Beszédbeállítások

Beszéd engedélyezése

Ez a jelölőnégyzet szabályozza, hogy az Orka használja-e a beszédszintetizátort. A csak Braille-kijelzőt használó felhasználók töröljék a jelölőnégyzetet.

Alapbeállítás: bejelölve

Részletesség

A Részletesség beállításával megadható az egyes szituációkban kimondandó információk mennyisége. Ha például a részletes lehetőség van beállítva, és a nyílbillentyűkkel egy elgépelt szóra mozgatja a kurzort, akkor az Orka jelezni fogja Önnek az elgépelést. Ha a Tömör lehetőség van beállítva, ez az információ nem kerül kimondásra.

Alapbeállítás: Részletes

Központozás szintje

A Központozás szintje választógomb-csoport meghatározza a beszédszintetizátor által használandó központozási szintet. Az elérhető szintek: Nincs, Néhány, Legtöbb és Mindent.

Alapbeállítás: Legtöbb

Nincs

Ha a Nincs központozási szintet választja, semmilyen írásjel kimondása nem történik meg. Kivételt képeznek ez alól a speciális szimbólumok, például a felső és alsó indexben lévő számok, Unicode jelek és felsorolásjelek, noha egyesek ezeket a szimbólumokat is központozási jeleknek tekintik.

Néhány

Ha a Néhány központozási szintet választja, minden előzőleg írt szimbólum kimondásra kerül. Továbbá, az Orka ki fogja mondani az ismert matematikai szimbólumokat, pénznemeket, valamint a „^”, „@”, „/”, „&”, „#” szimbólumokat is.

Legtöbb

Ha a Legtöbb központozási szintet választja, minden előzőleg írt szimbólum kimondásra kerül. Továbbá, az Orka ki fog mondani minden más ismert írásjelet, kivéve a „!”, „'”, „,”, „.”, „?” írásjeleket.

Mindent

Ha a Mindent központozási szintet választja, az Orka minden ismert írásjelet és szimbólumot ki fog mondani.

Kimondott szövegkörnyezet

A következő kiegészítő lehetőségekkel irányíthatja a fókuszban levő objektumról elhangzó „rendszer” üzenetek kimondását. Mivel az objektumhoz társított szöveg nem jelenik meg a képernyőn, ezért ez az információ az Orka rendszer hangkaraktere által lesz kimondva.

Csak a képernyőn megjelenő szöveg kimondása

Ha bejelöli ezt a jelölőnégyzetet, az Orka csak a képernyőn megjelenő szövegeket fogja kimondani. Ez a beállítás elsősorban a gyengén látó, vagy vizuális tanulási nehézségekkel küzdő felhasználók számára lehet hasznos.

Alapbeállítás: nincs bejelölve

A következő beállítások nem lesznek elérhetők, ha a Csak a képernyőn megjelenő szöveg kimondása jelölőnégyzet be van jelölve.

Üres sorok felolvasása

Ha az Üres sorok felolvasása jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka egy „üres” szót fog mondani, amikor egy üres sorra lép. Ha ez a jelölőnégyzet nincs bejelölve, az Orka semmit sem fog mondani, amikor egy üres sorra lép.

Alapbeállítás: bejelölve

Behúzás és igazítás felolvasása

Ha kódot vagy szövegeket szerkeszt, gyakran szüksége lehet az igazítás vagy a behúzás felolvasására. A Behúzás és igazítás felolvasása jelölőnégyzet bejelölése után az Orka kimondja ezeket az információkat.

Alapbeállítás: nincs bejelölve

A hibásan írt szó jelzés felolvasása

A hibásan írt szó jelölés a cikk-cakkos piros vonal, mely a hibásan írt szavak alatt jelenik meg a szerkeszthető szövegmezőkben. Ha be van jelölve A hibásan írt szó jelzés felolvasása jelölőnégyzet, amikor egy hibásan írt szóra navigál vagy elgépel egy szót, és megjelenik ez a jelölés, az Orka a „Hibásan írt szó” üzenetet fogja kimondani.

Alapbeállítás: bejelölve

Gyorsbillentyűk felolvasása

Ha a Gyorsbillentyűk felolvasása jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka kimondja a fókuszban lévő objektumokhoz társított gyorsbillentyűket. Ha például az OK gomb van fókuszban és ez a jelölőnégyzet be van jelölve, a kimondott szöveg a következő lesz: „OK gomb. Alt+O”.

Alapbeállítás: nincs bejelölve

Pozícióadatok kimondásának engedélyezése

Ha a Pozícióadatok kimondásának engedélyezése jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka kimondja a fókuszban lévő objektum pozícióadatait, ha ez az adat elérhető. Ha például egy listában a második elemen áll, és a listának nyolc eleme van, a kimondott adat 2/8 lesz. Ezek az információk például a következő objektumoknál hangzanak el: választógombok, kombinált listamezők, menük, listák, lapfülek, stb.

Alapbeállítás: nincs bejelölve

Oktatói üzenetek kimondásának engedélyezése

Ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve és mozog a kezelőfelület komponensei között, az Orka oktatói üzenet kimondásával tudatja, hogyan dolgozhat egy fókuszban levő komponenssel.

Alapbeállítás: nincs bejelölve

Leírás felolvasása

Ha a Leírás felolvasása jelölőnégyzet be van jelölve és mozog a kezelőfelület komponensei között, az Orka az objektum akadálymentes nevével együtt felolvassa az objektum akadálymentes leírását is.

