A BeLin 4.01 kiadás újdonságai

Továbbfejlesztett Információs Központ funkció, új információforrások

Az Információs Központ egy kiválasztott forrás esetén támogatja a különböző alkategóriák közötti választási lehetőséget, ha egy információforrással kapcsolatos funkció több kategóriát is támogat. Az alkategória kiválasztása egy különálló párbeszédablakban lehetséges a fő funkció kiválasztása után. Hasznos ez a lehetőség abban az esetben, ha egy hírportállal kapcsolatos funkció több alkategóriát is támogat.

Az elérhető információforrások száma is bővült, számos új funkció került megvalósításra.

Frissült a Liblouis összetevő a 2.6.2-es verzióra

A BeLin 4.01 kiadás a Liblouis összetevő legfrissebb, 2.6.2-es verzióját tartalmazza. A magyar irodalmi Braille táblához sok új Braille kivétel lett hozzáadva, még jobbá téve ezzel a Braille megjelenítés pontosságát.

Azok a felhasználók, akik korábban már telepítették a BeLin 4.0 kiadást, a frissítéshez automatikusan hozzájutottak.

Új alapértelmezetten telepített alkalmazások

A BeLin 4.01-es kiadástól az alaptelepítés része lett a látássérült felhasználók körében is népszerű Audacity hangszerkesztő és az OCRFeeder karakterfelismerő alkalmazás.

A BeLin 4.0 kiadás újdonságai

Az akadálymentesítést érintő újdonságok

Új alapértelmezett GNOME3 munkamenet

A BeLin 4.0 kiadás az Ubuntu 14.04-es verziójával ellentétben alapértelmezetten nem az Unity, hanem a GNOME Shell klasszikus munkamenettel kerül telepítésre. A GNOME 3.8-as verziójától kezdve a régi klasszikus munkamenet már nem támogatott, így szükséges volt a grafikus munkamenet leváltása. A GNOME Shell felület előnye, hogy beépítve tartalmazza a képernyő-nagyító szolgáltatást, valamint számos kényelmesen használható funkciót. A BeLin 4.0 kiadásban mind a képernyőolvasó, mind a képernyő-nagyító akadálymentesítési szolgáltatás alapértelmezetten engedélyezve van. Mindkét funkció az Ön igényeitől függően be- vagy kikapcsolható a következő billentyűparancsok segítségével:

Ha használja a GNOME Shell felület képernyő-nagyító funkcióját, a nagyítási arányt a következő billentyűparancsok segítségével változtathatja meg:

A képernyő-nagyító beállításait részletesen testreszabhatja A Rendszerbeállítások alkalmazás Akadálymentesítés beállítóeszközének Nagyító párbeszédpanelénél. Megadhatók a nagyítóra, a szálkeresztekre és a színeffektusokra vonatkozó beállítások. A Rendszerbeállítások alkalmazást bármikor elindíthatja a STARTGOMB+B billentyűparancs segítségével.

Kompatibilitási okokból telepítésre került a régi klasszikus GNOME3 munkamenet, de ez a felület hibajavításokat már nem fog kapni. Ha szeretné használni ezt a régi megszokott felületet, a bejelentkező képernyő munkamenet beállításai gombjának aktiválása után válassza ki a „GNOME Flashback (Metacity)” munkamenetet.

Frissült a Liblouis braille összetevő a legújabb, 2.6.0 verzióra

Az Orka képernyőolvasó az irodalmi Braille támogatás megvalósításához régóta a Liblouis összetevőt használja, mely rengeteg nyelven támogatja a különböző Braille írásmódok megjelenítését. A Liblouis 2.6.0 verziója számos fontos hibajavítást tartalmaz, így ez az összetevő is frissítve lett a BeLin 4.0 kiadásban.

A legújabb Orka képernyőolvasó

A BeLin 4.0 kiadás az Orka képernyőolvasó 3.14-es verzióját tartalmazza. A következő részekben a 3.14-es Orka verzió újdonságairól olvashat.

Működési eltérések a 3.4-es Orka verziótól

Az Orka Képernyőolvasó 3.8-as verziójától kezdve az Orka főablakát megszüntették. Ha a képernyőolvasó általános beállításait szeretné megváltoztatni, használja az ORKA MÓDOSÍTÓ+SZÓKÖZ billentyűparancsot. Ha egy alkalmazás elindítása után csak egy alkalmazásra vonatkozóan szeretné megváltoztatni a képernyőolvasó beállításait, használja az ORKA MÓDOSÍTÓ+CTRL+SZÓKÖZ billentyűkombinációt az alkalmazás elindítása után.

