Szövegattribútumok beállításai

A „szövegattribútumok” kifejezés egy karakter vagy karaktersorozat betűkészletét, stílusát, igazítását, és más formázásait jelenti. Az Orka grafikus beállító párbeszédpanelének Szövegattribútumok lapján személyre szabhatja, hogy milyen szövegattribútumok kerüljenek kimondásra, milyen sorrendben történjen a kimondás, valamint milyen attribútumokat jelenítsen meg az Orka a Braille-kijelzőn.

A szövegattribútumok táblázat

A szövegattribútumok táblázatban megadhatja, hogy milyen attribútumok kerüljenek kimondásra vagy megjelenítésre a Braille-kijelzőn. A szövegattribútumok táblázat minden sora négy oszlopot tartalmaz.

 • Attribútumnév: A szöveges attribútum neve.

 • Felolvasás: Jelölje be ezt a jelölőnégyzetet, ha azt szeretné, hogy az Orka az Orka+F billentyűkombináció lenyomásakor felolvassa ezt a szöveges attribútumot.

 • Braille jelölés: Jelölje be ezt a jelölőnégyzetet, ha azt szeretné, hogy az Orka „aláhúzza” ezt az attribútumot a Braille kijelzőjén.

 • Megjelenítés, ha nem: Ebben a szerkeszthető oszlopban megadhatja, milyen szöveg kerüljön akkor kimondásra, ha a bejelölt attribútum nem található.

  Az „aláhúzás” attribútum alapértéke például a „nincs”. Ennek hatására az Orka addig értesíti az aláhúzott szövegről, amíg a szöveg ténylegesen alá van húzva. Ha azt szeretné, hogy ez az attribútum kimondásra kerüljön függetlenül attól, hogy a kérdéses szöveg alá van-e húzva, jelölje be a Felolvasás jelölőnégyzetet, és törölje a Megjelenítés, ha nem oszlopot.

A változtatások visszavonása

A Visszaállítás (Alt+V) gomb megnyomásakor az attribútumlista a szöveges attribútum párbeszédablak első megjelenésének megfelelő kiinduló helyzetbe áll.

Az attribútumok sorrendjének megváltoztatása

Ha először jelenik meg a szöveges attribútumok párbeszédablak, akkor az összes engedélyezett attribútum a lista elején található. A szöveges attribútumok a sorrendnek megfelelően kerülnek kimondásra és megjelenítésre a Braille-kijelzőn. Négy gombot használhat a sorrend módosítására:

 • A tetejére (Alt+T): a kiválasztott attribútumot a lista tetejére mozgatja.

 • Eggyel feljebb (Alt+F): a kiválasztott attribútumot egy sorral feljebb mozgatja.

 • Eggyel lejjebb (Alt+L): a kiválasztott attribútumot egy sorral lejjebb mozgatja.

 • Az aljára (Alt+R): a kiválasztott attribútumot a lista aljára helyezi.

A Braille „aláhúzás” beállításai a formázás megjelenítéséhez

Ezen gombok alatt találhatók a Braille kiválasztásjelző választógomb-csoport elemei. Ezek meghatározzák, hogy az adott attribútumot mely cella (vagy cellák) jelenítsék meg. A következő lehetőségek közül választhat:

 • Nincs: A szöveges attribútumok nem lesznek aláhúzva a Braille kijelzőn. Ez az alapértelmezett beállítás.

 • 7. pont: A szöveges attribútumok csak a 7. ponttal lesznek aláhúzva a Braille-kijelzőn.

 • 8. pont: a szöveges attribútumok csak a 8. ponttal lesznek aláhúzva a Braille-kijelzőn.

 • 7. és 8. pont: A szöveges attribútumok a 7. és a 8. ponttal lesznek aláhúzva a Braille-kijelzőn.