Alapbeállítás: bejelölve

Részletes rendszerüzenetek engedélyezése

Ha a Részletes rendszerüzenetek engedélyezése jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka által kiküldött üzenetek hosszabb formában lesznek kimondva. Például, ha az Orka „Váltás a következő billentyűvisszhang-szintre” parancs segítségével billentyűvisszhang-szintet vált, az Orka az „A billentyűvisszhang szavankéntire állítva” üzenetet fogja kimondani. Ha inkább a rövidebb „Szavak” üzenetformát szeretné, törölje a jelölést a Részletes rendszerüzenetek engedélyezése jelölőnégyzetből.

Alapbeállítás: bejelölve

A színek kimondása színnevekkel

Ha be van jelölve A színek kimondása színnevekkel jelölőnégyzet, az Orka megpróbálja leírni a fókuszban levő objektum színjellemzőit. Például, az RGB 0, 27, 51 színkód „éjkék” színként lesz kimondva. Ha inkább a színek RGB értékeit szeretné hallani, törölje a jelölést ebből a jelölőnégyzetből.

Alapbeállítás: bejelölve

Idézetblokkok bejelentése navigálás közben

Ha az Idézetblokkok bejelentése navigálás közben jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka be fogja jelenteni, amikor rálép egy idézetblokkra, vagy elhagyja azt. Megjegyzés: ez a beállítás független attól, hogy ez a bejelentés megtörténjen-e a felolvasás közben vagy sem. Ha bővebb információra kíváncsi, olvassa el a Szövegkörnyezettel kapcsolatos információk bejelentése a felolvasás közben című fejezetet.

Alapbeállítás: bejelölve

Űrlapok bejelentése navigálás közben

Ha az Űrlapok bejelentése navigálás közben jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka ki fogja mondani, amikor belép egy űrlapba, vagy elhagyja azt. Ne feledje, hogy ez a beállítás csak olyan űrlapokra vonatkozik, amelyek nem tartalmaznak ARIA jelölőket. Az ARIA jelölők bejelentésével kapcsolatos beállítást a Jelölők bejelentése navigálás közben jelölőnégyzet segítségével konfigurálhatja. Ezen kívül vegye figyelembe, hogy ez a beállítás független attól, hogy a bejelentés a felolvasás alatt megtörténik-e vagy sem. Ha bővebb információra kíváncsi, olvassa el a Szövegkörnyezettel kapcsolatos információk bejelentése a felolvasás közben című fejezetet.

Alapbeállítás: bejelölve

Jelölők bejelentése navigálás közben

Ha a Jelölők bejelentése navigálás közben jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka ki fogja mondani, amikor egy ARIA jelölőre navigál, vagy elhagyja azt. Megjegyzés: ez a beállítás független attól, hogy a jelölők bejelentése a felolvasás közben megtörténik-e vagy sem. Ha bővebb információra kíváncsi, olvassa el a Szövegkörnyezettel kapcsolatos információk bejelentése a felolvasás közben című fejezetet.

Alapbeállítás: bejelölve

Listák bejelentése navigálás közben

Ha a Listák bejelentése navigálás közben jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka ki fogja mondani, amikor egy listára navigál, vagy elhagyja azt. Megjegyzés: ez a beállítás független attól, hogy a listák bejelentése a felolvasás közben megtörténik-e vagy sem. Ha bővebb információra kíváncsi, olvassa el a Szövegkörnyezettel kapcsolatos információk bejelentése a felolvasás közben című fejezetet.

Alapbeállítás: bejelölve

Panelek bejelentése navigálás közben

Ha a Panelek bejelentése navigálás közben jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka ki fogja mondani, amikor egy panelre navigál, vagy elhagyja azt. Megjegyzés: ez a beállítás független attól, hogy ez a bejelentés megtörténik-e a felolvasás közben vagy sem. Ha bővebb információra kíváncsi, olvassa el a Szövegkörnyezettel kapcsolatos információk bejelentése a felolvasás közben című fejezetet.

Alapbeállítás: bejelölve

Táblázatok bejelentése navigálás közben

Ha a Táblázatok bejelentése navigálás közben jelölőnégyzet be van jelölve, az Orka ki fogja mondani, amikor egy táblázatra navigál, vagy elhagyja azt. Megjegyzés: ez a beállítás független attól, hogy a táblázatok bejelentése a felolvasás közben megtörténik-e vagy sem. Ha bővebb információra kíváncsi, olvassa el a Szövegkörnyezettel kapcsolatos információk bejelentése a felolvasás közben című fejezetet.

Alapbeállítás: bejelölve

A teljes sor kimondása a grafikus táblázatokban

Ha a A teljes sor kimondása a grafikus táblázatokban jelölőnégyzet be van jelölve, úgy ha az alkalmazások táblázataiban, például a bejövő üzenetek listájában a nyilakkal mozog, az Orka a táblázat teljes sorát ki fogja mondani. Ha inkább csak a fókuszban levő cella tartalmát szeretné hallani, törölje a jelölést ebből a jelölőnégyzetből.

Alapbeállítás: bejelölve

A teljes sor kimondása a dokumentum táblázatokban

Ha be van jelölve A teljes sor kimondása a dokumentum táblázatokban jelölőnégyzet, és a felfelé és lefelé nyilak segítségével mozog például egy LibreOffice Writer vagy egy webes táblázatban, az Orka a táblázat teljes sorát ki fogja mondani. Ha inkább csak a fókuszban levő cella tartalmát szeretné hallani, törölje a jelölést ebből a jelölőnégyzetből.

Alapbeállítás: bejelölve

A teljes sor kimondása a táblázatkezelőkben

Ha be van jelölve A teljes sor kimondása a táblázatkezelőkben jelölőnégyzet és felfelé vagy lefelé mozog egy táblázatkezelőben megnyitott táblázatban, az Orka a táblázat teljes sorát ki fogja mondani. Ha inkább csak a fókuszban levő cella tartalmát szeretné hallani, törölje a jelölést ebből a jelölőnégyzetből.

Alapbeállítás: nincs bejelölve