Dokumentumok kezelése

A dokumentumok tartalmának elolvasásához használja az alkalmazások beépített mutatónavigációs módját. Ahogyan a dokumentum szövegében navigál, az Orka folyamatosan közölni fogja a dokumentumon belüli tartózkodási helyét. Emiatt nem okozhat gondot a dokumentumok elolvasása az Orka használatával. Például:

  • A karakterenkénti mozgáshoz és olvasáshoz használja a Balra nyíl és Jobbra nyíl billentyűket.

  • A szavankénti mozgáshoz és olvasáshoz használja a Ctrl+Balra nyíl és Ctrl+Jobbra nyíl billentyűkombinációt.

  • A soronkénti mozgáshoz és olvasáshoz használja a Felfelé nyíl és Lefelé nyíl billentyűket.

  • Szöveg kijelöléséhez vagy szöveg kijelölésének megszüntetéséhez használja az előzőleg leírt parancsokat a Shift billentyűvel együtt.

A mutatónavigáció engedélyezése egy alkalmazásban

A mutatónavigáció nem minden alkalmazásban van alapértelmezetten engedélyezve. A legtöbb GNOME alkalmazásban a mutatónavigációt könnyen be- vagy kikapcsolhatja, ha lenyomja az F7 billentyűt.

Ha egy dokumentumot a mutatónavigációval olvas, hasznos lehet az aktuális szövegrész felolvastatása, lebetűztetése, vagy Unicode karakteradatainak lekérdezése. Ezeket a feladatokat elvégezheti az Orka egyszerű áttekintés funkciója segítségével.

Végezetül, az Orka a felolvasás parancs segítségével képes felolvasni az egész dokumentumot a kurzor pillanatnyi helyétől kezdve. A dokumentumok kezelésével kapcsolatos parancsok teljes listájáért olvassa el a felolvasással kapcsolatos parancsok című fejezetet.