A BeLin 3.02 kiadás újdonságai

Frissült a Liblouis összetevő a 2.5.3-as verzióra

A BeLin 3.02 kiadás a Liblouis összetevő legfrissebb, 2.5.3-as verzióját tartalmazza. A magyar irodalmi Braille táblához sok új Braille kivétel lett hozzáadva, még jobbá téve ezzel a Braille megjelenítés pontosságát.

Azok a felhasználók, akik korábban már telepítették a BeLin 3.0 vagy 3.01 kiadást, a frissítéshez automatikusan hozzájutottak.

A belin 3.01 kiadás újdonságai

Több ECDL tananyag a belin 3.01 kiadáshoz

Alapítványunk 2008-ban jelentette meg a látássérült emberek igényei szerint megírt, ECDL alapú oktatóanyagát a Windows operációs rendszer használatáról. A tananyag nagy sikert aratott, máig is sokan letöltik alapítványunk honlapjáról. Eközben egyre terjed az ingyenes Beszélő Linux operációs rendszer, így alapítványunk Budapest Főváros Szociális Közalapítványa támogatásával 2011-ben elkészítette a tananyag „belines” változatát is. A tananyagot 2012-ben átdolgoztuk a BeLin 3.0 kiadáshoz.

A tananyag felöleli a második ECDL modul („Operációs rendszerek”) teljes követelményrendszerét. Ez alapján akár otthon egyedül, akár tanfolyami keretek között felkészülhet egy látássérült ember az ECDL modulvizsgára.

Idén elkészült az Információ és kommunikáció modult felölelő ECDL tananyag is.

A tananyagok szerzője a Beszélő Linux operációs rendszer fejlesztője, Hammer Attila, alapítványunk munkatársa volt.

A tananyagok bárki számára hozzáférhetőek, ingyenesen letölthetőek akár  a Beszélő Linux operációs rendszer részeként, akár attól függetlenül alapítványunk honlapjának Letöltés oldaláról. A tananyagok vakbarát HTML, felolvasott (mp3) és DAISY formátumban érhetőek el.

A tananyagok vakbarát html és mp3 formátumban elérhetőek a letöltött belin 3.01 telepítő DVD tananyagok mappájában.

Telepített belin 3.01 kiadás esetén a tananyagok szöveges változatai aktív internetkapcsolat nélkül is olvashatók, a felolvasott változatok meghallgatásához viszont aktív internetkapcsolat szükséges.

A tananyagok különböző változataira mutató hivatkozásokat megtalálja a főoldal további dokumentációk és útmutatók című fejezetében, valamint telepített belin 3.01 kiadás esetén közvetlenül is elérheti a különböző változatokat az ALT+F1 billentyűkombináció lenyomása után a Tananyagok almenü ECDL 2. modul és ECDL 7. modul almenüjén keresztül.Reméljük, hogy az ingyenesen hozzáférhető tananyagok nagy segítséget nyújtanak majd mindazoknak a látássérült embereknek, akik szívesen megismerkednének a Linux operációs rendszerek világával!A BeLin 3.0 kiadás újdonságai

Az akadálymentesítést érintő újdonságok

Alapértelmezett GNOME3 klasszikus munkamenet

A belin 3.0 kiadás az Ubuntu 12.04-es verziójával ellentétben alapértelmezetten nem az Unity, hanem a GNOME3 klasszikus munkamenettel kerül telepítésre. Ha szeretné használni az új Unity 2d felületet, a bejelentkező képernyő munkamenet beállításai gombjának aktiválása után válassza ki az Unity 2d munkamenetet.Alapértelmezetten engedélyezett akadálymentes bejelentkezés képernyőolvasó támogatással

Az Ubuntu 11.10-es verziójától kezdve a GDM bejelentkező képernyőt felváltotta a LightDm bejelentkező képernyő. A belin 3.0 kiadásban alapértelmezetten engedélyezve van az akadálymentes bejelentkezés képernyőolvasó támogatással. Az Orka Képernyőolvasó már a bejelentkező képernyő megjelenésekor elindul, így a megjelenő felhasználói listából a nyílbillentyűk segítségével ki tudja választani azt a felhasználói fiókot, mellyel be szeretne jelentkezni. A nyílbillentyűk segítségével válassza ki a felhasználói fiókot, majd adja meg a kiválasztott felhasználó jelszavát és nyomja le az ENTER billentyűt. A bejelentkezés ezután megtörténik. Ha a bejelentkező képernyő elindulásakor nem szeretné futtatni az Orka képernyőolvasót, nyomja le egyszer a CTRL+S billentyűkombinációt.Magyar irodalmi Braille támogatás

Az Orka képernyőolvasó az irodalmi Braille támogatás megvalósításához régóta a Liblouis összetevőt használja, mely rengeteg nyelven támogatja a különböző Braille írásmódok megjelenítését.

