Az OCRFeeder alkalmazás bemutatása

Az OCRFeeder egy több funkcióval rendelkező grafikus karakterfelismerő alkalmazás, melyet a Beszélő Linux kiadás látássérült felhasználói a 3.02-es verziótól kezdődően tudnak használni, amennyiben a megfelelő csomagokat feltelepítették a rendszerükre. A BeLin 4.01 kiadás azonban már beépítetten tartalmazza ezt a rendkívül hasznos alkalmazást. Az Orka Képernyőolvasó jól együttműködik ezzel az alkalmazással.

Az OCRFeeder alapértelmezetten a Tesseract karakterfelismerő motort használja az optikai karakterfelismerésre, és többek között a következő funkciókat támogatja:

Az alkalmazás fejlesztője minden fontosabb funkcióhoz billentyűparancsot is rendelt, így a fontosabb szolgáltatásait nem csupán a menürendszeren keresztül lehet kiválasztani, hanem közvetlenül is elérhetőek. A beolvasott és felismertetett teljes szöveges kimenet, vagy annak egy része a következő formátumokba exportálható:

Az alkalmazás elindítása, alapszintű használata

Az OCRFeeder alkalmazás elindítható az ALT+F2 billentyűkombináció lenyomása után az ocrfeeder paranccsal, vagy az ALT+F1 billentyűkombináció lenyomása után az Iroda almenü OCRFeeder menüpontjának aktiválásával. Az alkalmazásban a következő főmenü-pontok érhetők el:

Fájl menü:

A megnyitás menüponttal egy korábban elmentett projekt dokumentumot lehet megnyitni, így lehetséges egy létező projekt dokumentumhoz további oldalak, vagy képek hozzáadása.

A Mentés és a Mentés másként menüpontok segítségével a betöltött képeket, pdf fájlokat lehet elmenteni egy projekt dokumentumba, amit később újra meg lehet nyitni az OCRFeeder alkalmazással.

A Kép hozzáadása, Mappa hozzáadása menüpontok segítségével egyetlen képet, vagy egy teljes mappát lehet hozzáadni a projekt dokumentumhoz, amelyen később a karakterfelismerés végrehajtható

A PDF importálása menüpont segítségével egy PDF fájlt lehet hozzáadni a projekt dokumentumhoz. A fájlnév megadása után az OCRFeeder a PDF fájl oldalait képekké konvertálja, és ezeken a képeken fog később megtörténni a karakterfelismerés.

Ha a lapolvasóját támogatja a Sane illesztő-szoftver, az Oldal importálása lapolvasóról menüpont segítségével lehet beolvastatni a lapolvasóban levő dokumentumot. A menüpont gyors aktiválásához bármikor használható a CTRL+SHIFT+I billentyűkombináció.

Az alkalmazás a karakterfelismerést nem hajtja végre automatikusan, azt külön kell kezdeményeznie. Ennek az az oka, hogy a képek betöltése után a program szükség esetén lehetőséget biztosít a képeken a felismerési terület kijelölésére. Ez a művelet csak az egérrel hajtható végre.

Dokumentum menü:

A Dokumentum felismerése menüpont segítségével a teljes projektdokumentumon megtörténik a karakterfelismerés. A menüpont bármikor aktiválható a CTRL+SHIFT+D billentyűkombinációval.

Az Oldal felismerése menüpont segítségével egy kijelölt oldalt, vagy oldalterületet lehet felismertetni. Egy oldal kijelölhető a képeket tartalmazó táblázatban a nyílbillentyűk segítségével.

Exportálás egy megadott kimeneti formátumba

A Fájl menü Exportálás menüpontjának aktiválása után először a kimeneti formátumot kell kiválasztania. A lehetséges kimeneti formátumok: ODT, HTML, PDF vagy Egyszerű szöveg formátum.

A kimeneti formátum kiválasztása után megjelenő párbeszédablakban megadható, hogy az alkalmazás az összes oldalt, vagy csak a kijelölt oldalt exportálja. Az összes oldal az alapértelmezett beállítás.

Az OK gomb aktiválása után meg kell adni a kimeneti fájlnevet, melybe a felismert kimenetet szeretné menteni. A mentés gomb aktiválása után a felismertetett kimenet mentésre kerül a kiválasztott kimeneti formátumba.

Vissza a kezdőlapra