Az Orka Képernyőolvasó súgóját a tanulómód aktiválása után az F1 billentyű lenyomásával tudja megjeleníteni. Ha szeretné áttekinteni az Orka általánosan használható billentyűparancsait, a tanulómód aktiválása után nyomja le az F2 billentyűt. Ha egy alkalmazás használatakor szeretné megtekinteni az alkalmazás-függő Orka parancsok listáját, speciális Orka parancsokat szeretne nyomja le az F3 billentyűt.

A tanulómódot az ORKA MÓDOSÍTÓ+H billentyűkombináció segítségével aktiválhatja.

Előtér és háttérszín felolvasása a szöveges attribútumok lekérdezésekor

Ha egy dokumentumot szerkeszt vagy weboldalt jelenít meg, az Orka Képernyőolvasó 3.14-es verziója az ORKA MÓDOSÍTÓ+F billentyűkombináció lenyomásakor felolvassa a szöveg előtér és háttérszínét a szöveges attribútumokkal együtt. A korábbi Orka verziók használatakor a színattribútumok RGB értékei kerültek kimondásra.

Változások az űrlapok kezelésében

Az Orka Képernyőolvasó 3.14-es verziója elkülönített módon kezeli a weboldalakon található különböző elemeket (például a hivatkozásokat és űrlapmezőket). A 3.14-es verzióban két mód lett bevezetve, ezeket a képernyőolvasó böngészőmódnak és fókuszmódnak nevezi.

A böngészőmód használatakor a weboldalakon található tartalom a korábban megszokott módon kezelhető a mutatónavigáció segítségével. Ha a kurzorral például egy szerkesztőmezőre lép a nyílbillentyűkkel, mielőtt gépelni szeretne a szerkesztőmezőbe, át kell váltania fókuszmódba az ORKA mÓDOSÍTÓ+A billentyűkombinációval. Ezzel a billentyűkombinációval bármikor átválthat fókuszmódból böngészőmódba, vagy böngészőmódból fókuszmódba. Ha az Orka Képernyőolvasó strukturált navigációs parancsait használja és egy űrlapmezőre ugrik, a képernyőolvasó szükség esetén automatikusan vált a két mód között. Ez a lehetőség hasonlít a JAWS For Windows képernyőolvasó automatikus űrlapmódjához. Mivel ez a beállítás alapértelmezetten nincs engedélyezve, a BeLin 4.0 kiadásban a strukturált navigáció használatakor ezt a beállítást előre engedélyeztük.

Ha például az M vagy a SHIFT+M billentyűkombinációval egy ARIA elemre navigál és egy menü jelenik meg, a képernyőolvasó automatikusan fókuszmódba vált, így a weboldalon található menük között kényelmesen tud lépkedni.

Az automatikus módváltással kapcsolatos beállítás elérhető a mutatónavigáció és a strukturált Orka navigáció használatakor. A mutatónavigáció használatakor az automatikus módváltásssal kapcsolatos beállítás nincs engedélyezve.

Az Orka képernyőolvasó fókuszmóddal kapcsolatos beállításait a Firefox Webböngésző elindítása után az Orka alkalmazásbeállító párbeszédablakának Firefox lapfülén tudja megváltoztatni.

Ha be van jelölve a fókuszmód automatikus bekapcsolása a mutatónavigáció használatakor jelölőnégyzet, a mutatónavigáció használatakor a képernyőolvasó szükség esetén automatikusan átvált fókuszmódba. Ha a nyílbillentyűk használatakor a kurzor egy szerkesztőmezőre kerül és automatikus módváltást szeretne, jelölje be ezt a jelölőnégyzetet. Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten nincs bejelölve.

Ha nincs bejelölve a fókuszmód automatikus bekapcsolása a strukturált navigáció használatakor jelölőnégyzet, a különböző strukturált Orka navigációs parancsok használatakor nem történik meg automatikusan a szükséges módváltás böngészőmódból fókuszmódba. Ha szeretne például gyorsan ugrálni a weboldalon található szerkesztőmezők között az e billentyűvel, szüntesse meg a jelölőnégyzet bejelölését. Ez a jelölőnégyzet BeLin 4.0 kiadás használatakor alapértelmezetten be van jelölve.