A belin 3.0 kiadásig a Liblouis összetevőhöz nem állt rendelkezésre olyan magyar Braille tábla, mely lehetővé tette volna az irodalmi Braille szövegek megjelenítését. A korábbi BeLin kiadások csak egy számítógépes Braille alakot támogató Braille táblát tartalmaztak.

Többmint egyéves fejlesztőmunka eredményeként alapítványunk jóvoltából elkészült a magyar irodalmi Braille tábla a Liblouis összetevőhöz, mely egyelőre csak a belin 3.0 kiadásban és a nemrég megjelent Liblouis 2.5.2 verzióban érhető el.

A fejlesztői munka nagyságát jelzi, hogy a minél jobb minőség érdekében egy többmint 170000 szót tartalmazó listát dolgoztunk fel, melyet könyvek analizálásával állítottunk elő. Az új magyar Liblouis irodalmi Braille tábla teljes mértékben megfelel a Magyar Vakok És Gyengénlátók Országos Szövetsége Braille Bizottsága által idén elfogadott szabbványnak.

Az új magyar Liblouis Braille tábla a jövőben nem csak a BeLin változatokhoz, hanem minden nyílt forrású projekthez ingyenesen hozzáférhető lesz, ha az adott projekt képes használni a Liblouis összetevőt, és a projekt a Liblouis újabb verzióját használja a braille szövegek megjelenítésére. A Liblouis összetevő a legtöbb Linux disztribúcióban megtalálható, de ezt az összetevőt használja például az NVDA képernyőolvasó is az irodalmi braille támogatás megvalósítására.

A legújabb Orka képernyőolvasó

A BeLin 3.0 kiadás az Orka képernyőolvasó 3.4-es verzióját tartalmazza. Az Orka képernyőolvasó új verziója immár nem csak a GTK, hanem a Webkit GTK eszközkészletet is támogatja.

A QT alkalmazások használata az Orka képernyőolvasóval

Az Ubuntu 11.10-es verziójától kezdve megkezdődött a QT eszközkészlet akadálymentesítése. A legtöbb vezérlőelem által szolgáltatott információk immár hozzáférhetőek az Orka képernyőolvasó számára a QT At-Spi akadálymentesítési komponens segítségével.Speciális módosítások az Orka képernyőolvasó 3.4-es verziójában

Az Orka képernyőolvasó 3.4-es verziójánál számos egyéni módosítást eszközöltünk, melyek a főverzióba nem kerülhettek be.

Alapértelmezetten engedélyezett irodalmi braille támogatás

A belin 3.0 kiadás használata esetén az irodalmi braille támogatás alapértelmezetten engedélyezve lett, és a magyar irodalmi braille tábla az alapértelmezetten kiválasztott tábla.

A kurzornál levő szó megjelenítése irodalmi, vagy számítógépes braille alakban

Alapértelmezetten az Orka képernyőolvasó a Braille kurzornál levő szót számítógépes Braille alakban jeleníti meg, mely zavaró lehet, ha hosszabb szövegeket olvas a braille-kijelzőn. Az Orka grafikus beállító párbeszédablak braille lapfülén a kurzornál levő szó megjelenítése számítógépes braille alakban jelölőnégyzettel szabályozható, hogy a kurzornál levő szó milyen formátumban jelenjen meg a kijelzőn. A belin 3.0 kiadásban alapértelmezetten ez a jelölőnégyzet nincs bejelölve, így a kurzornál levő szó is irodalmi braille alakban jelenik meg, megkönnyítve ezzel a hosszabb szövegek olvasását.

Gyorsbillentyűk megjelenítése a braille-kijelzőn

Az Orka képernyőolvasó alapértelmezetten nem képes a különböző vezérlőelemek gyorsbillentyű információit megjeleníteni a braille-kijelzőn. A belin 3.0 kiadásban az Orka grafikus beállító párbeszédablak braille lapfülén a gyorsbillentyűk megjelenítése jelölőnégyzettel szabályozható, hogy a menük és vezérlőelemek gyorsbillentyűi megjelenítésre kerüljenek-e. Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.A billentyűparancs-listázó módban az utoljára elhangzott üzenet megismételtetése

Az Orka képernyőolvasó főverziója esetén ha a billentyűparancs-listázó módot használta, az utoljára elhangzott üzenetet csak a felfelé és lefelé nyilak egymás utáni használatával lehet megismételtetni. A belin 3.0 kiadás használata esetén az utoljára elhangzott üzenet vagy billentyűparancs újból meghallgatható a SZÓKÖZ vagy az ENTER billentyű lenyomásával.Új billentyűparancsok néhány funkcióhoz, melyekhez gyárilag nincsenek definiálva Orka billentyűparancsok

A beszédsebesség és a hangmagasság ideiglenes növeléséhez vagy csökkentéséhez az Orka eredeti verziója nem tartalmaz billentyűtársítást, ezért a következő parancsok lettek társítva ezekhez a műveletekhez:Egyéb újdonságok

Az indikátorok kezelése

Az Ubuntu 11.4-es verziójától kezdve a paneleken található fontosabb funkciók egy indikátormenübe lettek csoportosítva. A belin 3.0 kiadásnál mind a GNOME3 klasszikus munkamenetnél, mind az Unity felület esetén használható ez a funkció képernyőolvasóval.

