A BeLin 5.01 kiadás újdonságai

A legfrissebb Liblouis 3.3.0 verzió

A frissített BeLin 5.01 kiadás lemezképei már a Liblouis Braille megjelenítő komponens legfrissebb, 3.3.0 verzióját tartalmazzák. Hosszas fejlesztőmunka eredményeként immár a BeLin felhasználók számára is hozzáférhető a magyar rövid írást támogató Braille tábla, melyet a BeLin 5.0 alapú kiadást használó felhasználók számára a Liblouis 3.3.0 verzióval együtt adunk közre.

Korábban csak a Windows alatt hozzáférhető Dramatizált Elektronikus Könyv Szerkesztő legújabb verziója támogatta a Braille rövid írással történő megjelenítést.

Azok a felhasználók, akik a tavaly októberben megjelent BeLin 5.0 kiadást használják, a Liblouis 3.3.0 verzióhoz frissítésként már hozzá jutottak, nincs külön teendőjük.Alapszintű Braille-szerkesztő alkalmazás a BeLin 5.01 kiadásban

Idén először debütál az Infoalap Braille-szerkesztő alkalmazás 1.0 verziója, melyet hosszas fejlesztőmunka eredményeként először a BeLin 5.01 kiadástól teszünk elérhetővé. Az Infoalap Braille-szerkesztő alkalmazás segítségével hagyományos sík írású dokumentumformátumokból készíthet Braille írású dokumentumkiadványokat.

Támogatott bemeneti fájlformátumok:Az alkalmazásban számos formázási lehetőség érhető el a dokumentum szerkesztésekor, lehetőség van vegyes nyelvű Braille dokumentumok készítésére is az Írásmód megváltoztatása funkció segítségével. A Braille-konverzió végrehajtása után a kész dokumentum exportálható egy Braille dokumentum formátumú szöveges állományba, melyet később egy arra alkalmas Braille nyomtatón ki is nyomtathat.

Az alkalmazás több nemzetközi Braille-kódolási szabványt is támogat.

Az Infoalap Braille-szerkesztő alkalmazás használatáról az Infoalap Braille-szerkesztő kézikönyvében olvashat részletesebben.Az Infoalap Braille-szerkesztő elkészítését támogatta az Invitech Solutions és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

A legújabb Orka képernyőolvasó

A BeLin 5.01 kiadáshoz az Orka Képernyőolvasó legfrissebb, 3.26-os verzióját tettük elérhetővé. A korábbi verzióhoz képest jelentős fejlődés történt az új verzióban. Az új verzióban már görgetéskor és navigáláskor jelzi az Orka Képernyőolvasó, ha pl. egy listára lép vagy elhagyja azt, egy táblázatra lépés esetén elhangzik, hogy a táblázat hány oszlopból és sorból áll.

Ezek a beállítások igény szerint testre szabhatók a felolvasáskor és a weboldalakon történő görgetéskor egyaránt.

Azok a felhasználók, akik a BeLin 5.0 alapú kiadást használják, a frissítéshez már hozzá jutottak, nincs külön teendőjük.

A BeLin 5.0 kiadás újdonságai

Egy BeLin verzió, kétféle változat

A korábbi BeLin változatok csak a GNOME asztali környezetre épültek. Idén először a hagyományos GNOME asztali környezetre épülő változat mellett egy alternatív BeLin változat is kibocsátásra került, mely alapértelmezetten a MATE asztali környezetet használja. A GNOME alapú változat a GNOME 3.18-as verzióját tartalmazza.

A MATE asztali környezetre épülő változattal azoknak a BeLin felhasználóknak próbáltunk meg kedveskedni, akik szerették a BeLin 3.0 és az azelőtti BeLin kiadásokban használt GNOME verziók felhasználói felületét. Előnyös ennek a változatnak a használata abban az esetben is, ha egy BeLin felhasználó kisebb teljesítményű számítógéppel rendelkezik, melyben pl. 2 GB, vagy annál kevesebb memória áll rendelkezésre.

