5. Az Infoalap Braille-szerkesztő beállításainak megváltoztatása

Az Infoalap Braille-szerkesztő beállításait a Szerkesztés menü Beállítások menüpontjának segítségével változtathatja meg. A Beállítások párbeszédablak elérhető a normál eszköztáron keresztül, vagy a CTRL+SHIFT+P billentyűkombinációval is.

A Beállítások párbeszédablak négylapos formában kerül megjelenítésre. A beállítások profilként tárolódnak, amelyekből bármikor készíthető újabb, ahol eltérő értékeket adhat meg. Ezt a lehetőséget az alkalmazás dokumentumprofilnak nevezi, mivel különböző típusú Braille-kiadványokhoz más és más beállítások megadása lehet szükséges.

A Braille-konverzió előtt megjelenő párbeszédablakban lehetősége van kiválasztani, hogy a normál dokumentum konvertálásakor melyik dokumentumprofilt kívánja használni.

Az Infoalap Braille-szerkesztő alapértelmezetten négyféle dokumentumprofilt tartalmaz, de a Beállítások párbeszédablakban létrehozhat egyéb profilokat is.

A gyári dokumentumprofilok ismertetése

Az Infoalap Braille-szerkesztő alapértelmezetten az alábbi négy dokumentumprofilt támogatja:

 • Alapértelmezett nyomdai kiadvány (teljes írás): Ha ezt a dokumentumprofilt használja, és még nem változtatta meg az alapbeállításokat, a Braille-konverzió során létrejövő dokumentum magyar nyelvű, teljes írású formában fog elkészülni. A címsorokat tartalmazó Braille-dokumentumhoz tartalomjegyzék is készül, valamint tartalmazhat sík írású és Braille-oldalszámokat is. Egy oldalon alapértelmezetten 28 sor lehet, egy sor maximális hossza 32 karakter.

  A létrejövő Braille dokumentum az USA Braille kódolási szabvány szerint lesz elkészítve, a legtöbb Braille nyomtató alapértelmezetten ezt a kódolási szabványt kezeli.

 • Alapértelmezett nyomdai kiadvány (rövid írás): Ha ezt a dokumentumprofilt használja, és még nem változtatta meg az alapbeállításokat, a Braille-konverzió során létrejövő dokumentum magyar nyelvű, rövid írású formában fog elkészülni. A címsorokat tartalmazó Braille-dokumentumhoz tartalomjegyzék is készül, valamint tartalmazhat sík írású és Braille-oldalszámokat is. Egy oldalon alapértelmezetten 28 sor lehet, egy sor maximális hossza 32 karakter.

  A létrejövő Braille dokumentum az USA Braille kódolási szabvány szerint lesz elkészítve, a legtöbb Braille nyomtató alapértelmezetten ezt a kódolási szabványt kezeli.

 • Olvasás Braille-kijelzőn (teljes írás): Ha ezt a dokumentumprofilt használja, és még nem változtatta meg az alapbeállításokat, a Braille-konverzió során létrejövő dokumentum magyar nyelvű, teljes írású formában fog elkészülni. Ezt a profilt akkor érdemes használni, ha a dokumentumot csak Braille-kijelzőn kívánja olvasni, és nem akarja kinyomtatni. A dokumentumhoz nem készül tartalomjegyzék, nem fog sík írású illetve Braille-oldalszámokat tartalmazni. A létrejövő Braille dokumentum maximális sorhosszúsága 32 karakter.

  A létrejövő Braille dokumentum az Unicode Braille kódolási szabvány szerint lesz elkészítve, a dokumentum minden Braille kijelzővel megjeleníthető.

