Szövegattribútumok

A „szövegattribútumok” kifejezés egy karakter vagy karaktersorozat betűkészletét, stílusát, igazítását, és más formázásait jelenti.

Formázási információk lekérdezése

Ha lenyomja az Orka módosító+F billentyűkombinációt, az Orka minden ismert szövegattribútummal kapcsolatos információt ki fog mondani az aktuális objektumról. Ezen kívül az Orka képes a szövegattribútumokat Braille-ben „aláhúzással” jelölni, amikor egy dokumentumban navigál.

Mivel a szöveges attribútumok száma elég nagy és általában nincs szükség minden attribútumra, az Orka grafikus beállító párbeszédpanel szövegattribútumok lapján testreszabható, hogy milyen attribútumok kerüljenek kimondásra, milyen sorrendben történjen a szövegattribútumok kimondása, valamint milyen attribútumokat jelenítsen meg az Orka a Braille-kijelzőn.

Mivel a Szövegattribútumok lap is része az alkalmazásbeállító párbeszédpanelnek, akár alkalmazás szinten is teljesen személyre szabhatja a szövegattribútumok megjelenítését.

Elgépelt szavak azonosítása

A legtöbb alkalmazás és eszközkészlet egy piros hullámvonallal jelzi, ha egy szó el lett gépelve. Az akadálymentesítési technológiák számára ezt a vonalat legtöbbször egy attribútum jelöli. Ennek eredményeként könnyen azonosíthatja az elgépelt szavakat, ha kiválasztja a betűtévesztés és a hiba attribútumokat. A hiba attribútum alapértelmezetten engedélyezve van mind a kimondásnál, mind a Braille jelölésnél, és meg fog jelenni a többi engedélyezett és megjelenített attribútum között.

A hibásan írt szavak nem csak egy szövegattribútummal érhetők el. Ha a billentyűvisszhang és/vagy a szavankénti visszhang engedélyezett, és elgépelt egy szót, amint megjelenik a hibás szó jelzése, az Orka egy „Hibásan írt szó” üzenettel jelzi a hibát. Ezután azonnal visszatérhet az elgépelt szóhoz, és kijavíthatja a hibát.

Végül, ha egy dokumentumban navigál a kurzorral, és a kurzor egy hibás szóhoz ér, az Orka közölni fogja a betűtévesztést.