A MATE alapú BeLin változatban is van lehetőség az alkalmazások gyorskeresésére, ehhez a STARTGOMB+A billentyűkombinációt kell használni. A megjelenő találatok között a FELFELÉ és LEFELÉ nyilak segítségével, vagy a TAB és SHIFT+TAB billentyűvel lehet lépkedni. Ha a keresőbe egy szöveges kifejezést írunk be, akkor a megjelenő találatok a következők lesznek:

Az akadálymentesítést érintő újdonságok

Frissült a Liblouis összetevő a legújabb, 3.0 verzióra

A BeLin 5.0 kiadás a Liblouis összetevő legfrissebb, 3.0-ás verzióját tartalmazza. A magyar irodalmi Braille táblához sok új Braille kivétel lett hozzáadva, még jobbá téve ezzel a Braille megjelenítés pontosságát.

A legújabb Orka képernyőolvasó

A BeLin 5.0 kiadásban az Orka Képernyőolvasó legújabb, 3.20-as verziója kapott helyet.

Az Orka fejlesztők számos új beállítási lehetőséget tettek elérhetővé ebben a verzióban, emellett a korábbi 3.14-es verzióhoz képest jelentős újítások is elérhetővé váltak.

Matematikai jelek és gyakori MATH ML kifejezések felolvasása

Az Orka képernyőolvasó 3.18-as verziójától kezdve az Orka képes magyar nyelven felolvasni a leggyakoribb UNICODE matematikai jelöléseket és a MATH ML nyelv által leírt matematikai kifejezéseket.

Új beállítási lehetőségek a Képernyőolvasó beállítások párbeszédablakában, áttervezett beállítások párbeszédablak

Az Orka fejlesztők számos új beállítási lehetőséget tettek elérhetővé a 3.20-as verzióban a beszéd és Braille beállításokkal kapcsolatban, emellett bizonyos beállítások helye megváltozott az Orka beállítások párbeszédablakban. A további részekben ezekről a beállítási lehetőségekről olvashat.

Az általános lapfülön található új beállítási lehetőségek

Folyamatjelző frissítésének kimondása

Ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka képernyőolvasó a beállított időközönként kimondja a folyamatjelzők állapotváltozásait. Alepértelmezetten ez a jelölőnégyzet be van jelölve.

Folyamatjelző frissítésének megjelenítése a Braille-kijelzőn

Ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka képernyőolvasó a beállított időközönként megjeleníti a folyamatjelzők állapotváltozását a frissíthető Braille-kijelzőn. Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Hangjelzés a folyamatjelző frissülésekor

Ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve és egy folyamatjelző állapota megváltozik, az Orka Képernyőolvasó egy hangjelzéssel jelzi a folyamatjelző állapotváltozását. Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten nincs bejelölve.

Gyakoriság másodpercben

Ezzel a léptetőgombbal lehet szabályozni, hogy az Orka képernyőolvasó milyen időközönként tudassa a felhasználóval a folyamatjelzők állapotváltozásait. Az alapértelmezetten beállított érték tíz másodperc.

Előre- és visszatekerés engedélyezése a felolvasás közben

Az Orka folyamatos felolvasás funkciója felolvassa a dokumentum tartalmát a kurzor pillanatnyi helyétől a dokumentum végéig. Alapesetben, ha bármilyen billentyűt lenyom a felolvasás közben, a felolvasás megszakításra kerül. Ha bejelöli az Előre- és visszatekerés engedélyezése a felolvasás közben jelölőnégyzetet, a Felfelé nyíl és Lefelé nyíl billentyűk segítségével gyorsan mozoghat a felolvasás közben. Meghallgathat újból egy már felolvasott szövegrészt, vagy átugorhat olyan részeket a dokumentumban, melyek nem érdekesek anélkül, hogy a felolvasást újból el kellene indítania.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten nincs bejelölve.

