A BeLin 5.0 kiadás újdonságai

Egy BeLin verzió, kétféle változat

A korábbi BeLin változatok csak a GNOME asztali környezetre épültek. Idén először a hagyományos GNOME asztali környezetre épülő változat mellett egy alternatív BeLin változat is kibocsátásra került, mely alapértelmezetten a MATE asztali környezetet használja. A GNOME alapú változat a GNOME 3.18-as verzióját tartalmazza.

A MATE asztali környezetre épülő változattal azoknak a BeLin felhasználóknak próbáltunk meg kedveskedni, akik szerették a BeLin 3.0 és az azelőtti BeLin kiadásokban használt GNOME verziók felhasználói felületét. Előnyös ennek a változatnak a használata abban az esetben is, ha egy BeLin felhasználó kisebb teljesítményű számítógéppel rendelkezik, melyben pl. 2 GB, vagy annál kevesebb memória áll rendelkezésre.

A MATE alapú BeLin változatban is van lehetőség az alkalmazások gyorskeresésére, ehhez a STARTGOMB+A billentyűkombinációt kell használni. A megjelenő találatok között a FELFELÉ és LEFELÉ nyilak segítségével, vagy a TAB és SHIFT+TAB billentyűvel lehet lépkedni. Ha a keresőbe egy szöveges kifejezést írunk be, akkor a megjelenő találatok a következők lesznek:

Az akadálymentesítést érintő újdonságok

Frissült a Liblouis összetevő a legújabb, 3.0 verzióra

A BeLin 5.0 kiadás a Liblouis összetevő legfrissebb, 3.0-ás verzióját tartalmazza. A magyar irodalmi Braille táblához sok új Braille kivétel lett hozzáadva, még jobbá téve ezzel a Braille megjelenítés pontosságát.

A legújabb Orka képernyőolvasó

A BeLin 5.0 kiadásban az Orka Képernyőolvasó legújabb, 3.20-as verziója kapott helyet.

Az Orka fejlesztők számos új beállítási lehetőséget tettek elérhetővé ebben a verzióban, emellett a korábbi 3.14-es verzióhoz képest jelentős újítások is elérhetővé váltak.

Matematikai jelek és gyakori MATH ML kifejezések felolvasása

Az Orka képernyőolvasó 3.18-as verziójától kezdve az Orka képes magyar nyelven felolvasni a leggyakoribb UNICODE matematikai jelöléseket és a MATH ML nyelv által leírt matematikai kifejezéseket.

Új beállítási lehetőségek a Képernyőolvasó beállítások párbeszédablakában, áttervezett beállítások párbeszédablak

Az Orka fejlesztők számos új beállítási lehetőséget tettek elérhetővé a 3.20-as verzióban a beszéd és Braille beállításokkal kapcsolatban, emellett bizonyos beállítások helye megváltozott az Orka beállítások párbeszédablakban. A további részekben ezekről a beállítási lehetőségekről olvashat.

Az általános lapfülön található új beállítási lehetőségek

Folyamatjelző frissítésének kimondása

Ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka képernyőolvasó a beállított időközönként kimondja a folyamatjelzők állapotváltozásait. Alepértelmezetten ez a jelölőnégyzet be van jelölve.

Folyamatjelző frissítésének megjelenítése a Braille-kijelzőn

Ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka képernyőolvasó a beállított időközönként megjeleníti a folyamatjelzők állapotváltozását a frissíthető Braille-kijelzőn. Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Hangjelzés a folyamatjelző frissülésekor

Ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve és egy folyamatjelző állapota megváltozik, az Orka Képernyőolvasó egy hangjelzéssel jelzi a folyamatjelző állapotváltozását. Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten nincs bejelölve.

Gyakoriság másodpercben

Ezzel a léptetőgombbal lehet szabályozni, hogy az Orka képernyőolvasó milyen időközönként tudassa a felhasználóval a folyamatjelzők állapotváltozásait. Az alapértelmezetten beállított érték tíz másodperc.