Kétféle megjelenítési mód a webes tartalmak megjelenítésekor

Az Orka képernyőolvasó korábbi werziói a weboldalakon található tartalmat a képernyőelrendezés szerint jelenítették meg. Ez például abban az esetben zavaró volt, ha egy sorban több link is szerepelt.

A 3.14-es Orka verziótól kezdve kétféle mód között lehet választani:

A kétféle mód között az elrendezésmód engedélyezése a tartalom megjelenítésekor jelölőnégyzet állapotának változtatásával tud váltani. A BeLin 4.0 kiadásban alapértelmezetten ez a jelölőnégyzet nincs bejelölve. A jelölőnégyzet megtalálható az Orka alkalmazásfüggő beállítások párbeszédablak Firefox lapfülén.

Webes elemek listázása

Az Orka képernyőolvasó 3.8-as verziójától kezdve lehetőség van arra, hogy a különböző webes elemeket egy listában jelenítse meg. Az egyes listázó billentyűparancsok megegyeznek az Orka strukturált navigációs billentyűparancsaival, a parancsokat az ALT+SHIFT billentyűkkel együtt kell használnia.

Ha például szeretné kilistáztatni az összes linket egy weboldalon, használja az ALT+SHIFT+K billentyűkombinációt. A megfelelő hivatkozás kiválasztása után aktiválja az Ugrás ide gombot, a kurzor a kiválasztott hivatkozásra kerül. Ha ezzel szemben az Aktiválás gombot használja, a hivatkozás megnyílik a webböngészőben.

Kattintható elemek kezelése

Az Orka 3.14-es verziója már támogatja a kattintható webes elemek kezelését, ehhez két új strukturált navigációs parancs lett bevezetve. Az a billentyűvel a következő, míg a SHIFT+A billentyűvel az előző kattintható elemre tud ugrani. Ha kiválasztotta a megfelelő kattintható elemet, aktiválhatja azt az Orka képernyőolvasó egérkattintást végző parancsaival.

A kattintható elemeket listába is szedheti, ha lenyomja az ALT+SHIFT+A billentyűkombinációt.

Navigálás a weboldalon található képek között

Az Orka Képernyőolvasó 3.14-es verziója már lehetőséget ad a weboldalon található képek közötti navigálásra. A weboldalon található képek között a G és SHIFT+G billentyűkombináció segítségével tud navigálni.

A képeket listába is szedheti, ha lenyomja az ALT+SHIFT+G billentyűkombinációt.

Az egyszerű áttekintés által kijelölt tartalom másolása a vágólapra

Ha egy hibaüzenet tartalmát szeretné a vágólapra másolni, az Orka képernyőolvasó 3.8-as verziójától kezdve lehetősége van az egyszerű áttekintés funkciók által kijelölt tartalom másolására vagy hozzáfűzésére a vágólaphoz.

A funkciókhoz Orka szinten alapértelmezetten nincs definiálva billentyűtársítás. A BeLin 4.0 kiadásban az egyszerű áttekintés által kijelölt tartalom vágólapra másolására használhatja az ORKA módosító+CTRL+C billentyűkombinációt. Ha egy kijelölt tartalmat hozzá szeretne fűzni a vágólapon levő tartalomhoz, használja az ORKA MÓDOSÍTÓ+SHIFT+C billentyűkombinációt.

Váltás a részletes és tömör bőbeszédűségi szintek között

Az Orka Képernyőolvasó 3.14-es verziójától kezdve ideiglenesen is tud váltani a két bőbeszédűségi szint között anélkül, hogy meg kellene változtatnia a részletességi beállítást az Orka Képernyőolvasó Beállítások párbeszédablak beszéd lapfülén. Ha szeretne ideiglenesen váltani a két bőbeszédűségi szint között, használja az ORKA MÓDOSÍTÓ+V billentyűkombinációt.

Váltás a profilok között több felhasználói profil eseténHa több Orka profilt is használ és billentyűkombinációt társít a „váltás a következő beállítási profilra” parancshoz az Orka beállítások párbeszédablak billentyűtársítások lapfülén, a profilok között egyszerűen válthat a beállított billentyűkombinációval.

