvéért nem árt azt töredezettség-mentesíteni a telepítés megkezdése előtt.

Bár a Windowsos partíciókat elérheti Ubuntu alól is, a gyakran módosuló dokumentumokat, és a frissen elkészített, letöltött állományokat érdemes az Ubuntu alatt létrehozott saját könyvtárában tárolni. Ha teheti, legalább 20 gigabájt helyet szánjon az Ubuntunak, ezalatt már kényelmesen berendezkedhet.

Ha új számítógépre, merevlemezre telepít, vagy nem szeretné megőrizni a számítógépen található adatokat, válassza a "Merevlemez törlése, és Ubuntu telepítése" opciót, és (ha több merevlemeze van) válassza ki azt a meghajtót, amire telepíteni szeretne.

Előfordulhat, hogy már korábban felkészítette a gépét az Ubuntu fogadására, és a merevlemez egy részét üresen hagyta. Ha erre szeretne telepíteni, válassza az "a legnagyobb összefüggő szabad hely használata" opciót.

Végül, ha a teljes particionálást szeretné kézben tartani, válassza a "Valami más (kézi beállítás)" opciót. Ez a lehetőség haladó felhasználók számára a lehető legnagyobb szabadságot és rugalmasságot kínálja. Kérjük, ha nem ért hozzá, ne kezdjen bele, hiszen pillanatok alatt véletlenül is törölheti a fontos adatait!

Ha végzett a particionálási beállításokkal, aktiválja a "Folytatás" gombot. A folytatás gomb aktiválása után a fájlok másolása megkezdődik.

A fájlok másolása közben megjelenő párbeszédablakban válassza ki a régiót és a várost az időzóna beállításához (a magyar időzóna az alapértelmezett), majd aktiválja a "Folytatás" gombot.

Ezt követően kiválaszthatja, milyen billentyűzetkiosztást szeretne használni (a magyar az alapértelmezett), majd aktiválja a "Folytatás" gombot. A magyar billentyűzetkiosztás az alapértelmezett beállítás.

A következő párbeszédablakban adja meg a felhasználói adatait. Az itt létrehozott felhasználó a későbbiekben - jelszavát megadva - rendszergazdai jogosultságokat szerezhet, így ha több felhasználója is lesz a gépnek, itt mindenképpen annak az adatait adja meg, aki később a rendszer konfigurálását, karbantartását végzi majd. Ha ezzel végzett, aktiválja a "Folytatás" gombot.

Ha rendelkezik webkamerával, a következő párbeszédablakban lehetősége van a felhasználói fiókjához egy fotót társítani. Ha Ezt nem szeretné megtenni, aktiválja a Folytatás gombot. Ezt követően várnia kell a telepítés befejeződéséig.

Ha a telepítő végzett, rögtön újraindíthatja a gépet, vagy használhatja tovább az Ubuntut a DVD-ről. Ha az újraindítást választja, az Ubuntu leáll, és kiadja a telepítő DVD-t.

Vegye ki a lemezt, majd nyomja meg az ENTER billentyűt. Így hamarosan újra elindul a BeLin 3.02 kiadás , ezúttal azonban már a merevlemezről.

Telepítés utáni fontos tudnivaló

A számítógép elindulása után egy indítómenü jelenik meg, melynek alapértelmezetten kiválasztott menüpontja a BeLin 3.02 elindítása. A korábbi operációs rendszert a lefelé nyíl és az ENTER megnyomása után tudja elindítani. Tipp: ha az indítómenüben lenyomja az END billentyűt, a korábbi operációs rendszer kerül elindításra.Vissza a főoldalra