1. Az Infoalap Braille-szerkesztő fő ablakának áttekintése

Az alkalmazás indításakor a program fő ablaka jelenik meg, ekkor a következő elemek látszanak a képernyőn:

A képernyő felső részén látható az alkalmazás ablakának címe, ez alapértelmezetten „Névtelen Braille Projekt - Infoalap Braille-szerkesztő”.

Az alkalmazásablak címe alatt egy szabványos menüsor látszik, melyben az alábbi főmenüpontok érhetőek el:

  • Fájl menü,

  • Szerkesztés menü,

  • Beszúrás menü,

  • Formátum menü,

  • Súgó menü.

A Fájl menüben találhatóak meg azok a fontos funkciók, amelyek segítségével műveleteket hajthat végre a szerkesztés alatt álló dokumentumon.

Az Új menüpont segítségével üres Braille-projekt dokumentumot hozhat létre. A Megnyitás menüpont használatával már létező fájlt nyithat meg további szerkesztésre, a Mentés és a Mentés másként menüpontok segítségével pedig mentheti a szerkesztés alatt álló dokumentumot egy ún. Braille-projekt fájlba.

A Konvertálás menüpont segítségével a begépelt szöveget Braille-dokumentummá konvertálhatja.

Az Exportálás Braille-dokumentumba menüpont segítségével a konvertált Braille-dokumentumot exportálhatja szöveges .brf kiterjesztésű fájlba, ez a fájl bármely Braille-nyomtatón kinyomtatható.

A Kilépés menüpont használatával kiléphet az alkalmazásból. Ha a szerkesztés alatt álló dokumentumot még nem mentette, a megjelenő megerősítő párbeszédablakban eldöntheti, hogy a szerkesztett dokumentum mentésre kerüljön-e, vagy be kívánja zárni az alkalmazást a változtatások véglegesítése nélkül.

A Szerkesztés menüben általános, a szerkesztéssel kapcsolatos menüpontok érhetőek el (Visszavonás, Visszaállítás, Kivágás, Másolás, Beillesztés), valamint itt tudja aktiválni az alkalmazás Beállítások párbeszédablakát is a Beállítások menüpont kiválasztásával.

A beszúrás menüpontban négy menüpont érhető el:

  • Bekezdés (ENTER): A menüpont aktiválásakor új bekezdésjel kerül beszúrásra a dokumentumba. A Braille-dokumentumba konvertáláskor az előző és a következő bekezdés első sora két szóközzel beljebb fog megjelenni.

  • Soremelés (SHIFT+ENTER): A menüpont aktiválásakor üres sor kerül beszúrásra, az éppen szerkesztés alatt álló bekezdés folytonossága nem szakad meg.

  • Üres sor a Braille oldalon (ALT+ENTER): A menüpont aktiválásakor új sor kerül beszúrásra a szerkesztés alatt álló dokumentumba, a Braille-konverzió után a megfelelő helyen üres sor fog megjelenni.

  • Oldaltörés (CTRL+ENTER): A menüpont aktiválásakor oldaltörés jel kerül beszúrásra a kurzor aktuális pozíciójába. A Braille-konverzió után a beszúrási pontot követő tartalom új oldalon fog megjelenni.

A Formátum menüben található menüpontok segítségével a Braille-konverzió előtt különböző formázásokat végezhet a szerkesztés alatt álló dokumentumon. Pl. betűstílus-formázásokat hajthat végre, beállíthatja a használandó szövegstílust, megváltoztathatja a kijelölt bekezdés igazítását és a Braille-írásmódot. A Formátum menü csak abban az esetben érhető el, ha korábban már kijelölt egy szövegrészt. Ezekről a lehetőségekről a továbbiakban részletesebben is olvashat.

A Súgó menüből érheti el az alkalmazás súgóját és névjegy- ablakát.

Az alkalmazás menüsora alatt két eszköztár látszik a képernyőn, a Normál és a Formázás. A Normál eszköztáron a legfontosabb műveletek mindig elérhetőek. A Formázás eszköztáron található funkciók viszont csak abban az esetben, ha előzőleg már kijelölt egy szövegrészt.

Az Eszköztárak alatt alapértelmezetten laplista látszik, ennek az alkalmazás elindításakor egyetlen eleme van, a „Normál dokumentumnézet”. A Braille-konverzió előtt szükséges szerkesztési műveleteket itt végezheti el. A Braille-konverziót követően a laplistának két eleme lesz, a „Normál dokumentumnézet” és a ”Braille-dokumentumnézet”. A nézetek között a CTRL+ALT+PAGEUP és a CTRL+ALT+PAGEDOWN billentyűkombinációk segítségével válthat.

A laplista alatt mindkét nézet esetén egy görgetőablak és egy szerkesztőmező, valamint a képernyő alsó részén a státuszsor kapott helyet.