 • Olvasás Braille-kijelzőn (rövid írás): Ha ezt a dokumentumprofilt használja, és még nem változtatta meg az alapbeállításokat, a Braille-konverzió során létrejövő dokumentum magyar nyelvű, rövid írású formában fog elkészülni. Ezt a profilt akkor érdemes használni, ha a dokumentumot csak Braille-kijelzőn kívánja olvasni, és nem akarja kinyomtatni. A dokumentumhoz nem készül tartalomjegyzék, nem fog sík írású illetve Braille-oldalszámokat tartalmazni. A létrejövő Braille-dokumentum maximális sorhosszúsága 32 karakter.

  A létrejövő Braille dokumentum az Unicode Braille kódolási szabvány szerint lesz elkészítve, a dokumentum minden Braille kijelzővel megjeleníthető.

A gyári dokumentumprofilok beállításait bármikor megváltoztathatja, és bármelyikből egyéni profilt hozhat létre. Csak a saját profilok törölhetőek a profillistából, a gyáriak nem.

A használt beállítások megváltoztatása

Ha meg kívánja változtatni a dokumentumprofil beállításait, válassza a Szerkesztés menü Beállítások menüpontját, vagy nyomja le a CTRL+SHIFT+P billentyűkombinációt. A menüpont aktiválása után megjelenik a Beállítások párbeszédablak.

Tipp: a Beállítások ablakot elérheti a Normál eszköztár Beállítások gombjának aktiválásával is.

A következő alfejezetekben részletesen olvashat az egyes lapfüleken található beállításokról:

Az Általános lapon található beállítások

Aktív dokumentum profil

Beállítások párbeszédablak Általános lapfülének első vezérlőeleme az Aktív dokumentum profil kombinált listamező. A kombinált listamező segítségével megváltoztathatja az alapértelmezett dokumentumprofilt. Amikor profilt vált, a kiválasztott dokumentumprofilban tárolt beállítások beolvasásra kerülnek. A Beállítások párbeszédablak lapjain található vezérlőelemek állapota frissülni fog a kiválasztott dokumentumprofilban tárolt beállítási értékekre.

Ha nem kíván más beállítást megváltoztatni, a kiválasztott dokumentumprofilt az OK gomb aktiválásával véglegesítheti.

Alapértelmezett beállítás: Alapértelmezett nyomdai kiadvány (teljes írás)

Profil mentése más néven

Ha a Profil mentése más néven gombot aktiválja, új néven mentheti az aktuálisan kiválasztott dokumentumprofilban használt beállításokat.

A gomb aktiválása után adja meg az új profil nevét, majd nyomja le az ENTER billentyűt. Ezt követően az aktív dokumentumprofil az újonnan elmentett profil lesz.

Profil törlése

Ez a lehetőség csak saját profil kiválasztását követően érhető el. Ha aktiválja a Profil törlése gombot, és a megerősítő párbeszédablakban az Igen lehetőséget választja, a mentett dokumentumprofil törlésre kerül, és az Aktív dokumentum profil kombinált listamező visszaáll az előző profilra.

Kivételszótár

Kivételszótár kombinált listamező segítségével kiválaszthatja vagy megváltoztathatja az aktív profilhoz használt kivételszótárt.

Az alapértelmezett beállítás a Nincs. Az elérhető szótárfájlok nevei a saját felhasználói mappájából automatikusan beolvasásra kerülnek, a nyílbillentyűk használatával választhat az elérhető szótárfájlok közül.

A Braille-kimenet beállításai lapon található beállítások

Braille-átírási szabvány

Braille-átírási szabvány kombinált listamező segítségével az aktív dokumentumprofilhoz kiválaszthatja a használni kívánt fordítási táblát.

A következő lehetőségek közül választhat:

 • Magyar (teljes írás),

 • Magyar (rövid írás),

 • Angol (teljes írás),

 • Angol (rövid írás),

 • Német (teljes írás),

 • Német (rövid írás).

Karakterek száma egy sorban

Ennek a léptetőgombnak a segítségével beállíthatja, hogy egy sorban maximum hány karakter legyen a Braille dokumentum oldalain. Az érték 20 és 80 karakter között állítható be.