Előre- és visszatekerés engedélyezése a felolvasás közben

Az Orka folyamatos felolvasás funkciója felolvassa a dokumentum tartalmát a kurzor pillanatnyi helyétől a dokumentum végéig. Alapesetben, ha bármilyen billentyűt lenyom a felolvasás közben, a felolvasás megszakításra kerül. Ha bejelöli az Előre- és visszatekerés engedélyezése a felolvasás közben jelölőnégyzetet, a Felfelé nyíl és Lefelé nyíl billentyűk segítségével gyorsan mozoghat a felolvasás közben. Meghallgathat újból egy már felolvasott szövegrészt, vagy átugorhat olyan részeket a dokumentumban, melyek nem érdekesek anélkül, hogy a felolvasást újból el kellene indítania.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten nincs bejelölve.

Strukturált navigáció engedélyezése a felolvasás közben

Ha egy dokumentumot felolvastat egy Orka strukturált navigációt támogató alkalmazásban, és korábban bejelölte a Strukturált navigáció engedélyezése a felolvasás közben jelölőnégyzetet, a felolvasás közben használhatja a támogatott strukturált navigációs parancsokat az eredeti működésükhöz hasonló módon: A H és Shift+H folytatja a felolvasást a következő vagy előző címsortól, a P és a Shift+P folytatja a felolvasást a következő vagy előző bekezdéstől, a T és a Shift+T folytatja a felolvasást a következő vagy előző táblázattól.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten nincs bejelölve.

Új beállítási lehetőségek a Hang lapfülön

Nagybetű jelzési stílus

Ez a kombinált listamező lehetővé teszi annak kiválasztását, hogy az Orka melyik Speech Dispatcher nagybetűjelzési stílus használatával jelezze a nagybetűs szövegeket. A lehetséges beállítások a Speech Dispatcher terminológia alapján lettek elnevezve:Számok kimondása számjegyenként

Ha be van jelölve a Számok kimondása számjegyenként jelölőnégyzet, az Orka például a „123” számot különálló számjegyenként, „1”, „2”, „3” alakban adja át a beszédszintetizátornak.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten nincs bejelölve.

A Beszéd lapfülön található új beállítási lehetőségek

Részletes rendszerüzenetek engedélyezése

Ha a Részletes rendszerüzenetek engedélyezése jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka által kiküldött üzenetek hosszabb formában lesznek kimondva. Például, ha az Orka „Váltás a következő billentyűvisszhang-szintre” parancs segítségével billentyűvisszhang-szintet vált, az Orka az „A billentyűvisszhang szavankéntire állítva” üzenetet fogja kimondani. Ha inkább a rövidebb „Szavak” üzenetformát szeretné, törölje a jelölést a Részletes rendszerüzenetek engedélyezése jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

A színek kimondása színnevekkel

Ha be van jelölve A színek kimondása színnevekkel jelölőnégyzet, az Orka megpróbálja leírni a fókuszban levő objektum színjellemzőit. Például, az RGB 0, 27, 51 színkód „éjkék” színként lesz kimondva. Ha inkább a színek RGB értékeit szeretné hallani, törölje a jelölést ebből a jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

A teljes sor kimondása a grafikus táblázatokban

Ha a teljes sor kimondása a grafikus táblázatokban jelölőnégyzet be van jelölve és az alkalmazások táblázataiban például a nyilakkal mozog, az Orka a táblázat teljes sorát ki fogja mondani. Ha inkább csak a fókuszban levő cella tartalmát szeretné hallani, törölje a jelölést ebből a jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

A teljes sor kimondása a dokumentum táblázatokban

Ha be van jelölve A teljes sor kimondása a dokumentum táblázatokban jelölőnégyzet, és a felfelé és lefelé nyilak segítségével mozog például egy LibreOffice Writer vagy egy webes táblázatban, az Orka a táblázat teljes sorát ki fogja mondani. Ha inkább csak a fókuszban levő cella tartalmát szeretné hallani, törölje a jelölést ebből a jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

A teljes sor kimondása a táblázatkezelőkben

Ha be van jelölve A teljes sor kimondása a táblázatkezelőkben jelölőnégyzet és felfelé vagy lefelé mozog egy táblázatkezelőben megnyitott táblázatban, az Orka a táblázat teljes sorát ki fogja mondani. Ha inkább csak a fókuszban levő cella tartalmát szeretné hallani, törölje a jelölést ebből a jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten nincs bejelölve.

