Tudnivaló néhány akadálymentes alkalmazás használatáról

Webböngészés

Firefox Webböngésző

Leírás: webböngésző

Honlap:

http://www.mozilla.org

 

Összegzés: folyamatos fejlesztés alatt áll, az Orka a legtöbb weblapot kezeli ezzel a webböngészővel. A BeLin 4.0 kiadás már tartalmazza a Firefox webböngészőt, külön letöltésre nincs szükség.

 

A következő táblázatban az Orka speciális billentyűparancsait tekintheti meg, melyekkel könnyebben használhatja a Firefox webböngészőt:

 

Billentyűparancs

Művelet

h, Shift+h

Ugrás a következő vagy előző címsorra

1, Shift+1

Ugrás a következő vagy előző 1. szintű címsorra (2-től 6-ig ugyanez történik, csak a címsor szint változik)

I, Shift+i

Ugrás a következő vagy előző listaelemre

L, Shift+l

Ugrás a következő vagy előző listára

O, Shift+o

Ugrás a következő vagy előző nagy objektumra

Q, Shift+q

Ugrás a következő vagy előző idézet blokkra

R, Shift+r

Ugrás a következő vagy előző élő régióra

T, Shift+t

Ugrás a következő vagy előző táblázatra

U, Shift+u

Ugrás a következő vagy előző nem meglátogatott hivatkozásra

V, Shift+v

Ugrás a következő vagy előző meglátogatott hivatkozásra

Shift+Alt+nyíl billentyűk

Ha egy táblázatban tartózkodik, a megfelelő irányba lép a táblázat cellái vagy sorai között

Shift+Alt+Home, Shift+Alt+End

Ha egy táblázatban tartózkodik, az első vagy az utolsó cellára ugrik a táblázatban

Bal Alt+le nyíl

Legördít egy kombinált listamezőt

Ctrl+Home, Ctrl+End

A dokumentum elejére vagy végére ugrik

Ctrl+balra vagy Ctrl+jobbra nyíl

A következő vagy előző szóra ugrik

Orka módosító billentyű+balra vagy jobbra nyíl

A következő vagy előző objektumra ugrik

Orka módosító billentyű+Tab vagy Orka módosító billentyű+Shift+Tab

A következő vagy előző űrlap mezőre lép

 

Az Orka működését testre szabhatja, ha lenyomja az Orka módosító billentyű+Ctrl+szóköz billentyűparancsot, majd a Minefield lapon megadja az önnek megfelelő beállításokat.

Az Orka módosító billentyű asztali billentyűzet kiosztás esetén az Insert, laptop billentyűzet kiosztás esetén a capslock billentyű.

 

Azonnali üzenetküldés

Pidgin

Leírás: Nagyon sok protokollt támogató azonnali üzenetküldő alkalmazás.

Parancs: pidgin

Weblap:

http://gaim.sourceforge.net

 

Jól együtt működik az Orkával, a BeLin 4.0 kiadás tartalmazza.

 

A Pidgin első indítása

Amikor a programot először indítja el, egy beállító ablak jelenik meg. Ha aktiválja a hozzáadás gombot és már van azonnali üzenetküldő fiókja, a következőket kell tennie:

  1. Az első vezérlőelem a protokoll kombinált listamező. Nyomja meg a szóköz billentyűt, majd a nyíl billentyűk segítségével válassza ki azt a protokollt, melyet az ön azonnali üzenetküldő fiókja használ (például Google Talk, Irc). Ha kiválasztotta a kívánt protokollt, nyomja meg újra a szóköz billentyűt, ekkor a kombinált listamező bezáródik.

  2. Töltse ki a szükséges mezőket a párbeszéd panel további részein, majd aktiválja a mentés gombot.

  3. Ezután aktiválja a bezárás gombot, ha már nem akar további fiókokat beállítani.

 

A csevegőablak és az Orka

Ha csevegni szeretne egy partnerrel, a partner listában válassza ki a nyíl billentyűk segítségével, majd nyomja meg az Enter billentyűt. A csevegő ablak két fő részre osztható:

  1. A csevegő területre, ahol az üzenetek megjelennek,

  2. A szöveg területre, ahová a kimenő üzeneteket írhatja.

 

Amikor cseveg egy partnerrel, az Orka a háttérben fut, és minden kimenő és bejövő üzenetet felolvas. Használhatja az egyszerű áttekintés parancsokat a felhasználói felület megtekintésére, ezek a következők:

7, 8, 9: felolvassa az előző, aktuális, következő sort

4, 5, 6: felolvassa az előző, aktuális, következő szót

1, 2, 3: felolvassa az előző, aktuális, következő karaktert

 

Módszerek a csevegés előzmények eléréséhez

 

Amikor cseveg egy partnerrel, az Orka mindig az utolsó üzenetet olvassa fel automatikusan. Ha meg szeretné tekinteni az előző üzeneteket, számos lehetőség áll a rendelkezésére:

  1. Használhatja az Orka módosító billentyű+F1-F9 billentyűparancsokat a megadott számú üzenet megtekintéséhez anélkül, hogy a szerkesztőmezőből kilépne.