Váltás a különböző nagybetű stílusjelzések között

Ha billentyűparancsot társít ehhez a funkcióhoz, váltani tud a különböző nagybetű jelzési stílusok között. Az Orka képernyőolvasó a nagybetűket alapértelmezetten magasabb hangú beszéddel jelzi. A következő nagybetű jelzési stílusok támogatottak:

A behúzás és igazítás felolvasásának ideiglenes be- vagy kikapcsolása

Ha billentyűtársítást társít ehhez a funkcióhoz, ideiglenesen be tudja kapcsolni a behúzás és igazítás felolvasását. Ha például programkódokat szerkeszt, hasznos lehet ez a funkció, ha egy kód megfelelő behúzását szeretné ellenőrizni.

Váltás a következő központozási szintre

Ha billentyűkombinációt társít ehhez a funkcióhoz, ideiglenesen váltani tud a képernyőolvasó által támogatott központozási szintek között.

Váltás a következő billentyűvisszhang-szintre

Ha billentyűkombinációt társít ehhez a funkcióhoz, váltani tud a különböző billentyűvisszhang szintek között.

Speciális módosítások az Orka képernyőolvasó 3.4-es verziójában

Alapértelmezetten engedélyezett irodalmi braille támogatás

A BeLin 4.0 kiadás használata esetén is az irodalmi braille támogatás alapértelmezetten engedélyezve lett, és a magyar irodalmi braille tábla az alapértelmezetten kiválasztott tábla.

A kurzornál levő szó megjelenítése irodalmi, vagy számítógépes braille alakban

Alapértelmezetten az Orka képernyőolvasó a Braille kurzornál levő szót számítógépes Braille alakban jeleníti meg, mely zavaró lehet, ha hosszabb szövegeket olvas a braille-kijelzőn. Az Orka grafikus beállító párbeszédablak braille lapfülén a kurzornál levő szó megjelenítése számítógépes braille alakban jelölőnégyzettel szabályozható, hogy a kurzornál levő szó milyen formátumban jelenjen meg a kijelzőn. A belin 4.0 kiadásban alapértelmezetten ez a jelölőnégyzet nincs bejelölve, így a kurzornál levő szó is irodalmi braille alakban jelenik meg, megkönnyítve ezzel a hosszabb szövegek olvasását.

Gyorsbillentyűk megjelenítése a braille-kijelzőn

Az Orka képernyőolvasó alapértelmezetten nem képes a különböző vezérlőelemek gyorsbillentyű információit megjeleníteni a braille-kijelzőn. A belin 3.0 kiadásban az Orka grafikus beállító párbeszédablak braille lapfülén a gyorsbillentyűk megjelenítése jelölőnégyzettel szabályozható, hogy a menük és vezérlőelemek gyorsbillentyűi megjelenítésre kerüljenek-e. Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Információs Központ

A BeLin 4.0 kiadáshoz kifejlesztésre került egy a JAWS For Windows képernyőolvasó kutatási modulok funkciójához hasonló lehetőség, ez a funkció az Információs Központ elnevezést kapta. Az új szolgáltatás célja, hogy a használható funkciók lehetőséget biztosítsanak a különböző fontos információkhoz történő akadálymentes hozzáférésre.

Az Információs Központ funkciót az Orka Képernyőolvasó futása közben bármikor aktiválhatja, ha lenyomja az ORKA MÓDOSÍTÓ+SHIFT+I billentyűkombinációt. A megjelenő párbeszédablakban található kombinált listamezőből válassza ki az Ön által használni kívánt funkciót, majd aktiválja a megjelenítés gombot. Ezt követően a kívánt tartalom automatikusan meg fog jelenni a Firefox Webböngészőben.

A következő lehetőségek érhetőek el az Információs Központban:

Mivel az Információs Központ funkció moduláris felépítésű, ha szerzői jogi akadálya nincs, az elérhető funkciók köre az igényektől függően később bővíthető lesz, az új funkciók a frissítések telepítése után minden BeLin 4.0 kiadást használó felhasználónál elérhetőek lesznek.

Egyéb újdonságok

Szöveges PDF fájlok olvasása az Evince Dokumentummegjelenítővel

Ha az Evince dokumentummegjelenítővel megnyit egy szöveges PDF fájlt, a megjelenő tartalmat el tudja olvasni a mutatónavigáció használatával, ha az F7 billentyűvel engedélyezi a mutatónavigációs módot. Az F7 billentyű lenyomásakor megjelenő párbeszédablakban aktiválnia kell az Engedélyezés gombot.

Ha később megnyitja ugyanazt a fájlt, a mutatónavigációt már nem szükséges engedélyeznie.

Vissza a kezdőlapra