A hibásan írt szó jelzés felolvasása

A hibásan írt szó jelölés a cikk-cakkos piros vonal, mely a hibásan írt szavak alatt jelenik meg a szerkeszthető szövegmezőkben. Ha be van jelölve A hibásan írt szó jelzés felolvasása jelölőnégyzet, amikor egy hibásan írt szóra navigál vagy elgépel egy szót, és megjelenik ez a jelölés, az Orka a „Hibásan írt szó” üzenetet fogja kimondani.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Új beállítási lehetőségek a Braille lapfülön

Frissülő üzenetekkel kapcsolatos beállítási lehetőségek

A frissülő üzenetek működése nagyon hasonlít az értesítések vagy az egyéb állapotjelentő üzenetek működéséhez: ezek az üzenetek rövid ideig az Ön frissíthető Braille-kijelzőjén jelennek meg, ezután a Braille-kijelzőn megjelenített eredeti tartalom visszaállításra kerül. Az Orka számos olyan beállítási lehetőséget támogat, melyek segítségével a frissülő üzenetek megjelenését szabályozhatja.

Frissülő üzenetek engedélyezése

Ha a Frissülő üzenetek engedélyezése jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka által kiküldött üzenetek meg fognak jelenni a Braille-kijelzőjén. Ha inkább azt szeretné, hogy az Orka által kiküldött üzenetek csak kimondásra kerüljenek, törölje a jelölést a Frissülő üzenetek engedélyezése jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Részletes üzenetek engedélyezése

Ha a Részletes üzenetek engedélyezése jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka által kiküldött üzenetek hosszabb formában jelennek meg a Braille-kijelzőjén. Például, ha az Orka „Váltás a következő billentyűvisszhang-szintre” parancs segítségével billentyűvisszhang szintet vált, az Orka az „A billentyűvisszhang szavankéntire állítva” üzenetet jelenítheti meg. Ha inkább a rövidebb „Szavak” üzenetformát szeretné, törölje a jelölést a Részletes üzenetek engedélyezése jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Üzenetek megtartása

Alapértelmezetten a frissülő üzenetek csak egy rövid ideig kerülnek megjelenítésre. Ha inkább azt szeretné, hogy a frissülő üzenetek addig legyenek megjelenítve, amíg nem történik egy olyan művelet ami a Braille-kijelző frissítését eredményezi, jelölje be az Üzenetek megtartása jelölőnégyzetet.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten nincs bejelölve.

Üzenet megjelenítés időtartama másodpercben

Az Üzenet megjelenítés időtartama másodpercben léptetőgomb segítségével szabályozhatja azt az időtartamot, ameddig az Orka megjeleníti a Braille-kijelzőn a frissülő üzenetet, ezután az eredeti tartalom visszaállításra kerül. Megjegyzés: ez a beállítás figyelmen kívül lesz hagyva, ha be van jelölve az Üzenetek megtartása jelölőnégyzet.

Alapértelmezett érték: 5 másodperc

A Billentyűvisszhang lapfülön található új beállítási lehetőségek

Az Orka Billentyűvisszhang lapfülén számos beállítás neve megváltozott, vagy az egyes funkciók szétválasztásra kerültek. A következő részekben ezekről a változásokról olvashat.

Alfabetikus billentyűk engedélyezése

Ez a beállítás meghatározza, hogy például az a, b, c billentyűk lenyomásakor az Orka kimondja-e a begépelt karaktereket.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Számbillentyűk engedélyezése

Ez a beállítás meghatározza, hogy például az 1, 2, 3 billentyűk lenyomásakor az Orka kimondja-e a begépelt számokat.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Írásjelek engedélyezése

Ez a beállítás meghatározza, hogy például a %, pontosvessző, kérdőjel billentyűk lenyomásakor az Orka kimondja-e a begépelt írásjeleket.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

A szóköz billentyű kimondásának engedélyezése

Ez az opció meghatározza, hogy a Szóköz billentyű lenyomásakor kimondásra kerüljön-e a szóköz szöveg.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

A webböngészéssel kapcsolatos új beállítási lehetőségek

Összefoglaló megjelenítése egy lap első betöltésekor

Ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka egy részletes összegzést fog adni egy újonnan megnyitott weboldalról vagy a megnyitott e-mailről. Megtudhatja például, hogy a megnyitott weboldal hány címsort, jelölőt vagy hivatkozást tartalmaz.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

BeLin specifikus módosítások az Orka képernyőolvasó 3.20-as verziójában

Alapértelmezetten engedélyezett irodalmi braille támogatás

A BeLin 5.0 kiadás használata esetén is az irodalmi braille támogatás alapértelmezetten engedélyezve lett, és a magyar irodalmi braille tábla az alapértelmezetten kiválasztott tábla.