Az indikátormenü előnye, hogy minden fontosabb műveletet egy helyen elérhet. Az indikátor menü bővíthető további indikátor csomagok telepítésével, és sok alkalmazás értesítései szintén az indikátormenüben jelennek meg. GNOME3 klasszikus munkamenet esetén az Indikátormenüt aktiválhatja, ha lenyomja a STARTGOMB+S billentyűkombinációt. A különböző főmenü kategóriák között a jobbra és a balra nyíl segítségével lépkedhet, egy adott kategóriában található almenüpontok között a felfelé és lefelé nyilak segítségével mozoghat. A legfontosabb kategóriák ismertetése:

Miután lenyomta a STARTGOMB+S billentyűkombinációt, az Eszközmenü indikátorra kerül. Ha legördíti a lefelé nyíllal ezt a kategóriát, elindíthatja a Rendszerbeállítások alkalmazást, megjelenítheti a Kijelzők, Indítópult párbeszédablakokat, elindíthatja a Szoftverek naprakészek menüpont segítségével a Frissítéskezelő alkalmazást, megjelenítheti a Nyomtatók beállítóeszközt, de akár zárolhatja a képernyőt, kijelentkezhet, a számítógépet felfüggesztett állapotba teheti, vagy leállíthatja az operációs rendszert.

Az aktuális billentyűzetkiosztással megegyező kategóriában megváltoztathatja a használt billentyűzet kiosztást, megjelenítheti az aktuális kiosztást a képernyőn, és elindíthatja a Kiosztás Beállításai beállítóeszközt.

Az Üzenetek kategóriában megváltoztathatja a használt csevegő kliensben az Ön felhasználói állapotát, elindíthatja a Közösségi Fiók Beállítása beállítóeszközt, a levelező programot, valamint megváltoztathatja az Ubuntu One online tárhellyel kapcsolatos beállításokat.

Ha aktív az internetkapcsolat miközben az operációs rendszert használja, a kapcsolat nevével megegyező kategóriában bonthatja a kapcsolatot, csatlakozhat virtuális magánhálózatokhoz, engedélyezheti vagy letilthatja a hálózatot a Hálózat engedélyezése menüpont segítségével. A Kapcsolatinformációk menüpont aktiválásával információt kaphat az aktuális kapcsolatról, a Kapcsolatok szerkesztése menüpont segítségével szerkesztheti a különböző hálózati kapcsolatokkal kapcsolatos beállításokat.

Ha vezetékes kapcsolatot használ, a hálózati kapcsolatokkal kapcsolatos kategória neve általában „A vezetékes hálózati kapcsolat („automatikus ethernet”) aktív”. Ha éppen nincs aktív hálózati kapcsolat, a kategória neve „Nincs hálózati kapcsolat”.

Ha az Ön számítógépe támogatja a vezeték nélküli kapcsolatok létesítését, a különböző vezeték nélküli hálózatok szintén ebben a kategóriában jelennek meg. Egy vezeték nélküli hálózat aktiválásához keresse meg az adott hozzáférési pontot a nyílbillentyűk segítségével, majd nyomja meg az ENTER billentyűt. Elképzelhető, hogy a kapcsolat létesítéséhez szükséges adatokat meg kell adnia. Ha mobil széles sávú kapcsolatot használ az internetkapcsolat létesítésére, a mobil széles sávú kapcsolat szintén ebben a kategóriában jelenik meg.

Az aktuális hangerővel megegyező kategóriában lehetőség van a hang némítására, a hangerő növelésére vagy csökkentésére a jobbra és a balra nyíl billentyűk segítségével, a zenelejátszó és a hangbeállítások beállítóeszköz megnyitására.
Az aktuális dátummal megegyező kategóriában lehetősége van megtekinteni az aktuális dátumot, vagy elindítania a Dátum és idő beállítóeszközt.Megújult az internetes rádiók funkció

A korábbi alkalmazások menüben található Internetes rádiók almenüt felváltotta a Radiotray indikátor, melynek segítségével egyszerűen hallgathat internetes rádióállomásokat. A különböző rádióállomások kategóriákba vannak csoportosítva. A rádióállomásokkal kapcsolatos indikátor a belin 3.0 kiadás telepítése után kerül aktiválásra.

Ha az eredeti Ubuntu 12.04-es verzió újdonságaira kíváncsi, látogasson el a www.ubuntu.hu honlapra.

Vissza a kezdőlapra