Az alapértelmezett beállítás: 32 karakter

Sorok száma egy oldalon

Ennek a léptetőgombnak a segítségével meghatározhatja azt, hogy a Braille dokumentum oldalain maximum hány sor legyen elhelyezve. Az érték 10 és 28 sor között állítható.

Az alapértelmezett beállítás: 28 sor/oldal.

Braille-kódolás

Braille-kódolás kombinált listamező segítségével megváltoztathatja az aktív dokumentumprofilnál használt Braille-kimeneti kódolást.

Az elérhető lehetőségek a következők:

 • USA Braille: Ezt a kódolási szabványt alapértelmezetten kezeli a legtöbb Braille-nyomtató, a nyomdai kiadványprofilok esetén ez az alapértelmezett beállítás.

 • Euro Braille: Ez a kimeneti kódolás Euro Braille kódolású dokumentumot eredményez. Ha ilyen típusú dokumentumot kíván megjeleníteni a Braille-kijelzőn, az Orka Képernyőolvasó grafikus beállítások párbeszédablakának Braille-lapfülén ki kell kapcsolnia az irodalmi Braille megjelenítést.

 • Unicode Braille: Ez a kódolás nemzetközileg elfogadott formátum, mind a képernyőn, mind a Braille-kijelzőn történő kijelzés esetén megfelelő megjelenítést eredményez. Az Unicode Braille-kódolás esetén nem szükséges kikapcsolnia az irodalmi Braille-megjelenítést az Orka Képernyőolvasó grafikus beállítások párbeszédablakának Braille-lapfülén.

Felesleges szóközök levágása a Braille kimenetből

Ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve, az Infoalap Braille-szerkesztő a konvertálás során a Braille kimenetből eltávolítja a sorokon belül található felesleges többszörös szóköz karaktereket, és más egyéb jelöléseket.

Ha olyan dokumentumot kell létrehoznia, ahol egy soron belül pl. egy táblázat oszlopait több szóközzel kell elválasztania, törölje a jelölést ebből a jelölőnégyzetből.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Elválasztás engedélyezése

Ha ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve, hosszabb Braille sorok esetén az Infoalap Braille-szerkesztő elválasztást próbál végezni a kiválasztott fordítási tábla elválasztási szótárának segítségével.

Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Az Oldalszámok lapon található beállítások

Oldalszámok engedélyezése

Ha a jelölőnégyzet be van jelölve, az Oldalszámok beállításai lapon elérhetővé válnak a Braille és a sík oldalszámokra vonatkozó beállítási lehetőségek. A nyomdai kiadványprofilok esetén a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve, az olvasást megkönnyítő profilok esetén viszont nem.

Ha egy dokumentumprofilnál nincs szükség oldalszámokra, törölje a jelölést a jelölőnégyzetből. Ha a jelölőnégyzet nincs bejelölve, a Tartalomjegyzék lapfül beállításai nem lesznek elérhetőek, és a Braille-dokumentumhoz nem fog tartalomjegyzék készülni.

Braille oldalszámok engedélyezése

Ha a jelölőnégyzet be van jelölve, a konverzió során a dokumentum oldalaira a megadott beállításoktól függően elhelyezésre kerülnek a Braille-oldalszámok.

A nyomdai kiadványprofilok esetén a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve, az olvasást megkönnyítő dokumentumprofilok esetén viszont nem.

Braille oldalszámozás helye

Braille oldalszámozás helye kombinált listamező segítségével megadhatja, hogy a dokumentum oldalain hová kerüljenek a Braille-oldalszámok.

A választható lehetőségek: Oldal első sora, oldal utolsó sora.

Az alapértelmezett beállítás: Oldal utolsó sora

Braille oldalszámozás illesztése

Ennek a kombinált listamezőnek a segítségével megadhatja, hogy hogyan kerüljenek elhelyezésre a Braille oldalszámok.

A választható lehetőségek: szövegsor végén, külön sorban.

Az alapértelmezett beállítás: szövegsor végén.