Strukturált navigáció engedélyezése a felolvasás közben

Ha egy dokumentumot felolvastat egy Orka strukturált navigációt támogató alkalmazásban, és korábban bejelölte a Strukturált navigáció engedélyezése a felolvasás közben jelölőnégyzetet, a felolvasás közben használhatja a támogatott strukturált navigációs parancsokat az eredeti működésükhöz hasonló módon: A H és Shift+H folytatja a felolvasást a következő vagy előző címsortól, a P és a Shift+P folytatja a felolvasást a következő vagy előző bekezdéstől, a T és a Shift+T folytatja a felolvasást a következő vagy előző táblázattól.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten nincs bejelölve.

Új beállítási lehetőségek a Hang lapfülön

Nagybetű jelzési stílus

Ez a kombinált listamező lehetővé teszi annak kiválasztását, hogy az Orka melyik Speech Dispatcher nagybetűjelzési stílus használatával jelezze a nagybetűs szövegeket. A lehetséges beállítások a Speech Dispatcher terminológia alapján lettek elnevezve:Számok kimondása számjegyenként

Ha be van jelölve a Számok kimondása számjegyenként jelölőnégyzet, az Orka például a „123” számot különálló számjegyenként, „1”, „2”, „3” alakban adja át a beszédszintetizátornak.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten nincs bejelölve.

A Beszéd lapfülön található új beállítási lehetőségek

Részletes rendszerüzenetek engedélyezése

Ha a Részletes rendszerüzenetek engedélyezése jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka által kiküldött üzenetek hosszabb formában lesznek kimondva. Például, ha az Orka „Váltás a következő billentyűvisszhang-szintre” parancs segítségével billentyűvisszhang-szintet vált, az Orka az „A billentyűvisszhang szavankéntire állítva” üzenetet fogja kimondani. Ha inkább a rövidebb „Szavak” üzenetformát szeretné, törölje a jelölést a Részletes rendszerüzenetek engedélyezése jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

A színek kimondása színnevekkel

Ha be van jelölve A színek kimondása színnevekkel jelölőnégyzet, az Orka megpróbálja leírni a fókuszban levő objektum színjellemzőit. Például, az RGB 0, 27, 51 színkód „éjkék” színként lesz kimondva. Ha inkább a színek RGB értékeit szeretné hallani, törölje a jelölést ebből a jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

A teljes sor kimondása a grafikus táblázatokban

Ha a teljes sor kimondása a grafikus táblázatokban jelölőnégyzet be van jelölve és az alkalmazások táblázataiban például a nyilakkal mozog, az Orka a táblázat teljes sorát ki fogja mondani. Ha inkább csak a fókuszban levő cella tartalmát szeretné hallani, törölje a jelölést ebből a jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

A teljes sor kimondása a dokumentum táblázatokban

Ha be van jelölve A teljes sor kimondása a dokumentum táblázatokban jelölőnégyzet, és a felfelé és lefelé nyilak segítségével mozog például egy LibreOffice Writer vagy egy webes táblázatban, az Orka a táblázat teljes sorát ki fogja mondani. Ha inkább csak a fókuszban levő cella tartalmát szeretné hallani, törölje a jelölést ebből a jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

A teljes sor kimondása a táblázatkezelőkben

Ha be van jelölve A teljes sor kimondása a táblázatkezelőkben jelölőnégyzet és felfelé vagy lefelé mozog egy táblázatkezelőben megnyitott táblázatban, az Orka a táblázat teljes sorát ki fogja mondani. Ha inkább csak a fókuszban levő cella tartalmát szeretné hallani, törölje a jelölést ebből a jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten nincs bejelölve.

A hibásan írt szó jelzés felolvasása

A hibásan írt szó jelölés a cikk-cakkos piros vonal, mely a hibásan írt szavak alatt jelenik meg a szerkeszthető szövegmezőkben. Ha be van jelölve A hibásan írt szó jelzés felolvasása jelölőnégyzet, amikor egy hibásan írt szóra navigál vagy elgépel egy szót, és megjelenik ez a jelölés, az Orka a „Hibásan írt szó” üzenetet fogja kimondani.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Új beállítási lehetőségek a Braille lapfülön

Frissülő üzenetekkel kapcsolatos beállítási lehetőségek

A frissülő üzenetek működése nagyon hasonlít az értesítések vagy az egyéb állapotjelentő üzenetek működéséhez: ezek az üzenetek rövid ideig az Ön frissíthető Braille-kijelzőjén jelennek meg, ezután a Braille-kijelzőn megjelenített eredeti tartalom visszaállításra kerül. Az Orka számos olyan beállítási lehetőséget támogat, melyek segítségével a frissülő üzenetek megjelenését szabályozhatja.

