Strukturált navigáció

Az Orka strukturált navigáció funkciója lehetővé teszi a gyors navigálást a leggyakrabban előforduló elemek között egy dokumentumban. Néhány elemtípus, melyek között egyszerűen navigálhat:

 • Címsorok és egyéb szövegblokkok

 • Űrlapvezérlők

 • Hivatkozások

 • Listák és listaelemek

 • Jelölők, elválasztók és iránypontok

 • Táblázatok és táblázatcellák

Az elemek teljes listájáról és a hozzájuk társított navigációs billentyűparancsokról a Strukturált navigációval kapcsolatos parancsok című fejezetben talál információkat.

Támogatott alkalmazások

Jelenleg az Orka strukturált navigációja teljesen implementálva lett a webes tartalmakhoz, beleértve a súgótartalmakat is (amit most éppen olvas). Az Orka strukturált navigáció táblázatokkal kapcsolatos navigálási lehetőségei is teljesen meg lettek valósítva az Openoffice.org szövegszerkesztőhöz és a Libreoffice szövegszerkesztőhöz. A többi strukturált navigációs objektum implementálása ezekhez az irodai alkalmazásokhoz szükségessé teszi az alkalmazás fejlesztőivel való együttműködést. Bármilyen strukturált navigációval kapcsolatos funkció implementálása, például az Evince alkalmazáshoz ugyanezt az együttműködést igényli az alkalmazás fejlesztői részéről.

Ne felejtse el bekapcsolni a strukturált Orka navigációt!

Attól függően, hogy milyen alkalmazást használ, szükség lehet az Orka strukturált navigációjának bekapcsolására, mielőtt azt használni tudná.

Amikor mindenképpen szükséges a strukturált Orka navigáció bekapcsolása

A weboldalakon szükségtelen külön bekapcsolni a strukturált Orka navigációt, mivel jórészt a dokumentumtartalmakat csak olvassa. Vagyis, nem kérdés, hogy az Ön által lenyomott H billentyű egy beírási parancsot, vagy navigálási parancsot jelent-e, ez egyértelműen eldönthető.

Más a helyzet akkor, ha egy szerkeszthető dokumentummal dolgozik az OpenOffice vagy LibreOffice szövegszerkesztőkben, az Orka nem fogja tudni egyértelműen meghatározni, hogy milyen műveletet akart végrehajtani, amikor lenyomta a H billentyűt. Vagyis, mielőtt bármilyen strukturált navigációs parancsot használni szeretne egy szerkeszthető dokumentumban, mindenképpen be kell először kapcsolnia a strukturált Orka navigációt az Orka módosító+Z billentyűkombinációval. Ha befejezte a navigációt, és szeretné folytatni a dokumentum szerkesztését, kapcsolja ki az Orka strukturált navigációt az Orka módosító+Z billentyűkombinációval.

Az elérhető beállítások

A fentebb említett parancsokon kívül az Orka számos testreszabható beállítással rendelkezik azokhoz az alkalmazásokhoz, melyekhez támogatott az Orka strukturált navigáció.

A strukturált Orka navigáció beállítása

 1. Hozza fókuszba azt az alkalmazást, amelyhez az Orka támogatja a strukturált navigációt.

 2. Nyomja le az Orka módosító+Ctrl+Szóköz billentyűkombinációt, ezzel megnyitja az Orka beállítások párbeszédablakát a fókuszban levő alkalmazáshoz.

 3. Lépjen a párbeszédablak utolsó lapjára, amelynek neve megegyezik az éppen használt alkalmazás nevével.

 4. Nézze át a rendelkezésre álló beállításokat, és ha szükséges, szabja személyre azokat.

 5. Ha végzett, nyomja meg az OK gombot.