A kurzornál levő szó megjelenítése irodalmi, vagy számítógépes braille alakban

Alapértelmezetten az Orka képernyőolvasó a Braille kurzornál levő szót számítógépes Braille alakban jeleníti meg, mely zavaró lehet, ha hosszabb szövegeket olvas a braille-kijelzőn. Az Orka grafikus beállító párbeszédablak braille lapfülén a kurzornál levő szó megjelenítése számítógépes braille alakban jelölőnégyzettel szabályozható, hogy a kurzornál levő szó milyen formátumban jelenjen meg a kijelzőn. A belin 5.0 kiadásban alapértelmezetten ez a jelölőnégyzet nincs bejelölve, így a kurzornál levő szó is irodalmi braille alakban jelenik meg, megkönnyítve ezzel a hosszabb szövegek olvasását.

Gyorsbillentyűk megjelenítése a braille-kijelzőn

Az Orka képernyőolvasó alapértelmezetten nem képes a különböző vezérlőelemek gyorsbillentyű információit megjeleníteni a braille-kijelzőn. A belin 3.0 kiadásban az Orka grafikus beállító párbeszédablak braille lapfülén a gyorsbillentyűk megjelenítése jelölőnégyzettel szabályozható, hogy a menük és vezérlőelemek gyorsbillentyűi megjelenítésre kerüljenek-e. Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Új elérhető információforrások az Információs Központ használatakor

A BeLin 5.0 kiadáshoz elkészítésre került két új információs modul, melyek segítségével különböző hasznos funkciókat érhet el. A következő bekezdésekben ezekről olvashat részletesebben.

Dital Könyvkereső

A JAWS For Windows képernyőolvasóhoz régóta elérhető volt már egy olyan kutatási modul, mely a látássérült emberek számára létrehozott Dital könyvtár adatbázisához nyújtott egy kereső funkciót. A BeLin 5.0 kiadásban az Információs Központhoz is elkészítésre került egy kereső funkció, aminek a segítségével egy kereső kifejezés megadásával könyveket kereshet a Dital adatbázisában. A Dital könyvkereső funkció használatával regisztráció nélkül is kereshet az adatbázisban. Ha könyveket szeretne letölteni a Dital könyvtárból, az oldalon regisztrálnia kell a látássérültség igazolásával. Ahhoz, hogy a Dital könyvkereső funkció használatával könyveket tudjon letölteni a Dital könyvtárból, be kell jelentkeznie a dital.hu oldalon, és érdemes bejelölnie a bejelentkezési adatok megjegyzését a belépés/regisztráció űrlap Jegyezz meg jelölőnégyzetének bejelölésével.

A Dital könyvtár használatáról itt olvashat részletesebben.

Ha keresni szeretne a Dital adatbázisában, nyomja le az Orka módosító+SHIFT+I billentyűkombinációt, ekkor a Dital könyvkereső funkció lesz alapértelmezetten kiválasztva. A funkció használatához aktiválja a Megjelenítés gombot.

Ezt követően a megjelenő szerkesztőmezőbe gépelje be a keresési kifejezést, ezután nyomja le az ENTER billentyűt. Ha van a keresési kifejezéssel megegyező találat az adatbázisban, a találatokat tartalmazó eredmény lista meg fog jelenni a Firefox Webböngészőben.

Ha egy könyvet le szeretne tölteni, a talált könyvek tartalma alatti „A könyv letöltése” hivatkozás segítségével ezt megteheti, ha már korábban bejelentkezett a dital.hu oldalra, és megjegyeztette a bejelentkezési adatokat.

Fuss Neki! - Technika a látássérültek szolgálatában

Az Információs Központ funkcióhoz elkészítésre került egy modul, mely a Fussneki.hu oldalon található legfrissebb bejegyzéseket jeleníti meg. Az oldalon a látássérült emberek által használható speciális technológiai megoldásokról szerezhet információkat.

Vissza a kezdőlapra