A rendszer telepítése

Fontos! Mielőtt belekezdene a telepítésbe, mindenképpen készítsen biztonsági mentést a fontos adatairól valamilyen külső eszközre (például CD, DVD, pendrive, mobil merevlemez, másik számítógép).

A telepítés néhány egyszerű lépéssel elvégezhető, de a telepítéshez aktív internetkapcsolat szükséges.

A telepítés megkezdéséhez nyomja meg az ENTER billentyűt az asztalon található „BeLin 7.0 Telepítése” ikonon állva.

A megjelenő ablakban első lépésként a telepítés nyelvét lehet kiválasztani (a magyar nyelv az alapértelmezett), ezután a Tab billentyű segítségével lépjen a "Folytatás" gombra és nyomja meg az ENTER vagy a SZÓKÖZ billentyűt.Ezt követően kiválaszthatja, milyen billentyűzetkiosztást szeretne használni (a magyar az alapértelmezett), majd aktiválja a "Folytatás" gombot. A magyar billentyűzetkiosztás az alapértelmezett beállítás.A következő képernyőn megjelenő párbeszédablakban kiválaszthatja a telepítés típusát az első fókuszba kerülő választógomb segítségével. A lehetséges választási értékek: normál telepítés, minimális telepítés. A BeLin felhasználóknak javasolt az alapértelmezetten kiválasztott normál telepítés beállítás használata.

A párbeszédablakban található két jelölőnégyzet segítségével megadhatja, hogy a telepítés közben letöltésre kerüljenek-e a biztonsági frissítések, és a harmadik féltől származó kodekek és egyéb illesztőprogramok. Ha megadta az Önnek megfelelő beállításokat, a TAB billentyű segítségével lépjen a Folytatás gombra, majd aktiválja azt a SZÓKÖZ vagy az ENTER billentyűvel.A Folytatás gomb aktiválása után a legkritikusabb rész, a particionálás következik. Itt különösen oda kell figyelnie, hiszen egy rossz választás könnyen adatvesztéshez vezethet. Amennyiben már van a számítógépén egy másik operációs rendszer (például Microsoft Windows), és azt szeretné megtartani, válassza az első alapértelmezetten kiválasztott lehetőséget. Az opció alatt lévő csúszkával tudja átméretezni a kiválasztott partíciót (a Tab billentyűvel találhatja meg), és így helyet felszabadítani a BeLin számára. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezen a területen nem csak a Belin kap majd helyet, hanem az Ön saját könyvtára is, amiben az adatait tárolhatja. Amennyiben egy NTFS partíciót szeretne átméretezni a telepítés során, a biztonság kedvéért nem árt azt töredezettség-mentesíteni a telepítés megkezdése előtt.

Bár a Windowsos partíciókat elérheti BeLin alól is, a gyakran módosuló dokumentumokat, és a frissen elkészített, letöltött állományokat érdemes a BeLin alatt létrehozott saját könyvtárában tárolni. Ha teheti, legalább 20 gigabájt helyet szánjon A BeLinnek, ezalatt már kényelmesen berendezkedhet.

Ha új számítógépre, merevlemezre telepít, vagy nem szeretné megőrizni a számítógépen található adatokat, válassza a "Merevlemez törlése, és BeLin telepítése" opciót, és (ha több merevlemeze van) válassza ki azt a meghajtót, amire telepíteni szeretne.

Végül, ha a teljes particionálást szeretné kézben tartani, válassza a "Valami más (kézi beállítás)" opciót. Ez a lehetőség haladó felhasználók számára a lehető legnagyobb szabadságot és rugalmasságot kínálja. Kérjük, ha nem ért hozzá, ne kezdjen bele, hiszen pillanatok alatt véletlenül is törölheti a fontos adatait!

Ha végzett a particionálási beállításokkal, aktiválja a "Folytatás" gombot. A folytatás gomb aktiválása után a fájlok másolása megkezdődik.

A fájlok másolása közben megjelenő párbeszédablakban válassza ki a régiót és a várost az időzóna beállításához (a magyar időzóna az alapértelmezett), majd aktiválja a "Folytatás" gombot.Az időzóna beállítása után megjelenő párbeszédablakban adja meg a felhasználói adatait. Az itt létrehozott felhasználó a későbbiekben - jelszavát megadva - rendszergazdai jogosultságokat szerezhet, így ha több felhasználója is lesz a gépnek, itt mindenképpen annak az adatait adja meg, aki később a rendszer konfigurálását, karbantartását végzi majd. Ha ezzel végzett, aktiválja a "Folytatás" gombot.

Ezt követően várnia kell a telepítés befejeződéséig.

Ha a telepítő végzett, rögtön újraindíthatja a gépet, vagy használhatja tovább a BeLin 7.0 kiadást a DVD-ről. Ha az újraindítást választja, a BeLin 7.0 kiadás leáll, és a DVD lemez kiadásra kerül.

Vegye ki a lemezt, majd nyomja meg az ENTER billentyűt. Így hamarosan újra elindul a BeLin 7.0 kiadás, ezúttal azonban már a merevlemezről.

Telepítés utáni fontos tudnivaló

A számítógép elindulása után egy indítómenü jelenik meg, melynek alapértelmezetten kiválasztott menüpontja a BeLin 7.0 elindítása. A korábbi operációs rendszert a lefelé nyíl és az ENTER megnyomása után tudja elindítani. Pl., ha a BeLin mellett Windows is van a merevlemezre telepítve, akkor a régebbi (legacy vagy MBR) rendszerű számítógépek esetén az utolsó, míg a modernebbeken (UEFY) az utolsó előtti menüpont indítja el a Microsoft operációs rendszerét.

Ha az indítómenüben lenyomja az END és az ENTER billentyűt, a korábbi operációs rendszer kerül elindításra legacy vagy MBR típusú számítógép esetén, míg a modernebb UEFY típusú számítógépeknél az END billentyű után egy FELFELÉ nyilat is kell nyomnia a korábbi operációs rendszer elindításához.

A BeLin 7.0 kiadás betöltődése után, ha nem engedélyezte az automatikus bejelentkezést a telepítésnél, akkor a bejelentkezéskor meg kell adnia a kiválasztott felhasználó jelszavát. Ha később több felhasználót hoz létre, akkor a nyílbillentyűkkel válassza ki a felhasználónevét, majd gépelje be a kiválasztott felhasználó jelszavát. A jelszó begépelése után a bejelentkezéshez nyomja meg az ENTER billentyűt, ekkor megtörténik a bejelentkezés. A jelszó soha nem jelenik meg a képernyőn, a betűket és írásjeleket csillag alakú jelekkel helyettesíti a számítógép. Rosszul megadott jelszó esetén a kiválasztott felhasználó jelszava újra bekérésre kerül.

Ha a telepítésnél engedélyezte az automatikus bejelentkezést, a bejelentkezés automatikusan megtörténik.Vissza a főoldalra