  2. Használhatja az egyszerű áttekintés parancsokat (lásd feljebb)

  3. Az F6 billentyűparancs segítségével a csevegés előzményekre ugorhat, egy olvasható szerkesztőmezőben megtekintheti az előző üzeneteket. Ha elkezd gépelni, automatikusan a fókusz visszakerül a gépelés szerkeztőmezőbe. Ez a billentyűparancs például akkor lehet hasznos, ha valamit az előzményekből ki szeretne másolni a vágólapra.

 

Levelezés

Mozilla Thunderbird

A BeLin 2.0 kiadástól az alapértelmezett levelezőszoftver a Mozilla Thunderbird. Az Orkával jól használható ez a levelezőkliens. A levelezőprogramot ugyanazokkal a billentyűparancsokkal ugyanúgy használhatja, mint más operációs rendszereken. A Thunderbird képes az RSS hírcsatornák kezelésére is. Számos akadálymentesítési beállítást előre elvégeztünk a könnyebb használat érdekében (levelek megjelenítése létező üzenetablakban, a beérkezett üzenetek mappa automatikus megjelenítése a kezdőoldal helyett, stb).Szövegszerkesztés, táblázat kezelés, prezentációk készítése stb.

Libreoffice

Leírás: A Libreoffice egy kiváló alternatívája a Microsoft Office irodai programcsomagnak.  

A következő funkciók támogatottak:

Dokumentumok létrehozása és szerkesztése, helyesírás ellenőrzés, táblázatok készítése.

 

GEdit

Leírás: egyszerű szövegszerkesztő.

Honlap:

http://www.gnome.org

Összegzés: jól együtt működik az Orkával.

 

Parancs sor/terminál

GNOME Terminál

Leírás: parancs sor GNOME alatt.

Honlap:

http://www.gnome.org

Parancs: gnome-terminal

Jól együtt működik az Orkával.

Néhány hasznos tipp és trükk a GNOME-terminal használatakor:

Kivágás, másolás, beillesztés

Ez könnyen elvégezhető, ha például egy Firefox által megnyitott weboldalról kell beillesztenie valamit. Jelölje ki a kívánt szövegrészt, majd nyomja le a CTRL+C billentyűkombinációt. A parancssorba a vágólapról a Ctrl+Shift+v billentyűkombináció segítségével illesztheti be a vágólap tartalmát.

 

Pdf fájlok kezelése

Acroread

Leírás: az Adobe által fejlesztett pdf olvasó linuxos verziója.

Weblap:

http://www.adobe.com/

Megjegyzés: A BeLin 2.0 kiadás alapértelmezetten nem tartalmazza ezt az alkalmazást, de egyszerűen telepítheti, ha kiadja a sudo apt-get install acroread parancsot.

Az Acrobat Reader alkalmazás csak 32 bites rendszereken használható akadálymentesen.

Az akadálymentesítés és a mutatónavigáció engedélyezése

Az Acrobat Reader alkalmazás telepítése után engedélyeznie kell az akadálymentesítést, miután a program első elindításakor elfogadta a licenszszerződést:

Címke nélküli dokumentumok kezelése

Ha címkéket nem tartalmazó dokumentumot nyit meg, akkor megjelenik egy párbeszédablak, amely bekéri a dokumentum olvasási sorrendjét és olvasási módját. Az alapértelmezett olvasási sorrend az „Infer reading order from document” (olvasási sorrend a dokumentum alapján). A legtöbb dokumentumnál ez jól működik, de nem mindig jó ez a beállítás, függ az adott dokumentumtól.

Az alapértelmezett olvasási mód a dokumentum hosszától függ: a rövid dokumentumoknál az alapértelmezett olvasási mód a „Read the entire document” (a teljes dokumentum olvasása); a hosszú dokumentumoknál pedig „Read the currently visible pages only” (csak a jelenleg látható oldalak olvasása). Az Orka jobban működik, ha a „Teljes dokumentum olvasása” beállítás van megadva.

Ha olyan dokumentummal találkozik, amelyből látszólag szövegrészek hiányoznak, akkor próbálja meg megváltoztatni az olvasási beállításokat. Ehhez nyissa meg a Document (dokumentum) menüt és válassza a „Change Accessibility Reading Options...” (akadálymentes olvasás beállításainak megváltoztatása) menüpontot, vagy használja a Ctrl+Shift+5 gyorsbillentyűt.