Frissülő üzenetek engedélyezése

Ha a Frissülő üzenetek engedélyezése jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka által kiküldött üzenetek meg fognak jelenni a Braille-kijelzőjén. Ha inkább azt szeretné, hogy az Orka által kiküldött üzenetek csak kimondásra kerüljenek, törölje a jelölést a Frissülő üzenetek engedélyezése jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Részletes üzenetek engedélyezése

Ha a Részletes üzenetek engedélyezése jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka által kiküldött üzenetek hosszabb formában jelennek meg a Braille-kijelzőjén. Például, ha az Orka „Váltás a következő billentyűvisszhang-szintre” parancs segítségével billentyűvisszhang szintet vált, az Orka az „A billentyűvisszhang szavankéntire állítva” üzenetet jelenítheti meg. Ha inkább a rövidebb „Szavak” üzenetformát szeretné, törölje a jelölést a Részletes üzenetek engedélyezése jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Üzenetek megtartása

Alapértelmezetten a frissülő üzenetek csak egy rövid ideig kerülnek megjelenítésre. Ha inkább azt szeretné, hogy a frissülő üzenetek addig legyenek megjelenítve, amíg nem történik egy olyan művelet ami a Braille-kijelző frissítését eredményezi, jelölje be az Üzenetek megtartása jelölőnégyzetet.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten nincs bejelölve.

Üzenet megjelenítés időtartama másodpercben

Az Üzenet megjelenítés időtartama másodpercben léptetőgomb segítségével szabályozhatja azt az időtartamot, ameddig az Orka megjeleníti a Braille-kijelzőn a frissülő üzenetet, ezután az eredeti tartalom visszaállításra kerül. Megjegyzés: ez a beállítás figyelmen kívül lesz hagyva, ha be van jelölve az Üzenetek megtartása jelölőnégyzet.

Alapértelmezett érték: 5 másodperc

A Billentyűvisszhang lapfülön található új beállítási lehetőségek

Az Orka Billentyűvisszhang lapfülén számos beállítás neve megváltozott, vagy az egyes funkciók szétválasztásra kerültek. A következő részekben ezekről a változásokról olvashat.

Alfabetikus billentyűk engedélyezése

Ez a beállítás meghatározza, hogy például az a, b, c billentyűk lenyomásakor az Orka kimondja-e a begépelt karaktereket.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Számbillentyűk engedélyezése

Ez a beállítás meghatározza, hogy például az 1, 2, 3 billentyűk lenyomásakor az Orka kimondja-e a begépelt számokat.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Írásjelek engedélyezése

Ez a beállítás meghatározza, hogy például a %, pontosvessző, kérdőjel billentyűk lenyomásakor az Orka kimondja-e a begépelt írásjeleket.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

A szóköz billentyű kimondásának engedélyezése

Ez az opció meghatározza, hogy a Szóköz billentyű lenyomásakor kimondásra kerüljön-e a szóköz szöveg.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

A webböngészéssel kapcsolatos új beállítási lehetőségek

Összefoglaló megjelenítése egy lap első betöltésekor

Ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka egy részletes összegzést fog adni egy újonnan megnyitott weboldalról vagy a megnyitott e-mailről. Megtudhatja például, hogy a megnyitott weboldal hány címsort, jelölőt vagy hivatkozást tartalmaz.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

BeLin specifikus módosítások az Orka képernyőolvasó 3.20-as verziójában

Alapértelmezetten engedélyezett irodalmi braille támogatás

A BeLin 5.0 kiadás használata esetén is az irodalmi braille támogatás alapértelmezetten engedélyezve lett, és a magyar irodalmi braille tábla az alapértelmezetten kiválasztott tábla.

