Értesítések

A GNOME asztali környezet tartalmaz egy „értesítési területet”, amelyet az alkalmazások információk közlésére használnak a felhasználóval. Ilyen értesítések például a beérkező csevegési üzenetek, a lejátszott zeneszám részletei, amely lejátszását a Médialejátszó megkezdi, vagy az alacsony akkumulátortöltöttségre figyelmeztető üzenet.

Mivel az értesítéseket arra tervezték, hogy az információk megjelenítésekor a felhasználónak ne kelljen megszakítania a feladatát, ezek az értesítő üzenetek általában csak megjelennek, és hamarosan eltűnnek. Ezen kívül nem lehet fókuszba hozni őket. Amíg az Orka bejelenti ezeket az értesítő üzeneteket, könnyen előfordulhat, hogy a felhasználó véletlenül megszakítja egy értesítő üzenet kimondását, például elkezd újra gépelni, vagy átváltja a fókuszt egy másik alkalmazásra. Az Orka emiatt rendelkezik három paranccsal, amelyek segítségével hozzáférhet az előzőleg megjelenített értesítési üzenetekhez:

  • Az utolsó értesítés megjelenítése

  • Az előző értesítés megjelenítése

  • Az értesítések listájának megjelenítése

Az első két parancs főként azért lett megvalósítva, hogy gyorsan hozzá tudjon férni egy kapott értesítési üzenethez. Az utolsó parancs segítségével az összes korábbi értesítést újra áttekintheti egy listában.

Ha aktiválja az értesítések listájának megjelenítése funkciót, megtudhatja, mennyi értesítésből áll a lista, valamint a következő lehetőségekről fog tájékoztatást kapni:

  • A segítségért nyomja meg a H billentyűt.

  • A listában való navigációhoz használja a Felfelé, Lefelé, Home és End billentyűket.

  • A kilépéshez nyomja meg az Esc billentyűt.

  • Nyomja meg a szóköz billentyűt az utoljára kimondott értesítési üzenet újbóli meghallgatásához.

  • Nyomjon meg egy számot egy megadott számú értesítési üzenet újbóli meghallgatásához.

Megjegyzés: az utoljára kapott értesítési üzenet lesz a legelső a listában.

Alapesetben egyik Orka értesítésiüzenet-áttekintő parancshoz sincsenek billentyűtársítások rendelve. Az Ön választásának megfelelően bármelyik parancshoz új billentyűtársítást rendelhet. Erről részletesebben A billentyűtársítások bemutatása című fejezetben olvashat.