Oldalelrendezés

Az Orka használata esetén a dokumentumok olvasásához a legjobb oldalelrendezés a „single page” (egyetlen oldal). Ha a „Continous” (folytonos) elrendezés van kiválasztva és mozog a szövegben, akkor előfordulhat hogy görgetéskor a szöveg nem kerül felolvasásra. Az oldalelrendezés a „Single page” (egyetlen oldal) elrendezésre módosítható a View (nézet) menü Page layout (oldalelrendezés) almenüjének kiválasztásával.

Navigálás a táblázatokban

Jelenleg az Acrobat Reader alkalmazásban nem áll rendelkezésre sok billentyűparancs a táblázatok használatához. Ez nem az Orka hibája, hanem az Acrobat Readeré.

Alapvetően rendelkezésre állnak a nyílbillentyűk. Ezekkel először a fókuszban lévő cellában lehet mozogni, majd az adatokat tartalmazó következő cellára lehet lépni. Jelenleg a fel és le nyilakkal nem lehet függőleges irányú mozgást végezni a cellák között, legalábbis a tesztelés során ez volt a tapasztalat. A fel és le nyilak látszólag a táblázat aktuális sorában vízszintesen mozognak, amíg el nem fogynak a cellák.

Megjegyzés: az Acrobat Readerre vonatkozó dokumentációban szándékosan szerepelnek az angol menü elnevezések is, mivel az Acrobat Reader alkalmazás Linuxos verziója nem támogatja a magyar lokalizáció használatát.Evince Dokumentummegjelenítő

A BeLin 4.0 kiadástól kezdve egy szöveges PDF fájlt gond nélkül elolvashat ezzel az alkalmazással, ha a fájl megnyitása után engedélyezi a mutatónavigáció használatát az F7 billentyűvel. A megjelenő párbeszédablakban aktiválnia kell az Engedélyezés gombot. Ha később újra megnyitja ugyanazt a PDF fájlt amit olvasott, a mutatónavigációt már nem szükséges újra engedélyeznie. Az Evince alkalmazás a GNOME asztali környezet része, így része a BeLin 4.0 kiadásnak is.

PDF fájlok konvertálása szövegfájllá parancssor használatával

Ha nem szeretné használni az Acrobat Reader alkalmazást a PDF fájlok megjelenítésére, van arra lehetőség, hogy a PDF fájlokat szövegfájllá konvertálja. Ehhez mindössze a következő parancsot kell futtatnia, majd a Gedit szövegszerkesztővel megnyitva a szöveges fájlt elolvashatja a konvertált PDF fájl tartalmát:

pdftotext pdffájlneve >txtfájlneve

Példa parancs:

pdftotext könyv.pdf >könyv.txt

Előfordulhat azonban, hogy olyan szerkezetű a PDF dokumentum, hogy ez a konverzió nem hoz eredményt, az oldalak összekeverednek.

Megjegyzés: a Hangoskönyv Konverter alkalmazás is ugyanezzel a parancssoros programmal állítja elő a PDF fájlok hangoskönyv változatát.Fájl letöltés

Transmission

Leírás: GTK alapú torrent kliens.

Parancs: transmission

Weblap:

http://www.transmissionbt.com

Szinte teljesen akadálymentesen használható torrent kliens, az akadálymentes kiadás tartalmazza.

Egyetlen hibája, hogy mindig az egyszerű áttekintés parancsok segítségével kell megnéznie a torrent táblázatban a tartalmakat, de az alt+enter billentyűkombináció segítségével megtekintheti a kijelölt elem tulajdonságait.

A Ctrl+o billentyűkombináció lenyomása után írja be a torrent fájl nevét amit le szeretne tölteni és a letöltés megkezdődik. Az egyszerű áttekintés billentyűparancsok segítségével információt kaphat a letöltés állapotáról.

 

Hangszerkesztő alkalmazások

Jokosher

Leírás: egyszerű hangszerkesztő.

Weblap:

http://www.jokosher.org

Összegzés: A 0.1.0 verzió óta akadálymentesen használható, de részletesen nem lett tesztelve.

Audacity

Az alkalmazást az audacity csomag telepítésével tudja telepíteni a BeLin 4.0 kiadásra, jól használható az Orka képernyőolvasóval.

Pénzügyek kezelése

Gnu Cash

Leírás: Személyes pénzügyeit követő program.

Honlap:

http://www.gnucash.org

A 2.0 verzió óta akadálymentesen használható, de részletesen nem lett tesztelve.

Vissza a kezdőlapra