A kurzornál levő szó megjelenítése irodalmi, vagy számítógépes braille alakban

Alapértelmezetten az Orka képernyőolvasó a Braille kurzornál levő szót számítógépes Braille alakban jeleníti meg, mely zavaró lehet, ha hosszabb szövegeket olvas a braille-kijelzőn. Az Orka grafikus beállító párbeszédablak braille lapfülén a kurzornál levő szó megjelenítése számítógépes braille alakban jelölőnégyzettel szabályozható, hogy a kurzornál levő szó milyen formátumban jelenjen meg a kijelzőn. A belin 5.0 kiadásban alapértelmezetten ez a jelölőnégyzet nincs bejelölve, így a kurzornál levő szó is irodalmi braille alakban jelenik meg, megkönnyítve ezzel a hosszabb szövegek olvasását.

Gyorsbillentyűk megjelenítése a braille-kijelzőn

Az Orka képernyőolvasó alapértelmezetten nem képes a különböző vezérlőelemek gyorsbillentyű információit megjeleníteni a braille-kijelzőn. A belin 3.0 kiadásban az Orka grafikus beállító párbeszédablak braille lapfülén a gyorsbillentyűk megjelenítése jelölőnégyzettel szabályozható, hogy a menük és vezérlőelemek gyorsbillentyűi megjelenítésre kerüljenek-e. Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Új elérhető információforrások az Információs Központ használatakor

A BeLin 5.0 kiadáshoz elkészítésre került két új információs modul, melyek segítségével különböző hasznos funkciókat érhet el. A következő bekezdésekben ezekről olvashat részletesebben.

Dital Könyvkereső

A JAWS For Windows képernyőolvasóhoz régóta elérhető volt már egy olyan kutatási modul, mely a látássérült emberek számára létrehozott Dital könyvtár adatbázisához nyújtott egy kereső funkciót. A BeLin 5.0 kiadásban az Információs Központhoz is elkészítésre került egy kereső funkció, aminek a segítségével egy kereső kifejezés megadásával könyveket kereshet a Dital adatbázisában. A Dital könyvkereső funkció használatával regisztráció nélkül is kereshet az adatbázisban. Ha könyveket szeretne letölteni a Dital könyvtárból, az oldalon regisztrálnia kell a látássérültség igazolásával. Ahhoz, hogy a Dital könyvkereső funkció használatával könyveket tudjon letölteni a Dital könyvtárból, be kell jelentkeznie a dital.hu oldalon, és érdemes bejelölnie a bejelentkezési adatok megjegyzését a belépés/regisztráció űrlap Jegyezz meg jelölőnégyzetének bejelölésével.

A Dital könyvtár használatáról itt olvashat részletesebben.

Ha keresni szeretne a Dital adatbázisában, nyomja le az Orka módosító+SHIFT+I billentyűkombinációt, ekkor a Dital könyvkereső funkció lesz alapértelmezetten kiválasztva. A funkció használatához aktiválja a Megjelenítés gombot.

Ezt követően a megjelenő szerkesztőmezőbe gépelje be a keresési kifejezést, ezután nyomja le az ENTER billentyűt. Ha van a keresési kifejezéssel megegyező találat az adatbázisban, a találatokat tartalmazó eredmény lista meg fog jelenni a Firefox Webböngészőben.

Ha egy könyvet le szeretne tölteni, a talált könyvek tartalma alatti „A könyv letöltése” hivatkozás segítségével ezt megteheti, ha már korábban bejelentkezett a dital.hu oldalra, és megjegyeztette a bejelentkezési adatokat.

Fuss Neki! - Technika a látássérültek szolgálatában

Az Információs Központ funkcióhoz elkészítésre került egy modul, mely a Fussneki.hu oldalon található legfrissebb bejegyzéseket jeleníti meg. Az oldalon a látássérült emberek által használható speciális technológiai megoldásokról szerezhet információkat.

Vissza a kezdőlapra