Braille oldalszámozás típusa

Ennek a kombinált listamezőnek a segítségével beállíthatja a Braille oldalszámok formátumát.

A választható lehetőségek: arab szám, római szám.

Az alapértelmezett beállítás: arab szám.

Braille oldalszámozás elhelyezése

A kombinált listamező segítségével kiválaszthatja, hogy a dokumentumban mely oldalakra kíván Braille-oldalszámokat elhelyezni.

A választható lehetőségek a következők: Csak a páratlan oldalakon, minden oldalon.

Az alapértelmezett beállítás: Csak a páratlan oldalakon.

Sík oldalszámok engedélyezése

Ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve, és az eredeti dokumentum tartalmaz hagyományos oldalszámokat, a sík írású oldalszámok is elhelyezésre kerülnek a Braille dokumentumban.

Alapértelmezett beállítás: a nyomdai kiadvány profilok esetén ez a jelölőnégyzet be van jelölve.

Sík oldalszámok helye

Ennek a kombinált listamezőnek a segítségével beállíthatja, hogy a sík írású oldalszámok hol legyenek elhelyezve a Braille dokumentum oldalain.

A választható lehetőségek: oldal első sora, oldal utolsó sora.

Az alapértelmezett beállítás: oldal első sora.

Sík oldalszámozás illesztése

Ennek a kombinált listamezőnek a segítségével megadhatja, hogy milyen módon kerüljenek elhelyezésre a sík írású oldalszámok a Braille dokumentum oldalain.

A választható lehetőségek: szövegsor végén, külön sorban.

Az alapértelmezett beállítás: szövegsor végén.

Sík oldalszámfolytatás jelölése

Ha a jelölőnégyzet be van jelölve, és több azonos sík írású oldalszám is található a dokumentumban, a konvertáláskor ezek egy betű beillesztésével elkülönítésre kerülnek egymástól.

A nyomdai kiadvány profilok esetén ez a jelölőnégyzet be van jelölve.

Sík lapváltást jelző csík engedélyezése

Ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve, a sík oldaltörések jelölve lesznek a Braille dokumentumban.

A nyomdai kiadvány profilok esetén ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

A Tartalomjegyzék lapfülön található beállítások

Ez a beállítási lap csak akkor érhető el, ha az Oldalszámok beállításai lapon található Oldalszámok engedélyezése jelölőnégyzet be van jelölve.

Tartalomjegyzék létrehozásának engedélyezése

Ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve, és a dokumentum tartalmaz címsor szövegstílus típussal formázott címeket, a Braille-konverzió során a Braille dokumentumhoz tartalomjegyzék is elkészítésre kerül.

Ez a jelölőnégyzet a nyomdai kiadvány profilok esetén alapértelmezetten be van jelölve.

Kitöltő karakter

Ebben a szerkesztőmezőben tudja beállítani, hogy a tartalomjegyzékben található fejezetcímek és oldalszámok között milyen karakter kerüljön elhelyezésre.

Az alapértelmezett érték: ' (aposztróf).

Tartalomjegyzék elhelyezése

A kombinált listamező segítségével megadhatja, hogy a tartalomjegyzék a címlap után hányadik oldalra kerüljön elhelyezésre.

A választható lehetőségek: A címlap utáni oldalon, a címlap utáni második oldalon.

Ha az első lehetőséget választja, a tartalomjegyzék közvetlenül a címlap utáni oldalra kerül elhelyezésre.

Ha a második lehetőséget választja, akkor a címlap utáni páros oldal üres lesz, a tartalomjegyzék a következő páratlan oldalra kerül.

Az alapértelmezett beállítás: a címlap utáni oldalon.

Tartalomjegyzék oldalainak számozása

Ennek a kombinált listamezőnek a segítségével beállíthatja a tartalomjegyzék alján elhelyezett Braille oldalszámok formátumát.

A választható lehetőségek: Nincs oldalszám, arab szám, római szám.

Az alapértelmezett beállítás: római szám.