2. Fájlok megnyitása és mentése

Létező fájl megnyitása további szerkesztésre

Ha egy fájlt meg szeretne nyitni az Infoalap Braille-szerkesztő alkalmazással, válassza a Fájl menü Megnyitás menüpontját, vagy nyomja le a CTRL+O billentyűkombinációt.

Az alkalmazás a következő fájltípusokat támogatja:

  • Braille-projektfájl (*.bpr): Az alkalmazás ebben a formátumban tárolja a szerkesztés alatt álló dokumentumokat. Ez a formátum minden olyan fontos információt tartalmaz, amely ahhoz szükséges, hogy a dokumentummal kapcsolatos munkát később ott tudja folytatni, ahol előzőleg abbahagyta. Tárolásra kerül pl. mindkét dokumentumnézet esetén az aktuális kurzorpozíció, a különböző formázási beállítások, történt-e már Braille-konverzió, az utoljára használt konvertálási profil, stb.

  • Microsoft Word dokumentum (*.doc, *.docx): Ha ilyen típusú fájlt nyit meg, a Braille-konverzió szempontjából fontos formázási beállítások átadásra kerülnek a dokumentum betöltésekor. Átadásra kerülnek pl. a címsorral illetve a betűstílussal kapcsolatos formázások.

  • HTML dokumentum (*.html, *.htm): Ha ilyen típusú fájlt nyit meg, a Braille-konverzió szempontjából fontos formázási beállítások átadásra kerülnek, ugyanúgy, mint a Word dokumentumok esetén.

  • RTF dokumentum (*.rtf): Ha ilyen típusú fájlt nyit meg, a Braille-konverzió szempontjából fontos formázási beállítások átadásra kerülnek.

  • Szöveges fájl: Ha pl. .txt típusú fájlt nyit meg, a fájlformátum sajátosságai miatt formázási beállítások nem kerülnek átadásra.

A Fájl megnyitása párbeszédablakban az alapértelmezetten kijelölt fájltípus a Minden támogatott formátum. A megjelenített fájlok listáját leszűkítheti, ha másik fájltípust választ.

A szerkesztett dokumentum Braille-projekt dokumentumba mentése

Ha a szerkesztés alatt álló dokumentumot menteni kívánja, válassza a Fájl menü Mentés menüpontját, vagy nyomja le a CTRL+S billentyűkombinációt.

Ha a dokumentumot még nem mentette, meg fog jelenni a Mentés másként párbeszédablak.

Gépelje be a menteni kívánt fájl elérési útvonalát és nevét (pl. /home/geza/első projekt.bpr, majd nyomja le az ENTER billentyűt. Ezt követően a Braille-projekt dokumentum elmentésre kerül.

Ha a dokumentum korábban már mentésre került, a Mentés menüpont aktiválásakor a Mentés másként párbeszédablak nem fog megjelenni, a dokumentum aktuális állapota kerül mentésre.

Ha a dokumentumot más néven kívánja menteni, a Mentés menüpont helyett válassza a Fájl menü Mentés másként menüpontját. Ezt követően a Mentés menüpontnál leírtak szerint kell eljárnia.

Tipp: A Mentés másként párbeszédablakot bármikor megjelenítheti, ha lenyomja a CTRL+SHIFT+S billentyűkombinációt.